Software voor een mooiere wereld

Innovatieve ideeën bij bedrijven uit BTC-Twente 

Software die de wereld een beetje mooier maakt. Daarmee houden PhoeniX Software (onderdeel van Synopsys) en Ecare in Enschede zich bezig. De huurder en oud-huurder van het BTC-Twente zijn beide belangrijke spelers op dat gebied. 

In het kort

  • De laatste jaren wordt de software en technologie steeds slimmer 
  • PhoeniX Software en Ecare werken dagelijks aan nieuwe innovaties met slimme software. Sneller, makkelijker en efficiënter daar gaan zij voor

Global Goal

global goal icon
Optische chips

Twan Korthorst van Phoenix Software, onderdeel van Synopsys, ontwikkelt software voor optische chips.‘Wij zijn in 1991 in het BTC met enkele studenten van de UT begonnen onder de naam BBV, met het ontwerpen en maken van software voor optische chips. Toen de hele dot.com bubbel barstte, moesten we stoppen, maar in 2003 zijn we als PhoeniX uit de as herrezen, en weer in het nieuwe BTC verder gegaan. Tegenwoordig zijn we gevestigd in het pand Capitool 50, onder beheer van BTC. 

 

Optische chips worden onder meer gebruikt om via glasvezel snel internet in je huis of bedrijf te krijgen. Een datanetwerk werkt veel sneller met optische chips dan met elektrische. Wereldwijd zijn we hier de laatste jaren enorm in gegroeid, en inmiddels leveren we aan 32 landen. 45 procent van de omzet behalen we in de VS. De meeste grote high tech ondernemingen zijn inmiddels onze klant en dat bleef niet onopgemerkt. In februari 2018 heeft het Amerikaanse Synopsys, de grootste softwareleverancier aan de halfgeleiderindustrie, ons overgenomen. Hierdoor ontstaan er nog meer mogelijkheden voor het team hier in Enschede om door te groeien. 

 

Het mooie is dat optische chips steeds breder worden ingezet. In een operatiekamer zou je bijvoorbeeld met een handzaam apparaatje door middel van optische meettechnologie weefsel kunnen meten bij een operatie. Dan hoef je niet een uur op het lab te wachten om bijvoorbeeld te zien of snijranden schoon zijn van kanker. Daar zijn al prototypes van, ontworpen met behulp van onze software. 

 

Een onvoorziene ontwikkeling, waar we heel blij mee zijn 

 

Maar optische chips kunnen ook worden gebruikt om bijvoorbeeld via glasvezel te meten of een brug nog stabiel is. Of om de sterkte van vliegtuigvleugels of de turbinebladen van een windmolen te meten. Of, zoals OptiSense doet, de kwaliteit van water. Het kan ook een rol spelen bij het verbeteren van de gezondheid van mensen. Nu heb je al een stappenteller en een hartslagmeter op telefoons, maar met optische chips zou je bijvoorbeeld urine kunnen testen. 

De toepassingen worden steeds diverse en staan ook steeds dichter bij mensen. Dat is een ontwikkeling die niet te voorzien was, maar waar we uiteraard heel blij mee zijn.’ 

Lees ook

Software voor de zorg

Edwin Oude Middendorp van Ecare services ontwikkelt software voor de zorg. ‘In 2006 begon Buurtzorg met de eerste zelfsturende teams in Enschede en dat werd een enorm succes. Weg met de bureaucratie, lagere kosten, dat sprak wereldwijd aan. We merkten daarbij dat de software die beschikbaar is voor de zorg, niet werd gemaakt om de professionals te ondersteunen, maar vooral gericht was op de backoffice. Dat moest sneller, eenvoudiger en goedkoper kunnen. Zo is Ecare Services ontstaan en we leveren nu software aan onder andere verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Ecare is begonnen in het BTC-gebouw en momenteel gevestigd op het Kennispark. Eind 2019 wordt ons nieuwe gebouw op het Kennispark opgeleverd.

 

Een verpleegkundige die met een iPad naar een cliënt gaat, kan via het web alles wat relevant is inzien: van de uren tot en met de planning, maar ook de patiëntgegevens. De software herkent waar hij of zij is, en laat meteen de relevante gegevens zien. Zijn er meerdere patiënten achter één voordeur, bijvoorbeeld in een appartementengebouw, dan laat de software een lijstje met patiënten in dat gebouw zien en kan de verzorgende makkelijk kiezen om wie het gaat. 

 

De laatste jaren wordt de software steeds slimmer. Zo kan de zel erende software straks tekst die de verzorgende invoert herkennen en suggesties doen over de benodigde zorg. In de nabije toekomst is het mogelijk om een intake van een patiënt volledige mondeling te doen waarbij de spraak meteen omgezet wordt in een zorgplan voor de patiënt. 

 

Het idee achter onze software is altijd dat de mensen in de zorg meer tijd overhouden voor de cliënt of patiënt. Daarom is het zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Er is een tekort aan verpleegkundigen en dat tekort wordt alleen maar groter. Als je mensen op deze manier efficiënter kunt laten werken en ook meer plezier in hun werk kunt geven doordat ze niet met administratieve rompslomp zitten, is dat geweldig. Naar de verzekeraars kunnen instellingen ook laten zien dat ze de meest efficiënte zorg hebben geleverd met het beste zorginhoudelijke resultaat. 

 

Doordat dit systeem ‘web based’ is, is het altijd up to date. Moet je bijvoorbeeld in verband met de vakantie een overdracht doen, dan kan je vervanger zo alle gegevens oproepen. Ook de patiënt en, als daar toestemming voor is, zijn familie kunnen meekijken. Sneller, makkelijker en efficiënter, daar gaan we voor.’ 

Datum: 15 mei 2019 |

Bron tekst: INN'twente |

Auteur: Frederike Krommendijk

Lees meer over #fotonica