‘Startup Twente’ is er voor alle starters in Twente

Vijf partners in Twente hebben op woensdag 11 april samen de krachten gebundeld in ‘Startup Twente’. Het gaat om startup-communities, accelerators en onderwijsinstellingen. De partners stemmen de ondersteuningsprogramma’s voor de starters en startups in de toekomst beter op elkaar af en bieden straks een gezamenlijke ‘reisgids’ voor deze doelgroepen op een gezamenlijke portal. Zo ontstaat meer eenheid in de ondersteuning voor startups en startende ondernemers en wordt het brede aanbod voor hen op een plek in beeld gebracht. De  gemeente Enschede  ondersteunt deze ontwikkeling.

In het kort

  • Twente blinkt al jaren uit met krachtig ondernemerschap 
  • ondersteuningsprogramma’s voor de startende ondernemers 

Global Goal

global goal icon
Gezamenlijke reisgids en afgestemde ondersteuningsprogramma’s voor startende ondernemers

Twente blinkt al jaren uit met krachtig ondernemerschap. Verschillende jonge talenten en ondernemers maken met hun denkkracht, innovaties en enthousiasme het verschil in de regio. Op verschillende plekken in Enschede en Hengelo is ondersteuning en/of betaalbare huisvesting beschikbaar voor startups in hun ontwikkeling en groei. 

De Enschedese  Cee Cee community  (Roombeek), Spinnerij (Twekkelerveld),  Start! By Saxion  (Ariënsplein) en Novel-T (regionale accelerator) en het Ondernemerslab van het ROC van Twente willen samen meer bereiken voor hun doelgroep: de werkgevers van de toekomst. Tot voor kort pakten ze het, ieder voor zich, op hun eigen manier aan. Dit heeft al veel mooie dingen opgeleverd: prima werkplekken op verschillende locaties, verschillende ondersteuningsprogramma’s, aansprekende evenementen en talloze nieuw opgestarte bedrijven. De betrokkenen erkennen echter meer en beter samen te kunnen werken om zo (startende) ondernemers beter van dienst te zijn in hun groei.

Samenwerken

“Het is tijd dat we samenbrengen wat we tot nu toe op verschillende plekken organiseerden voor startups”, zegt Niels Moshagen, bestuursvoorzitter van de Cee Cee Community. “We liepen elkaar soms voor de voeten, zagen elkaar over het hoofd of waren kritisch over elkaar. Die tijd ligt achter ons.” Patrick Welman, wethouder economie en werk in Enschede, is blij met deze ontwikkeling. “Uit gesprekken met deze partijen bleek een oprechte wens tot samenwerking. Het gaat goed met de Twentse economie en door dit soort initiatieven gaat het straks nog beter. De gemeente Enschede ondersteunt dit van harte met menskracht en een startbijdrage.” 
Ook Jaap Beernink, CEO van Novel-T, juicht de intensievere samenwerking toe. “Het is belangrijk dat starters en startups de juiste ondersteuning en passende huisvesting vinden. Met Startup Twente zetten we een mooie stap vooruit hierin." 

Intentieverklaring

Alle betrokkenen ondertekenen op 11 april de intentieovereenkomst ‘Startup Twente’. Daarin staat dat deze partijen samen gaan werken aan een actuele ‘reisgids’ voor starters en startups in Twente.  Andere incubators en accelerators zijn van harte welkom zich aan te sluiten bij dit netwerk. 

Het ondersteuningsprogramma ‘Startup Twente’ bestaat in grote lijnen uit: 

  • Eén gezamenlijke complete en actuele agenda van alle evenementen ter bevordering van ondernemerschap. 
  • Een gestroomlijnd aanbod van incubatorprogramma’s voor startups op locatie van partners binnen Startup Twente; 
  • Eén gestroomlijnd aanbod van acceleratorprogramma’s voor kansrijke startups die zich in deze regio ontwikkelen, met bijbehorende (top)faciliteiten. 

Daarnaast biedt een te ontwikkelen startpagina voor Twentse starters en startups nog voor de zomer (via www.startuptwente.nl) eenvoudig toegang tot het complete aanbod voor startups en startende ondernemers in de regio, van huisvesting tot advies, van programma tot evenement. 

Samen, tenzij….

De intentie hierbij is ‘Samen, tenzij…’. Waar de partners in programmatische zin samen kunnen optrekken, gebeurt dat. Daar waar sprake is van specifieke vraagstukken of benodigde expertise voor de ‘eigen’ doelgroepen, organiseren de partners dat zelfstandig. 

De intentieverklaring kunt u vinden op  www.startuptwente.nl

Datum: 12 april 2018 |

Bron tekst: Startup Twente |

Auteur: Twente.com