Robotica bij Voortman Steel Machinery

"Robotica wordt steeds belangrijker om innovatief en onderscheidend te blijven”.  Frank Scherphof is algemeen directeur bij Voortman Steel Machinery in Rijssen, producent van staal bewerkende machines en onderdeel van familiebedrijf Voortman Steel Group. Hij vertelt hoe robotica ook in de staalindustrie een steeds belangrijkere rol gaat spelen en hoe het maakproces langzaam verandert. 

In het kort

  • Voortman Steel Machinery is actief bezig met robotica 

  • Robotisering is de toekomst en het familiebedrijf speelt hier daarom slim

Global Goal

global goal icon
Voortman Steel Machinery

“Bij Voortman Steel Machinery ontwikkelen we machines voor de staal bewerkende industrie. We komen van origine uit de staalbouw en zijn machines gaan ontwikkelen om het staalbouwproces te automatiseren. Dat begon met boren en zagen als kern-disciplines en dat hebben we uitgebreid naar snijden, stralen, buigen etc. We hebben in 2015 onze strategie opnieuw vastgesteld. Eén van de pijlers waarop we ons gaan richten is automation;  het zoveel mogelijk automatiseren binnen een machine maar ook binnen een systeem, dat zijn een aantal gekoppelde machines in een productielijn. Daarnaast passen we automatisering toe in processen, ook op kantoor. We kijken hoe data gereed wordt gemaakt voor productie zodat het systeem weet wat het moet doen."

Robotisering

Robotisering zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen om innovatief en onderscheidend te blijven. Al jaren heeft Voortman Steel Machinery een snijrobot in de portfolio. Het resultaat van de bewerkingen die ze doen in de staalbouw bestaat altijd uit twee eindproducten. Enerzijds hebben ze alle machines die stalen profielen bewerken. Dat resulteert in een op maat gemaakte balk voor een constructie.  Aan de andere kant hebben ze de platensnijmachines die uit stalen platen kop, voet- en verbindingsplaten snijden. Een lasser zet die verschillende onderdelen uiteindelijk aan elkaar. Nu zijn ze al geruime tijd een automatische lasrobot aan het ontwikkelen waar de twee stromen van eindproducten samenkomen en waarmee ze deze onderdelen in de robot aan elkaar kunnen bevestigen. De robot pakt een plaat en positioneert die op de juiste plek aan de balk, de andere robot last het vast. Het eindproduct verandert hiermee van twee losse objecten naar een gehele constructie, zonder dat daar manueel laswerk aan te pas komt. Het resultaat is een preciezer, sneller proces en een uitgebreider product.

Van staalbouw naar machine-bouwend IT bedrijf

“Software zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De kern van de techniek blijft behouden maar de software neemt zeer sterk toe, zodat daar het zwaartepunt komt te liggen. We gaan naar een situatie waar je de klant van tevoren vertelt dat zijn machine kapot zal gaan. Dat betekent geen periodiek onderhoud meer maar een reparatie op het moment dat de machine daarom vraagt. Misschien zal het wel zo ver gaan dat we geen machines meer verkopen maar dat we output verkopen; een x aantal gaten per jaar bijvoorbeeld. 

 

Deze toenemende automatisering vergt goed opgeleide operators.  Zijn of haar kennis en vaardigheden bepalen hoeveel een machine produceert. Om dat te faciliteren hebben wij ons eigen Voortman Experience Center opgericht waar operators getraind worden. Voorheen installeerden we een machine of systeem bij een klant en trainden we de operator op locatie. Wij vragen ze nu om hier te komen. De operators komen van over de hele wereld want 95% van onze machines gaan de grens over. Ze leren hier over de software, die wij zelf ontwikkelen, en krijgen een training aan de machine. Het grootste deel van onze machines hebben we hier werkend opgesteld,  zodat we de operators heel gericht kunnen trainen en situaties kunnen simuleren die in het veld problemen zouden kunnen opleveren. De operators ervaren daarnaast ook welk bedrijf er achter de machines zit en maken persoonlijk kennis met de helpdesk. 

 

Wat de toekomst brengt? We waren een machinebouwer maar op dit moment zijn we al een ingenieursbureau met nieuwe machines en nieuwe oplossingen. We verwachten dat we over 10 jaar eigenlijk een IT bedrijf zijn, dat nog steeds machines bouwt!” 

Datum: 10 december 2015 |

Bron tekst: Voortman Steel Machinery |

Auteur: Twente.com