RoboTeam Twente naar WK Robotvoetbal in Japan

Eind juli  is het zover, dan neemt het eerste RoboTeam van de Universiteit Twente deel aan de RoboCup in Nagoya, Japan. Een wereldkampioenschap voetbal voor robots, waarbij robotica en kunstmatige intelligentie centraal staan. Het RoboTeam Twente neemt het van 27 juli tot 31 juli op tegen 24 teams uit de hele wereld.

In het kort

  • RoboTeam Twente neemt deel aan het wereldkampioenschap voetbal voor robots 
  • Zes robots ontworpen die gaan voetballen op een veld van 9x6 meter

Global Goal

global goal icon
Een normale voetbalwedstrijd

Een schouderduw of gele kaart, een wedstrijd robotvoetbal lijkt in vele opzichten op een ‘normale’ voetbalwedstrijd, maar deze ‘spelers’ (robots) worden aangestuurd door camera’s die gevestigd zijn boven het veld. De robots rollen vanzelf rond, kennen alle spelsituaties, kunnen met elkaar communiceren en weten precies waar zij in het veld moeten zijn. Aan de buitenkant lijken de robots veel op elkaar, maar de techniek van de teams kunnen erg veel van elkaar verschillen, daarnaast heeft het RoboTeam Twente de wielen onder een andere hoek gezet, zodat de robots sneller vooruit kunnen accelereren. 

Small Size League

Het RoboTeam Twente heeft zich gekwalificeerd voor de ‘Small Size league’, waarvoor zij 6 robots hebben ontworpen van 150 mm hoogte en 180 mm doorsnede die gaan voetballen op een veld van 9×6 meter. De Small Size League richt zich op het probleem van samenwerking tussen intelligente robots en het maken van creatieve keuzes in een zeer snel veranderende omgeving door middel van gecentraliseerd systeem dat beslissingen maakt voor een team van spelers. 

Techniek voor de toekomst

RoboTeam Twente heeft de afgelopen periode samengewerkt met verschillende partners uit het bedrijfsleven. Zo zijn de top of line motoren beschikbaar gesteld door Maxon Motor en heeft het team samen met Hemabo special omni-wheels ontwikkeld en geproduceerd. De techniek die ontwikkeld is, levert niet alleen een bijdrage aan de kampioenschappen in Japan, maar kan in de toekomst ook een bijdrage leveren in de robotica. Ewoud Crol, teamleider RoboTeam Twente: ‘’De techniek die wij gebruiken kan wellicht in de toekomst een bijdrage leveren voor robots in het ziekenhuis of robots die kunnen helpen in het huishouden’’.

RoboCup in Nagoya, Japan

De RoboCup is een jaarlijkse competitie van robotica, waar aan verschillende competities wordt deelgenomen; voetbal- en reddingsroboten, en robots die thuis of op de werkvloer kunnen helpen. Het ultieme doel van de RoboCup is om tegen het midden van de 21steeeuw met een team, volledig autonome humanoïde robot voetballers een voetbalwedstrijd, die voldoet aan de officiële regels van de FIFA, te winnen tegen de huidige wereldkampioen.

RoboTeam Twente

RoboTeam Twente, een multidisciplinair team van studenten aan de Universiteit Twente. Een team dat streeft om te innoveren in zowel robotica als kunstmatige intelligentie. Zij willen mensen inspireren voor deze twee sectoren en de wereld laten zien wat er bereikt kan worden met robotica. RoboTeam Twente gelooft dat robotica en kunstmatige intelligentie, wanneer het op de juiste manier gebruikt wordt, een betere plaats van de wereld kan maken. 

Steun het RoboTeam Twente en help mee om de Twentse robotica wereldberoemd te maken; lees hier meer over decrowdfundingsactie die zij onlangs gestart zijn.

Datum: 3 juli 2017 |

Bron tekst: RoboTeam Twente |

Auteur: Twente.com