DEMCON’s Light Plug tool

Het automatiseren van precisieklussen is een kolfje naar de hand van DEMCON. Dat bewijst de opdracht van  TE Connectivity  voor het ontwikkelen van een tool die de verbinding tussen twee glasvezeluiteinden tot stand brengt. Die klus luistert nauw en vergt nu nog veel handwerk en vakmanschap. TE ontwikkelde een speciale connector die zich leent voor automatische verwerking door een zogeheten Light Plug Tool. Voor die tool ging TE op zoek naar een mechatronische ontwikkelpartner en kwam zo terecht bij DEMCON.

In het kort

  • DEMCON is een expert op het gebied van precisieklussen  
  • Voor dit project hebben ze, in opdracht van TE Connectivity, een tool ontwikkeld om verbinding te maken tussen twee glasvezeluiteinden 

Global Goal

global goal icon
Trots op deze tool

“Dit was typisch een project voor DEMCON” zegt project manager Martijn de Witte. “Echt iets nieuws, nog niet op de markt, en een hoge mate van integratie van heel veel technologieën. Daarom waren onze mechatronic systems engineers er zwaar bij betrokken en hebben ze ervoor gezorgd dat we het ontwikkelwerk soepel naar de verschillende disciplines konden overdragen. Bij ons zijn we er allemaal trots op dat we deze tool – een echt mechatronic systems design met een hoge mate van miniaturisatie –hebben weten te realiseren.”

Een robuust ontwerp

Er lagen diverse uitdagingen voor DEMCON. Ten eerste moest de tool een groot aantal processtappen integreren (snijden, strippen, reinigen, klieven, plasmabehandeling, inspectie en connectorplaatsing) en universeel inzetbaar zijn voor uiteenlopende fabricaten glasvezelkabel. Tevens moest de tool zeer eenvoudig in gebruik zijn en compact en robuust worden uitgevoerd als een draagbaar model dat met één hand te hanteren is. DEMCON maakte ook de stap naar miniaturisering en vereenvoudiging. Het fabriceerde in eigen huis meerdere prototypes, die TE Connectivity heeft ingezet voor kwalificatie bij klanten. Inmiddels heeft de Light Plug Tool zich in veldtesten bewezen.

Factory in a box

“We zien twee mogelijke spin-offs. De eerste betreft ‘hand-portable mechatronic devices’. Dat we zoveel verschillende functies in zo’n klein systeem hebben geïntegreerd, is nieuw” zegt Martijn de Witte. “Het is een soort ‘factory in a box’ geworden. Dat zou tot nieuwe projecten voor andere toepassingen kunnen leiden. We hebben ook veel geleerd van de nauwkeurige positionering van de tip van de fiber. We weten nu te allen tijde waar die tip zich bevindt, zonder dat we daar bijvoorbeeld een camera op hoeven te zetten. Dat kan ook nuttig zijn in medische toepassingen, zoals bijvoorbeeld needle steering. Kortom, de ervaring die we hier hebben opgedaan kan ook in andere projecten goed van pas komen!”

Datum: 16 mei 2017 |

Auteur: Twente.com