Dynteq Design; van submersible tot bakfiets

Vanuit een voormalige F-16 bunker op Technology Base Twente, werken de industrieel ontwerpers en engineers van Dynteq aan uiteenlopende innovaties. Van een bakfiets waar je al ‘carvend’ mee over de weg racet, tot een zelfrijdende trekker en een ‘diver delivery vehicle’ voor nieuwsgierige duikers.

In het kort

  • Studenten delen kennis voor innovatie doeleinden 
  • Vanuit een bunker op de Technology Base Twente worden aan creatieve ideeën gewerkt

Global Goal

global goal icon
Hoe het begon

Christiaan Haverslag is één van de drie oprichters van het bedrijf dat in 2005 begon als startup van Universiteit Twente. Christiaan: “Toen Rob, Niels en ik Werktuigbouwkunde op Saxion studeerden hadden we al veel opdrachten en tijdens onze Master Industrieel Ontwerp en Bedrijfskunde op de Universiteit Twente werden dat er steeds meer. Bij ons afstuderen hadden we voldoende werk om volledig met Dynteq aan de slag te gaan!”

Innovatie speelt bij ons een belangrijke rol

Aan opdrachten hebben de enthousiaste ontwerpers nog steeds geen tekort. Dynteq heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een startup tot een succesvol bedrijf dat werkt voor een reeks verschillende opdrachtgevers. “Met ons tienkoppige team van industrieel ontwerpers en engineers beschikken we over diepgaande kennis tijdens het hele traject, van idee tot uitvoering. Innovatie is voor ons erg belangrijk, een factor die bepalend is in al onze projecten.”

Projecten

Over een paar maanden verschijnt de nieuwste bakfiets van het merk Babboe met het unieke carving systeem van Dynteq. “Een van onze teamleden Roy had het systeem bedacht voor zijn eigen bakfiets. Zo’n innovatie willen we natuurlijk delen! We hebben in nauwe samenwerking met Babboe het idee tot écht product uitgewerkt; de Babboe Carve is daarmee ook voor hen echt een doorbraak.” Dat de ontwerpers van Dynteq zich inleven in een project blijkt wel uit de duikcursus die Christiaan volgde voor hun klant Ortega Submersibles. “Ontwerpen voor de ‘onderwaterwereld’ is een unieke uitdaging en ik wilde weten hoe het is om je diep onder water voort te bewegen in een duikpak.” De Ortega, die inmiddels wereldwijde aandacht krijgt, is een 6 meter lange ‘submersible’ waarmee duikers zich onder water kunnen verplaatsen en zo een veel groter oppervlak kunnen bekijken. Een ander bijzonder project waar Dynteq aan werkt is een slim slotensysteem voor Mobilock. “Het slot dat met een app te bedienen is, geeft een overzicht van beschikbare fietsen, laat je mobiel betalen en houdt zelfs bij wanneer de fiets toe is aan een onderhoudsbeurt”.

Van lege F-16 bunkers naar een innovatieve broedplaats

ADT, de ontwikkelaar van Technology Base Twente, vroeg ons om één van de eerste F-16 bunkers in gebruik te nemen. Het is een bijzondere locatie en we kijken ernaar uit om onze nieuwe buren te mogen verwelkomen, in de andere bunkers hier op het terrein. Het voordeel van zo’n bunker is dat het ‘skelet’ al staat en je het daarna precies zo kunt verbouwen en inrichten als je wilt.” En dat heeft het team van Dynteq gedaan; naast open kantoor- en vergaderruimten is een deel van de bunker omgebouwd tot werkplaats. Want bij Dynteq kunnen ze alles zelf. ”Als we een idee hebben kunnen we ook daadwerkelijk een prototype maken. Dat is wel bijzonder want veel industrieel ontwerpbureaus richten zich met name op de ontwerpkant.” Een droomproject voor Dynteq? "Eigenlijk alles wat we de afgelopen jaren hebben gedaan! Het lijkt ons daarnaast wel erg leuk om in de toekomst een eigen ontwikkelingslijn op te zetten, zoals een soort robotplatform dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Denk aan een robot die bijvoorbeeld belijning in de wegenbouw kan aanbrengen. Of iets vliegends, zoals een drone. Dat lijkt me na de duikboot ook een mooie uitdaging!”

Enthousiast geworden? Bekijk hier de andere innovatieve projecten van Dynteq!

Datum: 15 maart 2017 |

Auteur: Twente.com