Nieuwe markten voor boeiende productietechniek

Met de geavanceerde productietechnologie metaalpoederspuitgieten, maakt Demcon MIM lichtgewicht, sterke en veilige handboeien voor veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. Demcon MIM is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een aantal van de belangrijkste onderdelen en de complete assemblage van de handboeien.

In het kort

  • Handboeien die lichtgewicht, sterk en veilig zijn, staan op het verlanglijstje van veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. 
  • Met de geavanceerde productietechnologie metaalpoederspuitgieten stapt Demcon in een nieuwe markt en ontwikkelt handboeien voor veiligheidsdiensten.

Global Goal

global goal icon

Demcon MIM, een dochterbedrijf van technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon, is uitgegroeid tot specialist op het gebied van metaalpoederspuitgieten. De geavanceerde productietechnologie is geschikt voorhet relatief goedkoop produceren van hoogwaardige producten in grote aantallen. 

Succesvol herontwerp

In opdracht van SHN International werd door Demcon MIM een herontwerp gemaakt van een bestaande lichtgewicht handboei. “De kansen voor Demcon MIM lagen vooral in de combinatie van serieproductie, hoge productcomplexiteit, vormvrijheid en hoge kwaliteitseisen”, zegt Ritsaert Willemse van SHN International. “De producten van Demcon MIM kennen een hoge nauwkeurigheid en voldoen in esthetisch opzicht aan hoge eisen, onder meer vanwege de corrosiewerendheid van het materiaal. De lichtgewicht handboei is daarvan een mooie illustratie.”

 

Voor enkele belangrijke onderdelen van de handboei viel de keuze van productietechniek op het metaalspuitgieten, verklaart Rob Egberink, managing director van Demcon MIM. “Met deze techniek zijn complexe geometrieën en lichtgewicht, en dus vaak dunwandige producten te maken, die voldoen aan de zware eisen voor sterkte en stijfheid van de boeien.” Het ontwerp van de onderdelen is vervolgens geoptimaliseerd en het bijbehorende productieproces maakte proefproducten en toonde aan dat deze aan alle specificaties voldeden. Naast dat de handboei licht en comfortabel is in gebruik, is de handboei ook sterk en veilig. Juist om deze belangrijke redenen won SHN de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst en mogen zij de komende jaren meerdere duizenden stuks per jaar produceren en leveren. 

Complexe producten in een reproduceerbare kwaliteit

Metal injection moulding (MIM), oftewel metaalspuitgieten, biedt evenals het verwante kunststofspuitgieten een lage stuksprijs voor (middel)grote aantallen producten. Daarbij combineert het ook nog de voordelen van andere productietechnieken, zoals verspanen (nauwkeurigheid) en verloren was-gieten en 3D-printen (vormvrijheid en gewichtsbesparing). Demcon MIM heeft in de afgelopen jaren samen met Demcon-collega’s grondig onderzoek gedaan naar de optimalisatie van deze complexe en boeiende productietechniek. Alle processtappen hebben ze onder de loep genomen, van productontwerp en matrijsbouw tot materiaalbereiding volgens een zelf ontwikkeld recept, tot het eigenlijke spuitgieten en de nabewerking. Dankzij de volledige procesbeheersing en de eigen unieke grondstof kan Demcon MIM complexe producten in een reproduceerbare kwaliteit leveren.

Kansen verkennen

Om de continuïteit en groei van SHN te waarborgen, heeft Demcon onlangs SHN overgenomen. Dit geeft het bedrijf de slagkracht om ook veiligheids- en overheidsdiensten in andere landen te bedienen en handboeien voor semi-civiele toepassingen te ontwikkelen. Dennis Schipper, directeur van Demcon: “Als onderdeel van onze onderneming heeft SHN een veel grotere operationele en financiële slagkracht in de ontwikkeling, productie en vermarkting van de innovatieve handboeien. Bovendien hebben wij een gevarieerd internationaal klantenbestand, waardoor we gewend zijn ons te conformeren aan uiteenlopende klant- en markteisen.” 

 

SHN International gaat verder onder de naam Demcon safety & security systems, met Ritsaert Willemse als business developer die de internationale markt verder zal verkennen. “Onder de vleugels van de Demcon groep hebben we een uitstekend groeiperspectief voor ons handboeienassortiment.”

 

Volgens Egberink is het nog niet duidelijk welke landen verkend worden.“Wel is het zo dat elk land zijn eigen eisen stelt aan handboeien, dus moeten we eerst weer prototypes maken voor testen en kwalificatie.” Ook laten zij de semi-civiele markt niet links liggen, ‘civiele’ handboeien voor bijvoorbeeld bevoegde beveiligingsbedrijven en bijzondere opsporingsambtenaren worden al ontwikkeld, zodat personeelsleden met de juiste bevoegdheid kunnen worden uitgerust met deze handboeien.

Demcon Technology Center

Deze zomer zal Demcon als onderdeel van haar groeistrategie een nieuw technologiecentrum, dat ruimte gaat bieden aan 200 medewerkers, openen. Het Demcon Technology Center omvat onder meer een Smart Industry Experience center, een metrologisch demo- en servicecentrum, een instrumentmakerij én ruimte voor productie en (schone) assemblage. Die ruimte is voorzien van state-of-the-art faciliteiten voor onder meer metaalspuitgieten en assemblage.

Datum: 24 februari 2019 |

Bron tekst: Demcon |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie