Het high-tech systeem van Serious VR

Een machine bedienen vanuit je bureaustoel, zonder overall en wanneer jij wilt. Met de nieuwe toepassing van Serious VR hoeft technisch personeel de fabriek niet meer in om nieuwe skills te leren. Want het opleiden van personeel dat technisch werk uitvoert of met ingewikkelde apparatuur werkt is een arbeidsintensieve en dure opgave. Met virtual reality is het mogelijk om nagenoeg elke omgeving of situatie na te bootsen. 

In het kort

  • Vakmannen in industriële omgevingen opleiden met virtual reality trainingen  
  • VR training gemaakt waarbij medewerker in een kantoorruimte een training kan volgen om machines te  bedienen 

Global Goal

global goal icon
Vakmannen opleiden

Uit onderzoek blijkt dat 63% van de bedrijven die VR toepast, dit doet voor trainings- en simulatiedoeleinden. Virtual reality en ook augmented reality toegepast als Smart Industry is een opkomende markt en maakt productieprocessen efficiënter, goedkoper, flexibeler en kwalitatief beter. Het in 2015 opgerichte  Serious VR  uit Enschede ontwikkelt virtual reality trainingen om vakmannen in industriële omgevingen op een eenvoudigere en efficiëntere manier te kunnen opleiden. 

Efficient én leuk leren

Het bedrijf heeft verschillende launching customers, waaronder  Apollo Vredestein  en  Thales. Co-founder Marjo Nieuwenhuijse van Serious VR vertelt: “Autobandenfabrikant Apollo Vredestein is onze launching customer. We hebben een VR training op maat gemaakt waarbij de medewerker niet in de fabriek maar in een kantoorruimte een training kan volgen om de machines te bedienen. Waar eerder nog twee machines tijdens de training stil kwamen te liggen kunnen deze nu gewoon in bedrijf blijven. Bovendien is de training voor elke fabriek wereldwijd uit te rollen waardoor elke medewerker op dezelfde manier getraind wordt. Een ander voordeel is dat productiemethodes zoals Lean Six Sigma in de VR training te verwerken zijn en dat gamification elementen (elementen uit het spelen van games) gemakkelijk toe te passen zijn waardoor we medewerkers willen stimuleren de training vaker op te pakken.” 

Veel animo voor Serious VR

Begin maart 2017 stond de startup op de Virtual Revolution Tradeshow in Veldhoven, een grote vakbeurs rond virtual en augmented reality technologieën. Daar merkte Nieuwenhuijse dat er veel animo is vanuit de markt. “De beurs werd drukbezocht en veel bezoekers waren positief en geïnteresseerd in ons product.” Eind april stond Serious VR op de  Hannover Messe  waar ze grote indruk maakten op Prins Constantijn (StartupDelta), Staatssecretaris Dekker van Onderwijs en Minister Kamp van economische zaken. Prins Constantijn: “Goed dat je kan bewegen en acties kunt ondernemen in de ruimte en niet een toeschouwer bent. Dat is beter dan de andere applicaties die ik heb gezien!” 

Datum: 19 mei 2017 |

Bron tekst: Serious VR |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #mechatronica