Twentse bedrijven klaar voor de toekomst met innovatieve oplossingen

Op het Kennispark in Enschede zitten diverse innovatieve bedrijven die helemaal klaar zijn voor de toekomst. Veel van deze bedrijven werken in totaal verschillende branches, zoals Controllab en Holland Innovative. Controllab maakt simulatiemodellen voor onder andere de kranen die nodig zijn om op zee veilig onderhoud te plegen aan windmolens. Holland Innovative staat aan de wieg van technologische innovaties in de gezondheidszorg.

In het kort

Global Goal

global goal icon
Windkracht en golfslag simuleren

Christian Kleijn, Controllab‘Een kraan die gewoon op de wal staat, is simpel te besturen. Maar hoe compenseer je de golfslag en windkracht als zo’n kraan op een schip staat? Daarvoor maken wij met behulp van simulaties een goede besturing die die factoren goed kan compenseren. Bij windmolens op zee moet bijvoorbeeld eens in de zoveel maanden een ploeg onderhoudsmonteurs langs. Je wilt dan wel dat zo’n kraan zonder risico precies bij de tip van de windmolen uitkomt.

 

We ontwierpen al besturingen voor andere machines, toen SMST uit Drachten bij ons kwam om een besturing te maken voor hun nieuwe brug. Door al onze andere simulatiemodellen hadden we al een schat aan data en was de nieuwe besturing snel klaar. De simulatie doen we met ons 20-sim-pakket, en we hebben ook een trainingssimulator voor kraanmachinisten. Simulatie is duur, maar als je het op de plek zelf nog moet uitzoeken, ligt een schip zo een week langer en dat is inefficiënt en duurder door claims.

 

We werken ook aan simulaties voor de opslag van duurzame energie in containers vol batterijen. Positieve dingen dus. Met onze techniek zou je ook de loop van een tank in hobbelig terrein kunnen stabiliseren, maar dat willen we niet. Windenergie is nu nog maar vijf procent in vergelijking met olie, maar dat gaat omslaan. We hebben het tij mee.’

Aan de wieg van medische innovatie

Ivo Aarninkhof, Holland Innovative:  ‘Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd aan de UT en daarna dertien jaar bij Philips gewerkt. Ik wilde op eigen kracht medische innovaties naar het veld brengen om de gezondheidszorg te verbeteren. Maar ik kwam erachter dat er op dat gebied weinig kennis toegankelijk was. Hoe richt je je processen en je projectmanagement in, met welke wetgeving heb je te maken? Dat moet je allemaal op orde hebben. Samen met mijn compagnon Hans Meeske, die in Eindhoven die bouwstenen al had opgezet voor de hightech, hebben we deze ook vormgegeven voor medische innovaties.  Projectontwikkeling, procescontrole, medische wetgeving en reliability, de betrouwbaarheid dus. Simpel gezegd helpen we om alles te regelen van goed idee naar een betrouwbaar product dat kan worden toegelaten op de markt. Zo voorkom je fouten en faalkosten.

 

Grote klanten als Philips en ASML huren ons in voor onze specialistische kennis op één aspect, dan ga je echt de diepte in. Met startups en mkb begeleiden we vaak het hele proces. Voordat een medische innovatie op de markt is, gaan jaren voorbij. Je moet geduld hebben maar we staan wel aan de wieg van innovaties die echt het verschil maken. Met Sigmascreening bijvoorbeeld, waarin ik als bestuurder actief ben: een methode van borstkankeronderzoek die vrouwvriendelijker, sneller én nauwkeuriger is dan de huidige pijnlijke mammografie. Of met Machnet Robotics dat robotica toepast in radiologische onderzoeken, bijvoorbeeld om vernauwingen in de halsslagaders in beeld te brengen. We hebben nu bij Holland Innovative in Enschede acht medewerkers, we willen naar vijftien. De groei zit er goed in en we zijn in The Gallery al opgeklommen van de kelder naar boven.’

Datum: 10 augustus 2020 |

Bron tekst: INN Twente |

Lees meer over #innovatie