Twente levert onmisbare bijdrage aan wereldwijde fotonica

Glasvezelkabels, zelfrijdende auto’s en robots die een operatie helpen uitvoeren. Nu de praktische toepassingen van fotonica steeds dichterbij de consument komen, wil Twente een leidende rol blijven spelen bij het vasthouden en verstevigen van Nederland als koploper in fotonica. Veel van de unieke kennis en expertise komt uit Twente. Deze ondernemende hightechregio heeft niet alleen fotonica-talenten bij Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Twente beschikt over wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Dankzij het uitstekende ondernemersklimaat groeien fotonica-startups inmiddels uit tot succesvolle bedrijven met potentieel wereldwijde impact.

In het kort

  • Twente wil een leiden rol blijven spelen bij het vasthouden van Nederland als koploper in fotonica 
  • Twente beschikt over faciliteiten en expertise voor baanbrekend wetenschappelijk en toegepast onderzoek 

Global Goal

global goal icon
Maak kennis met fotonica in Twente

Met investeringen vanuit de (provinciale) overheid, onderwijs en bedrijfsleven, werkt Twente versneld aan het versterken van haar unieke positie en het vergroten van de werkgelegenheid rondom fotonica. Daarin trekt ze op met de aanwezige kennisinstellingen en hightechbedrijven uit de regio, maar ook met vele nationale partners. Deze samenwerkingen zorgen ervoor dat Nederland voorop blijft lopen in de ontwikkeling, productie en toepassing van geïntegreerde fotonica.

Baanbrekend onderzoek naar fotonica

Optica- en fotonica-onderzoek vindt in hightech Twente plaats op het Mesa+ Nanolab, bij het Fraunhofer Innovation Platform en het Max Planck Centre op het Kennispark in Enschede. Bij de onderzoeksfaciliteiten van Mesa+ Nanolab en de High Tech Factory werken meer dan honderd onderzoekers aan fotonica. Hier vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar lab-on-a-chip diagnostics, 5G-datacommunicatie, nanophotonic energy transfer en nano-productietechnologie. De onderzoeksinstituten werken op hun beurt weer nauw samen met vooraanstaande Twentse bedrijven. Zo verbindt wetenschappelijk onderzoek zich langzaam maar zeker met geavanceerd productontwerp en de bedrijfsmatige productie van tal van oplossingen. Tegelijkertijd inspireert het student-ondernemers om door middel van startups tot nieuwe toepassingen te komen.

Datum: 7 juni 2017 |

Bron tekst: Mesa+ |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #fotonica