Mondelinge samenwerking tussen mens en laser

Slimme machines en installaties zijn nodig om te blijven aansluiten op veranderende wensen. De intuïtieve installatie van Trumpf die met de stem bestuurd wordt is de volgende stap van de automatisering en een sleuteltechniek voor de digitale industrie.

In het kort

  • Verdere doorontwikkeling van high-techn machines helpt de Smart Factory verder
  • Slimme machines die met de stem worden aangestuurd werken efficienter, eenvoudige en flexibeler
  • Trumpf lanceerde een laserinstallatie met kunstmatige intelligentie

Global Goal

global goal icon
Productie ontwikkelen

Trumpf, gevestigd in Hengelo, is markt- en technologieleider op het gebied van gereedschapsmachines en lasers voor de industriële productie. Trumpf ziet het als haar taak om productietechniek verder te ontwikkelen, deze economisch, precies en toekomstbestendig maken en in een netwerk integreren. De softwareoplossingen van Trumpf effenen het pad richting de Smart Factory en in de industriële elektronica maakt het bedrijf hightechprocessen mogelijk.

 

Daarbij passend presenteerde Trumpf op de vakbeurs in Munchen een laserinstallatie met kunstmatige intelligentie (KI), die intuïtief door een gesproken bevel kan worden bestuurd – precies zoals bijvoorbeeld bij smartphones met spraakherkenning mogelijk is.

Intuïtieve installaties

Bij de technologiestudie die Trumpf liet zien kan de operator diverse relevante besturingsopdrachten direct in een microfoon inspreken, zoals: deuren openen/sluiten, start de markeerbewerking of hoeveel producten heb je vandaag gemarkeerd? De laser geeft antwoord en voert de gesproken opdracht uit. Besturen met de stem biedt meerdere voordelen. Zo is de machine ook voor onervaren gebruikers eenvoudig te bedienen aangezien het handmatig ingeven van opdrachten via de bedienersinterface aan de software met menustructuren met meerdere lagen vervalt. Bovendien kan de operator terwijl hij spreekt het volgende onderdeel voorbereiden of uit de installatie nemen en daardoor tijd winnen. Daarnaast kunnen door de spraakbesturing ook mensen met een handicap de machine bedienen. KI maakt productie met lasers nog efficiënter, eenvoudiger en flexibeler.

Doorontwikkelen

In een tweede fase wil Trumpf de bediening van de markeerinstallatie verder vereenvoudigen. Nu moet de operator nog aan de machine vertellen welk deel hij erin heeft gelegd, zodat het goede markeerprogramma start. In de toekomst zal de installatie dankzij moderne sensortechniek en beeldherkenningssoftware zelf herkennen welk onderdeel klaar ligt en het bijbehorende programma kiezen. Hierbij hoeft het onderdeel niet op een bepaalde positie ingelegd te worden. De machine is zo intelligent dat hij de laser automatisch naar de juiste positie dirigeert om de markeerbewerking te starten.

Datum: 9 augustus 2019 |

Bron tekst: Trumpf |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #slimmetechnologie