Succesvol ontwikkelprogramma van TRIMM draagt bij aan talentbehoud in de regio

“Met dit programma houden we talentvolle en ambitieuze jongeren bij ons bedrijf én in Twente”

In het kort

  • PIT-programma van TRIMM draagt al zestien jaar bij aan talentontwikkeling in de regio Twente

Global Goal

global goal icon

Talentontwikkeling staat bij het Enschedese bedrijf TRIMM hoog op de agenda. Niet alleen voor de huidige werknemers, maar ook voor jongeren die nog een studie volgen in de stad en voor wie het werkende leven nog ver weg lijkt. Zestien jaar geleden werd voor deze doelgroep het talentontwikkelingsprogramma PIT (professionals in training) in het leven geroepen. Ambitieuze studenten krijgen hierin de mogelijkheid om al voor hun diploma te werken, af te studeren of stage te lopen bij het bedrijf en zo vroegtijdig kennis te maken met het bedrijfsleven. Voor velen van hen bevalt dit zo goed, dat ze uiteindelijk in de regio blijven wonen en werken.

Het bedrijfsleven heeft een sterke verantwoordelijkheid voor het opleiden van jong talent, vindt TRIMM uit Enschede. Om studenten de best mogelijke leerwerkplek te kunnen bieden, richtte het bedrijf, gespecialiseerd in digitale oplossingen zoals websites, portals en digitale marketing concepten, in 2006 dochteronderneming 'PiT' op. In de afgelopen jaren groeide het bedrijf en werden vele jongeren opleid tot professionals. Binnen het bedrijf is doorlopend ruimte om studenten in verschillende fases van hun studie kennis te laten maken met het bedrijfsleven. De deelnemers aan het talentenprogramma zijn gedurende een periode volwaardig lid van één van de teams en werken mee aan projecten voor grote (internationale) klanten. Zij worden daarin begeleid door minstens drie medewerkers van TRIMM.

Intensieve begeleiding

Eén van deze jongeren was Nienke Eiting, tegenwoordig verantwoordelijk voor het talentenprogramma PIT. “Ik startte zelf in 2018 als pit’er, ging vervolgens elders werken en kwam 2,5 jaar geleden weer terug bij TRIMM. Nu hou ik me vooral bezig met werving en selectie, coaching van studenten, het geven van gastcolleges, het begeleiden van studieopdrachten, het verzorgen van excursies en het houden van contact met het onderwijs en studentenverenigingen”, legt ze uit. “Binnen het PIT-programma hebben we plek voor werkstudenten, stagiaires en afstudeerders. Zij werken bij TRIMM en worden door een collega intensief begeleid. Op deze manier maken jongeren al vroeg kennis met het bedrijfsleven. Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt dus. Wij zijn ervan overtuigd dat het juist in deze fase van hun leven belangrijk is om ze in Twente te houden, waar ze gaan wonen en hun leven verder inrichten."

Persoonlijke ontwikkeling

De deelnemers van het PIT-programma worden niet alleen opgeleid op professioneel gebied. Er is ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dat is minstens zo belangrijk, weet Nienke. Als ervaringsdeskundige weet ze immers waar studenten tegenaan kunnen lopen. “Een balans vinden tussen werk en school is een uitdaging. Maar ook als nieuweling je plek vinden in een bedrijf, waar collega’s meer werkervaring hebben, kan lastig zijn. Daar hebben we veel aandacht voor. Zo hebben we nu een student voor wie het werkende leven totaal nieuw en heel spannend is. Die zie ik helemaal opbloeien nu hij ziet dat het bedrijfsleven zo leuk is.” 

Ze vervolgt: “Iedereen die wat wil leren op het gebied van internet is hier op de juiste plek. We helpen op deze manier jongeren zichzelf te ontwikkelen tot zeer goede professionals.” Veel studenten weten deze weg inmiddels te vinden. “Elk jaar ontvangen we ongeveer 250 sollicitaties voor ons talentenprogramma, waarvan we er helaas maar zo’n 20 tot 25 kunnen aannemen. De meesten junioren die wij aannemen bij TRIMM zijn doorstromers van PIT. Op deze manier houden we goede en ambitieuze jongeren in ons bedrijf én in Twente.”

Datum: 3 november 2022 |

Bron tekst: TRIMM |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #zakelijkedienstverlening