Reizen met je bankpas dankzij Enschedees bedrijf

Dagelijks reizen vele miljoenen mensen in ons land met het openbaar vervoer (OV). Verwacht wordt dat het gebruik van het OV de komende jaren alleen maar toeneemt. En dat breng flinke uitdagingen met zich mee, zoals op het gebied van de controle van vervoersbewijzen. Het Enschedese bedrijf Sigmax helpt Nederlandse vervoerders bij innovaties op dit vlak. Zo is het dankzij dit bedrijf sinds kort mogelijk om vervoersbewijzen van reizigers te inspecteren die ingecheckt zijn met hun betaalpas, creditcard of smartphone.

René Bal, verantwoordelijk voor de business unit Public Transport van Sigmax, is trots op deze recente ontwikkeling, waarmee Nederland voorop loopt. Eerder was Sigmax ook betrokken bij de OV-chipkaart. René: “Maar je zag in de praktijk dat deze kaart niet ideaal is voor mensen die maar af en toe van het openbaar vervoer gebruik maken. Ook voor toeristen is het best een ingewikkeld systeem.” Dus kreeg Sigmax, in samenwerking met andere leveranciers, de vraag of dit makkelijker kon. “Kortgezegd is onder de regie van het programma OV-betalen van Translink een centraal systeem ontwikkeld, waarbij de betaalpas of smartphone de toegang is naar alle soorten openbaar vervoer. Voor zowel tram, bus als trein maken we nu gebruik van één systeem.

”Voor   het   kunnen   inspecteren   van   betaalpassen   gebaseerd   op   EMV   (Europay   Mastercard,   Visa)technologie, koos Sigmax voor de veelzijdige handheld PAX A77. René: “Met dit toestel kunnen OV-medewerkers niet alleen inspecteren, maar ook handhaven, in- en uitchecken en binnenkort zelfspinbetalingen afhandelen in geval van een boete. Een unieke all-in-one oplossing in de OV-markt,waarbij   controleurs   met   maar   één   toestel   op   pad   hoeven.”   Omdat   de   huidige   OV-chipkaart   nogsteeds   wordt   ingezet   naast   betaalpassen,   ondersteunt   Sigmax   momenteel   beide   technologieën,totdat de OV-chipkaart verdwijnt. Dit is naar verwachting begin 2025.

Slimme koppelingen

Hij vervolgt: “We kijken continu naar nieuwe ontwikkelingen in de markt die relevant zijn voor onze vervoerders en brengen deze samen in ons product. Daarvoor hebben we nauw contact met onze opdrachtgevers, de vervoersbedrijven. In het geval van het reizen met de bankpas konden we gebruik maken van het bestaande systeem van de vervoerders én van nieuwe technieken en betaalmogelijkheden die bedrijven als Apple en Google net introduceerden (Appel Wallet, betalen met je Smartpone/Smartwatch). Uitgangspunt is dat het reizen en betalen voor de eindgebruiker zo eenvoudig mogelijk is. Reizigers moeten makkelijk kunnen inchecken en de controleurs moeten snel alle benodigde informatie hebben. Voor ons is de uitdaging dan om het technisch ook allemaal te laten werken en te voldoen aan de zeer strengen eisen die hiervoor gelden vanuit de betaalkaartenindustrie. 

 

De ontwikkelingen rondom betaalmogelijkheden volgen zich volgens René sinds de komst van smartphones snel op. “Ja, het gaat snel, de nieuwe ontwikkelingen worden in zekere zin ook geëist door gebruikers. Met name door jongeren. Zij verwachten steeds meer gemak rondom het betalen van diensten. Een belangrijke doelgroep, aangezien zij veel reizen met het openbaar vervoer.

Toekomstmuziek?

Voor de toekomst ziet Bal veel kansen door verschillende reismogelijkheden te combineren. “Om zo snel en goedkoop mogelijk van A naar B te komen, is een combinatie van verschillende modaliteiten (auto, trein, fiets, taxi, scooter, etc.) veel duurzamer en efficiënter dan de reis alleen met de auto af te leggen. Ook verwacht ik dat je op enig moment niet meer in hoeft te checken als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Door smartphones is immers zichtbaar waar je bent, waar je was en wat je doet. Nog genoeg nieuwe ontwikkelkansen om onze tanden in te zetten dus.”

Datum: 24 mei 2023 |

Bron tekst: Sigmax |

Auteur: Marloes Neeskens

Contactinformatie

Capitool 13
7521 PL Enschede
0534803100 info@sigmax.nl https://twente.com/organisaties/sigmax

Global Goals

Lees meer over #innovatie