Erik vindt ruimte voor carrière en hobby in Twente

Geboren in Friesland, getogen in Limburg, maar thuis in Twente. Erik Orbons (36) developer bij Speakup in Enschede, koos toen hij 17 was voor een studie aan de Universiteit Twente. En: hij bleef. Want om carrière te maken in de techniek moet je wat Erik betreft hier zijn: “Twente is een techniek-minded regio. Het ondernemersklimaat is hier goed en voor talent zijn hier alle mogelijkheden.”

In het kort

  • Erik Orbons zorgt er als developer bij Speakup voor dat klanten profiteren van innovaties op het gebied van communicatie. 
  • Twente is een regio waar techniek alle kans krijgt. Wie een mooie carrière wil en balans tussen rust en bedrijvigheid zoekt, is hier op de goede plek.

Global Goal

global goal icon
Paardenliefhebber

Toen Erik Orbons ging studeren, zocht hij niet alleen een studie die bij hem paste, maar ook een plek waar hij zich thuis zou voelen. “Informatica studeren kan op alle technische universiteiten in het land, de studie is kwalitatief overal even goed.” 

“De sfeer op de UT, de mensen, de campus maakten voor mij het verschil destijds. Ik heb geen seconde getwijfeld.”

“Ik vond een kamer in het centrum van Enschede en ik heb een geweldige studententijd gehad.” Erik had echter nog één belangrijke reden om voor Twente te kiezen. “Mijn hobby is paardensport. Ik rijd paard, doe mee aan wedstrijden, dressuur en springen onder andere. Bij de Universiteit was een studenten-paardrijdvereniging met een prachtige manege.” Tijdens zijn studie was er, zowel financieel als fysiek, geen ruimte voor een paard, maar inmiddels staat er weer een eigen viervoeter in de stal: Riccina. Door de paardensport heeft Erik het Twente, waarop hij in al die jaren zo dol is geworden, pas echt goed leren kennen. Het Twentse landschap heeft hem gegrepen. “In veel dorpen en plaatsen is er aandacht voor de paardensport namelijk, met als hoogtepunt natuurlijk de Military waar ik ieder jaar te vinden ben.” 

Gemak voor de burger

Als student werkte Erik al, één dag in de week, als softwareontwikkelaar bij een Enschedees bedrijf. Na afronding van zijn Bachelor Informatica en zijn Master Human Media Interaction, trad hij bij het bedrijf in dienst. “Dat heb ik ongeveer een jaar gedaan. Ik vond een baan in Rijssen als Software engineer. In het kort kwam het erop neer dat ik plannen met betrekking tot ruimtelijke ontwikkeling door softwareapplicaties te ontwikkelen beschikbaar en gemakkelijker te lezen maakte voor belanghebbenden.” 

In contact door techniek

Na een jaar of vijf, stapte de Enschedeër over naar zijn huidige werkgever: Speakup, een middelgroot bedrijf met zo’n 25 werknemers. “We zorgen er door techniek voor dat mensen met elkaar in contact kunnen komen. Dat klinkt breed, en dat is het ook; het gaat van toepassingen voor callcenters tot aan het ontwikkelen van software waardoor een gebruiker één toestel kan gebruiken met meerdere telefoonnummers. Bij Speakup ben ik software engineer en –architect waardoor ik naast ontwikkelen ook het grotere geheel in de gaten houd en applicaties in kan bouwen zodat het hele systeem optimaal werkt.” ‘Een leven lang leren’ is een term die op Erik zeker toepasbaar is. Sinds kort volgt hij namelijk een opleiding tot teamcoach. “We zitten bij Speakup midden in een transitie richting een zelfsturend bedrijf. Wat mij betreft een mooie manier om te werken; we hebben veel vrijheid en we kunnen onszelf ontwikkelen. Daar maak ik, en mijn collega’s overigens ook, dankbaar gebruik van.” 

 

Innovatieve regio

Erik voelt zich er als een vis in het water. Aan overstappen naar een andere werkgever denkt hij nog lang niet. Aan vertrekken uit Twente overigens ook niet. Voor hem is er geen fijnere plek om te wonen en te werken. Inmiddels woont hij samen met zijn vrouw, ook een paardenliefhebster, aan de rand van de stad.

“Binnen een paar minuten sta je in het buitengebied en binnen tien minuten ben je in het centrum.”

Hij vindt hier dus alles wat hij zoekt: een goede balans tussen het plattelandskarakter van de regio en de grote stad, maar zeker ook carrièremogelijkheden. “Het is jammer dat veel studenten wegtrekken. Ik zou willen dat beter bekend was hoeveel mogelijkheden hier zijn. Twente is een zeer innovatieve regio met bedrijven die vooroplopen op technologisch gebied. 

“Je hoeft niet echt naar de Randstad, het ondernemersklimaat is hier perfect.”

“Ik raad aan om eens langs te gaan bij bedrijven tijdens bedrijvendagen, of om deel te nemen aan een van de vele events op dit vlak. In Twente is veel meer te doen dan je denkt namelijk.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 20 januari 2020 |

Bron tekst: Speakup |

Auteur: Twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft