Digitale haas

Een wereldprimeur bij de FBK Games, vandaag in Hengelo: de WaveLight. Een digitale tempomaker, die met behulp van flikkerende lampjes het gewenste tempo aan de atleten aangeeft langs de piste. Nooit eerder gebruikt tijdens een officiële atletiekwedstrijd, maar vandaag is de vuurdoorp van het WaveLight-systeem in Nederland. 

In het kort

  • Technologie wordt steeds vaker toegepast om sport- en beweegaanbod te verbeteren 
  • Tijdens de FBK Games wordt de WaveLight, een digitale haas, voor het eerst toegepast

Global Goal

global goal icon

Deze elektronische haas wordt geïnstalleerd rondom een atletiekbaan en stelt zowel individuele als groepen hardlopers in staat om met behulp van een visueel hulpmiddel specifieke en tijdgebonden trainingsschema’s af te leggen. Door de PACER krijgt tijd een andere dimensie en wordt de hardloper begeleid op duur, snelheid en interval. De gewenste PACE is voortdurend in zicht waardoor de sporter tijdens zijn prestatie continue geïnformeerd en gemotiveerd wordt. Ook kan het tempo van de lampjes bijvoorbeeld geprogrammeerd worden op een Nederlands record of wereldrecord, om het publiek in één oogopslag te kunnen tonen wat de race statistisch waard is en hoe snel er nu werkelijk gelopen wordt.

 

Jos Hermens, oud-atleet en directeur van managementbureau Global Sport Communications - de eigenaar van de FBK Games: "Tv-kijkers zien bij schaats- en zwemwedstrijden een lijn meebewegen, maar de sporters zelf zien dat niet. Middels deze lampjes kunnen atleten op een bepaalde tijd lopen en de toeschouwers in het stadion kunnen dat bewuster meemaken."

De toekomst

Managementsbureau Global Sport Communications heeft bij de wereldatletiekfederatie IAAF-toestemming gekregen om het systeem bij de FBK Games - een World Challenge-meeting - te gebruiken. Volgens Jos Hermens ‘dé toekomst’ van de atletieksport. "Maar het systeem is ook heel eenvoudig in trainingen toe te passen, met meerdere atleten tegelijk. Er kan namelijk gewerkt worden met verschillende kleuren, zo kan iedere atleet bijvoorbeeld zijn eigen kleur volgen."

Datum: 3 juni 2018 |

Bron tekst: Global Sport Communications |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie