Chatbots, de assistenten van de toekomst

De chatbot is hot. Voor velen misschien nog een ‘ver van je bed show’ maar een groot aantal bedrijven is druk bezig met de toepassing van chatbots in ons dagelijks leven. Zo ook digital bureau Green Orange uit Oldenzaal. In december ontwikkelden zij een ‘Sinterklaas’- en ‘Kerstmanbot’; een digitale hulp bij het samenstellen van gerechten en het vinden van cadeautjes. Projectmanager Vera Engelbertink legt uit hoe belangrijk deze creatieve technologie is.

In het kort

  • Iedereen heeft vast al wel een keer kennis gemaakt met een chatbot  
  • ​Green Orange transformeert een simpele chatbot tot een échte digitale assistent

Global Goal

global goal icon
De chatbot is gebaseerd op een algoritme, maar hoe werkt dat nu precies?

“Er zijn verschillende mogelijkheden om een algoritme voor een chatbot te maken. Zo kun je een ‘strikte’ vorm aanhouden, wat inhoudt dat de bot een set van vastgestelde regels volgt en hier niet van af kan wijken. Je kunt het ook volledig ‘vrij’ laten, wat wil zeggen dat een bot volledig zelflerend een gesprek aangaat met een gebruiker en dit ook baseert op wat de bot uit voorgaande gesprekken heeft ‘geleerd’. Als de gebruiker ‘Hallo’ zegt en nooit eerder heeft gepraat met de bot, moet de chatbot zichzelf voorstellen. Als de gebruiker zegt te willen stoppen moet de chatbot het gesprek afsluiten. Daarnaast herkent de chatbot bepaalde informatie in de tekst van de gebruiker, bijvoorbeeld als de gebruiker een specifiek stukje informatie geeft zoals, locatie, tijd of geslacht. Het afgelopen jaar zijn wij er door middel van een pilot en experimenten achter gekomen dat in het huidige landschap een combinatie van ‘strikt’ en ‘vrij’ het beste werkt.”

Een duik in de wereld van de chatbots

“We zijn met een multidisciplinair team in de wereld van de chatbots gedoken. Met mensen vanuit de techniek, Artificial Intelligence, maar ook user experience en consumer psychology kijken we naar verschillende manieren waarop je een ‘conversatie’ kunt creëren. We proberen verschillende vormen van communicatie uit, in tekst, afbeeldingen, keuzes maar ook door verhalen vertellen. Dit doen we door niet alleen vanuit de technologische mogelijkheden te denken, maar vooral ook om de ervaring voor de gebruiker zo optimaal mogelijk te krijgen.” 

 

“We hebben hierin grote stappen gemaakt, en daar gaan we dit jaar zeker mee verder. Zo zijn we nu bezig met een proof of concept voor een gemeente in Nederland en zijn we als Chatbot team geselecteerd om van 21-23 maart mee te doen met de  Alpine Tourism Hackathon  in Zwitserland. Daarin zullen we een oplossing voor een toerisme vraagstuk gaan bedenken en opleveren voor de Zwitserse regio Engadin, St.Moritz!”

Een snelle assistent

“Over een paar jaar is er 1 digitale assistent waar je letterlijk tegen praat, zoals een Alexa van Amazon. De assistent zal een ‘generalist’ zijn en de chatbot een ‘expert’ in het gesprek. Dit betekent dat een Alexa bijvoorbeeld de ‘weer-chatbot’ zal vragen naar de voorspelling van de komende week of je ‘reis-chatbot’ naar de beste aanbieding voor een weekendje Berlijn.” 

 

“Veel processen kunnen een stuk sneller. Denk aan het bellen met de klantenservice, doorverbonden worden naar de juiste afdeling, invullen van online formulieren, bewijzen aanleveren etc. Dit zou je in een chatbot naar een aantal simpele stappen kunnen terugbrengen. Je opent de chatbot van je verzekeraar in Facebook messenger, geeft je gegevens die de bot realtime ophaalt uit het klantenbestand, dient je schademelding -inclusief foto’s direct vanaf je mobiel- in en het staat geregistreerd!” 

 

Interesse in de chatbot? Bekijk wat Green Orange voor je kan doen! 

Datum: 15 maart 2017 |

Bron tekst: Green Orange |

Auteur: Twente.com