Geen wereld zonder fotonica

Fotonica is de technologie van het generen en het gebruik van licht en kent meer toepassingen dan we ons kunnen voorstellen. De wereld zou onherkenbaar zijn zonder fotonica. Scannen en pinnen wordt onmogelijk en de stroomvoorziening is niet langer betrouwbaar. Zelfs het gebruik van je smartphone of Smart TV is mogelijk gemaakt door fotonica. 

In het kort

  • Fotonica: technologie van nu en de toekomst 
  • LioniX International licht enkele projecten toe

Global Goal

global goal icon
Groeiende markt

“De wereld zou onherkenbaar zijn zonder fotonica!” Douwe Geuzebroek, Marketing & Sales Manager en Arne Leinse, Chief Commercial Officer bij LioniX International in Enschede, zijn enthousiast over de groeiende markt van deze bijzondere technologie. Douwe: “Fotonica is de technologie van het genereren en het gebruik van licht en kent meer toepassingen dan we ons kunnen voorstellen. Zonder fotonica zou je je smartphone of smart TV niet meer kunnen gebruiken en gamen of muziek streamen zijn er dan ook niet meer bij. Wil je afrekenen in de supermarkt? Scannen en pinnen wordt onmogelijk en je stroomvoorziening is niet langer betrouwbaar." Arne: “En dan hebben we het over wat je persoonlijk zou ervaring in je dagelijks leven. Ook in de industrie, infrastructuur en communicatiesectoren is fotonica niet weg te denken.” Lionix is gespecialiseerd in geïntegreerde fotonica, het werken met licht op chipniveau. Deze ‘lichtchips’ staan bekend om hun lage energieverbruik en worden o.a. gebruikt voor uiterst gevoelige sensoren, voor datacommunicatie, schakelaars in telefooncentrales en microscoop toepassingen.

 

 
Meer details over deze technologie zijn te lezen in een eerder interview dat op Twente.com verscheen.
 

Zout water en zeehonden

Af en toe maakt LioniX International een uitstapje naar een andere sector. Voor het BRAAVOO-project ‘doken’ de chipontwikkelaars in de onderwaterwereld en produceerden een chip die de waterkwaliteit in oceanen kan meten. Arne: “Onze chip, die een onderdeel vormt van een veel groter systeem op een boei, meet een verandering in de omgeving. Als er algen aan de chip gehecht zijn kan dat een indicatie zijn voor gifstoffen in het water. Door het continu te monitoren kun je anticiperen op zo’n situatie en bijvoorbeeld de deur van je visfarm laten zakken. Het was een bijzonder project omdat we ineens rekening moesten houden met factoren als zout water en zeehonden, die beide op hun eigen manier het systeem kunnen beschadigen.”

Fotonische naald voor betere diagnose

Vaker bevindt LioniX International zich op het vaste land, waar hun toepassingen worden gebruikt in unieke innovatieve projecten. Het inSPECT project in samenwerking met Philips is daar een mooi voorbeeld van. Bij het uitvoeren van een biopsie om kankercellen op te sporen krijgen specialisten vaak te maken met de onnauwkeurigheid van de naald. Binnen het inSPECT project wordt een technologie ontwikkeld waarbij er sprake is van real-time tissue characterization feedback. De fotonische naald ‘ziet waar hij zich bevindt in het lichaam’. Dat leidt tot minder fouten, waardoor de diagnose nauwkeuriger wordt gesteld en een betere behandeling ingezet kan worden.

Photondelta

De ontwikkeling van de fotonica markt werd lang niet altijd als prioriteit gezien. Douwe: “De EU kenmerkt fotonica nu als een van de Key Enabling Technologies. Nederland is echt een voorloper op dit gebied en in Twente is de afgelopen 15 jaar enorm veel gebeurd op het gebied van fotonica. De markt snapt nu wat we kunnen en dan gaat het ineens hard.” Arne: “Samenwerking is in de wereld van fotonica van groot belang. Iedere partij heeft een eigen specialisatie en in het verleden bleef iedereen toch een beetje op zijn ‘eigen eilandje’ zitten. Binnen PhotonDelta, een industriële ecosysteem, combineren we alle kennis tussen de verschillende regio’s en bedrijven en tillen we fotonica naar een hoger niveau zodat we op wereldschaal leider kunnen blijven. De combinatie van onderzoeksinstituten en bedrijven maakt ook dat de innovaties sneller de markt bereiken. Daarnaast kunnen we door samenwerking veel kosten besparen” 

 

En de toekomst? “Bij elektronica lopen we tegen grenzen aan, daarvoor is fotonica een goede vervanger. Wij hebben hier bij LioniX International nog grootse plannen!” 

 

 

Lees hier meer over Fotonica, LioniX International en Photondelta!

Datum: 17 mei 2017 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #fotonica