Belangrijk aandeel in veiligheid van engineering

Het belang van machine- en procesveiligheid is helder. De mensen die met de machines en de processen werken, moeten na elke werkdag ongedeerd thuiskomen. Gevaarlijke situaties moeten worden voorkomen, zodat er geen onaanvaardbare risico’s kunnen ontstaan. “Dat engineering een belangrijk aandeel heeft in de veiligheid van processen, producten, machines en mensen hoef ik niet uit te leggen”, vertelt Arno Luisman van ingenieursbureau VIRO: “Dat zal iedereen begrijpen. Wel merken we dat de rol van veiligheidsondersteuning en -engineering nog niet altijd op de juiste waarde wordt geschat.”

In het kort

  • Het belang van machine- en procesveiligheid is helder. Gevaarlijke situaties moeten worden voorkomen. 
  • Technisch ingenieursbureau VIRO combineert technische kennis met specialisatie in industriële veiligheid.  

Global Goal

global goal icon
Veiligheid van machines en processen begint aan de ontwerptafel

Arno is coördinator van het Safety-team binnen VIRO. In deze functie heeft hij inzicht in de klantbelevingen bij veiligheid van alle vijf VIRO-vestigingen in Nederland. “Veiligheid wordt nog vaak gezien als een zogenaamde ‘add on’ op het ontwerp. Vaak wordt pas aan de achterkant van het ontwerp of tijdens de realisatiefase het ontwerp op veiligheid beoordeeld. Deze volgorde kan voor onnodige kosten en tijdverlies zorgen. Door in een vroeg ontwerpstadium mee te denken over de safety-aspecten, voorkom je dat later aanpassingen doorgevoerd moeten worden in het ontwerp, in de machine of in de installatie. Het is statistisch bewezen dat dit in veel gevallen een factor 100 tot 1000 aan kosten bespaart.” 

Kostenefficiƫnte installaties

Naast de geldbuidel zijn zekerheid en gemoedsrust niet minder belangrijke overwegingen: “Bedrijven willen veilige, betrouwbare, duurzame en kostenefficiënte installaties, processen en producten.” Juist op deze vlakken kan VIRO met hun expertise waarde toevoegen. Ze bieden bedrijven een totaaloplossing. Het technisch ingenieursbureau combineert gedetailleerde technische kennis met specialisatie in industriële veiligheid. Hiermee kunnen ze bedrijven volledig ontzorgen. Bedrijven hebben al in de ontwerpfase de zekerheid dat hun producten en processen voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving. Ook met betrekking tot veiligheid.

CE-markering

Onlangs heeft VIRO voor een Japans bedrijf de complete CE-markering begeleid. CE-markering is een van de specialismen waarmee VIRO bedrijven volledig van dienst kan zijn. Arno Luisman: “Safety is een enorm breed begrip. De materie heeft o.a. betrekking op de wet- en regelgeving, de veiligheid van processen, machine- en productveiligheid en de veiligheid van de arbeidsmiddelen. Op al deze thema’s zijn er nog weer eens verdiepingen. Je kunt je specialiseren in risicoanalyses, zoals HAZP’s en FMEA’s, de machinerichtlijn, CE-markering, de PGS, ATEX explosieveiligheidsdocumenten, ga zo maar door. Dat zijn stuk voor stuk aspecten met hun eigen richtlijnen”. 

Unieke combinatie

VIRO is een technisch ingenieursbureau. “We hebben er bewust voor gekozen om geen speciale afdeling Safety in het leven te roepen omdat wij de expertise “veiligheid” willen laten groeien binnen bestaande afdelingen. De combinatie met safety is behoorlijk uniek. “We hebben kennis en skills die heel breed en diep kunnen gaan en we hebben de kennis van safety in huis. Bijna alle bureaus die gespecialiseerd zijn in industriële veiligheid, hebben vaak onvoldoende gedetailleerde technische kennis. Wij combineren dit. Daarmee hebben we een sterk verhaal naar de markt”.

Bij VIRO combineer je de voordelen van een vaste baan met de pluspunten van jobhoppen

 

"Is dat niet saai, zolang bij dezelfde baas?"

 

Een vraag die vaker gesteld wordt aan Richard van Boggelen, Safety Engineer binnen VIRO. In de afgelopen 26 jaar dat hij voor VIRO werkt is geen dag voor hem hetzelfde geweest. De afwisseling binnen zijn functie komt met name door het groot aantal bedrijven waarmee VIRO samenwerkt, waardoor je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. En mocht je toch te weinig afwisseling hebben binnen je huidige functie, dan kun je door middel van ‘job rotation’ bij verschillende afdelingen een kijkje nemen en ontdekken waar je interesses en kwaliteiten liggen. 

 

Richard: “Zelf ben ik begonnen op de afdeling ‘Industriële Projecten’ waar we projecten voor onder andere Shell en Akzo uitvoerden. Daarna ben ik uitdagingen aangegaan bij bedrijven in de semicon industrie. Op dit moment werk ik als Safety Engineer binnen VIRO en richt ik mij volledig op de CE-markering op het gebied van de machineveiligheid. Dit heeft geleid tot mooie projecten in onder andere Japan en Duitsland.

 

"Dus saai? Ik dacht het niet."

 

Foto: Richard van Boggelen, Safety Engineer binnen VIRO

Ook interesse in een afwisselende baan? Solliciteer op de vacature kwaliteitscoördinator of software engineer industriële automatiseringen werk samen met Richard aan uitdagende projecten. 

 

Benieuwd naar de andere vacatures van VIRO? Bekijk het hier!

Datum: 4 december 2018 |

Bron tekst: VIRO |

Auteur: VIRO