Een bouwbedrijf met eigen podcast? 'Een mooi platform om over onze expertise te vertellen'

Een podcast is niet het eerste waar je aan denkt bij een bouwbedrijf. Toch besloot Ter Steege Bouw Vastgoed twee jaar geleden een eigen serie te beginnen. Inmiddels heeft het Rijssense familiebedrijf er twee seizoenen opzitten en is de kans groot dat er een derde reeks volgt.

De podcast was een sprong in het diepe voor Ter Steege Bouw Vastgoed. Het bedrijf deelde op de eigen website blogs, maar een eigen praatprogramma opnemen was andere koek. In de bouwsector waren er bovendien geen andere bedrijven waar Ter Steege de kunst af kon kijken. Toch besloten ze ervoor te gaan. “Als bouwbedrijf zijn we heel bewust bezig met innovatie”, zegt Rosalie ten Hove (Marketing & Communicatie) van Ter Steege Holding. “Dat zie je terug bij de projecten die we hebben. Om een voorbeeld te geven: in Almelo hebben we op het Indiëterrein een project waar we een van de eerste buurtbatterijen van Nederland hebben geplaatst. Dat zijn mooie dingen. Zo zijn we altijd op zoek naar vernieuwing. Daar past de podcast ook bij. Dit is voor ons een mooi platform om over onze expertise als ontwikkelend bouwer te vertellen.”

 

Rosalie is, samen met collega’s uit de Expertise Marketing (Een groep Ter Steege-medewerkers die samen nadenken over marketingactiviteiten), de initiator van de podcast, voor het inhoudelijke deel riep ze de hulp in van Anne Bolster, in het dagelijks leven gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege Gebiedsontwikkeling. “Ik luister veel podcasts in mijn vrije tijd, dus er werd al snel naar mij gewezen”, lacht Anne. “Het opzetten van de podcast was in het begin best lastig. Een collega en ik hebben voor het eerste seizoen een oproep op LinkedIn geplaatst met de vraag wie ons kon helpen. Daar kwamen een aantal reacties op van bureaus. Belangrijk voor een podcast is dat je de goede mensen bij elkaar aan tafel zet. Er moet een wisselwerking zijn tussen de gasten en ze moeten zich ook vertrouwd voelen, zodat er een mooi gesprek ontstaat. Daarnaast is een goede host belangrijk, iemand die de juiste vragen stelt.”

Vast concept

De podcast heeft qua samenstelling een vast concept. Er is een presentator, er schuift een eigen deskundige van Ter Steege aan en er wordt een gast uitgenodigd. Rosalie: “In het eerste seizoen waren de gasten vaak onze samenwerkingspartners. In het tweede seizoen hebben we ervoor gekozen experts aan tafel te zetten, zoals Peter Boelhouwer en Gert-Jan Hospers. Daardoor zijn we meer de diepte ingegaan. Dat format bevalt heel goed.” Anne vult aan: “Als Ter Steege zijn we heel praktijkgericht. De experts die we uitnodigen weten vaak veel meer van de theorie. We slaan dus echt een brug tussen de theorie en de praktijk.” Ook wordt er in de podcast ingespeeld op actuele thema’s. “De NPO zond onlangs de serie ‘Van krot tot Vinex’ uit”, zegt Anne. “De laatste aflevering van die serie ging over de identiteit van Vinex-wijken en of mensen er gelukkig wonen. Precies dat onderwerp hadden wij kort daarvoor aangestipt in onze podcast. Ook komt de maatschappelijke opgave rondom woningbouw en de omgevingswet aan bod. Dat maakt de podcast heel actueel.”

Kennisdeling

De podcast is in eerste instantie bedoeld voor de zakelijke opdrachtgevers van Ter Steege. De reacties die het bedrijf krijgt zijn positief. “Maar ook intern vinden collega’s het heel leuk om te luisteren”, weet Anne. “Iemand die in de renovatie zit krijgt niet altijd mee wat er in de gebiedsontwikkeling gebeurt, of andersom. Zo leert iedereen binnen het bedrijf Ter Steege beter kennen.” “Binnen het bedrijf willen we kennisdeling heel graag stimuleren”, haakt Rosalie in. “Onder Ter Steege Bouw Vastgoed vallen negen werkmaatschappijen. Bij al die partijen gebeuren hele gave dingen. Door dat met elkaar te delen kunnen we van elkaar leren. Dat was niet direct het doel van de podcast, maar het is wel een hele mooie bijkomstigheid.”


De podcastserie telt inmiddels negen afleveringen, verdeeld over twee seizoenen. De best beluisterde aflevering is nog steeds de allereerste. “Daar hebben we heel veel leuke reacties op gehad”, zegt Rosalie. “In die podcast kwam onze algemeen directeur Hans ter Steege aan het woord. De aflevering is een kennismaking met het familiebedrijf Ter Steege en Hans ter Steege zelf. Maar ook de afleveringen van het tweede seizoen worden goed ontvangen. Daarin hebben we echt een kwaliteitsslag gemaakt ten opzichte van de eerste serie. Ook daar krijgen we veel enthousiaste reacties op.”

Seizoen 3?

Met twee seizoenen achter de rug is de vraag of er ook een derde seizoen in de maak is. Het antwoord? Ja. “Dat staat op het marketingplan voor dit jaar”, verklapt Rosalie. “Maar over de exacte invulling kunnen we nog niks vertellen.” De trouwe luisteraar moet dus nog even geduld hebben.

Datum: 30 maart 2023 |

Bron tekst: Ter Steege Bouw Vastgoed |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #innovatie