IDPartners wint Red Dot Design Award 2018 met thermische spray-coatingmachine

Onlangs mocht het Twentse industriële ontwerpbureau  IDpartners samen met  Oerlikon Metco  uit Zwitserland de prestigieuze  Red Dot Design Award  in ontvangst nemen voor het ontwerp van de Surface One, de eerste thermische spray-coatingmachine. Een machine die ervoor zorgt dat onderdelen van bijvoorbeeld windmolens, medische apparatuur en vliegtuigen – onderdelen die een zware belasting ondervinden door bijvoorbeeld temperatuur, hardheid en slijtvastheid – een coating krijgen.

In het kort

  • Machine wat ervoor zorgt dat onderdelen die een zware belasting ondervinden een coating krijgen 
  • IDPartners mogen zich het ‘Red Dot-label’ toemeten en verschijnen in het Red Dot-jaarboek

Global Goal

global goal icon
Oppervlakken verbeteren

IDpartners heeft de behuizing van de Surface One ontwikkeld. Ook de User Interface (intuïtieve bediening) en animaties zijn door het Twentse bedrijf ontworpen. De Surface One is ontworpen om de eigenschappen van bepaalde oppervlakken te verbeteren, bijvoorbeeld om de hitte- en corrosieweerstand te verbeteren van onderdelen van vliegtuigmotoren. Het onderdeel uit metaal krijgt, door het opspuiten van speciale metaallegeringen in poedervorm en gesmolten in hete vlam, een laagje dat betere eigenschappen heeft, zoals slijtweerstand en thermische bestendigheid. Intern heeft de machine een robotarm die het onderdeel in de vlam manipuleert, echter zorgt dit proces voor meer dan 140 dB(A) aan geluid en wordt daarom in een afgesloten behuizing uitgevoerd. 

Bekijk hier de animatie van de machine https://youtu.be/PWA2UqXa4Yk  

In vergelijking tot andere systemen combineert Surface One alle benodigde componenten in één gestandaardiseerd compact ontwerp. Dit versnelt de configuratie en installatie aanzienlijk en zorgt voor betrouwbare oppervlaktelagen. De machine past in een container en heeft 20% minder vloeroppervlak nodig. Fouten en dure nabewerking worden geminimaliseerd door operators intuïtief door het coatingproces te leiden. Bovendien wordt de blootstelling van de bediener aan potentieel schadelijke stoffen, zoals achtergebleven metaaldampen, verminderd. 

Over IDpartners

IDpartners ondersteunt industriële bedrijven die machines, apparaten en technische producten produceren bij de ontwikkeling, design en engineering. Tegenwoordig is het van belang om met machine vormgeving of product vormgeving een voorsprong te krijgen op de concurrentie, want functionele verschillen tussen concurrerende producten worden steeds kleiner. Vormgeving draagt positief bij in de gebruikersbeleving van het product. Het uiterlijk communiceert de kwaliteiten van het product zoals hygiëne en veiligheid, maar wekt ook gevoelens op als herkenning en trots. Designvoorstellen worden omgezet in passende constructies. Ontwerpers en engineers werken nauwgezet samen en realiseren maakbare samengestelde frames en behuizingen in plaatwerk en kunststof.

Red Dot Design Award

De Red Dot Design Award is een internationale prijs voor designs die sinds 1955 jaarlijks wordt uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen. Met jaarlijks 11.000 ontwerpen uit 61 landen is het Twentse bedrijf IDpartners samen met Oerlikon Metco verkozen tot winnaar in de categorie Industrial equipment, machinery and automation en mogen zij zich het ‘Red Dot-label’ toemeten en verschijnen zij in het Red Dot-jaarboek.

Datum: 8 augustus 2018 |

Bron tekst: IDPartners |

Auteur: Twente.com