Biba helpt Twentse bedrijven te innoveren via het Fraunhofer Innovation Platform

Biba’s mindset: optimisme, vastberadenheid en ruggengraat

 

Biba Visnjicki is een echte professional en moeder van twee dochters. Ze is succesvol in haar werk en heeft zich sterk ontwikkeld, ondanks een erg bewogen leven. Haar geheim? Blijf je op de toekomst richten, kies je positie en hou vast aan je doelstellingen. Momenteel is ze Managing Director van het Fraunhofer Innovation Platform aan de Universiteit van Twente. Het doel van het Fraunhofer Innovation Platform is om resultaten van onderzoek op het gebied van geavanceerde productietechnologieën direct toe te passen in de Twentse industrie. Meer weten? Lees dan verder.

In het kort

  • Biba is Managing Director van het Fraunhofer Innovation Platform aan de Universiteit Twente.
  • Fraunhofer zet zich in voor de versnelde toepassing van wetenschappelijke ontdekkingen in de Twentse industrie.
  • Twente is van oudsher sterke regio wat betreft de technische maakindustrie. Er zitten hier veel bedrijven die goede posities in een breed scala aan supply chains innemen. 

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Biba Visnjicki vind je hieronder. 

Servië

Biba Visnjicki is opgegroeid in het toenmalige Joegoslavië. Ze is de dochter van een beroemd gitarist. Dit betekende een jeugd vol met reizen, musiceren en activiteiten backstage. Haar vader was doelgericht en altijd bezig het perfectioneren van zijn muziek en het samenspel met zijn orkest. Deze mentaliteit heeft Biba sterk beïnvloed. Bijna vanzelfsprekend ging Biba zelf ook muziek maken, maar ze kwam erachter dat haar passie ergens anders lag, namelijk in de sport. “Mijn hart heeft altijd in de sport en competitie gelegen”, zegt Biba. Biba heeft enkele jaren op nationaal topniveau geturnd en trainde daarvoor 4 uur per dag, dag in, dag uit. Toen haar sportcarrière erop zat wilde ze top coach worden, maar het leven had andere plannen met haar. Toen ze haar technische opleiding aan de universiteit had afgerond kreeg ze een baan als directeur productie bij de grootste chocoladefabriek van Joegoslavië. De jaren die volgden waren onzeker: Joegoslavië begon uiteen te vallen, er was een zware economische crisis en uiteindelijk werd de bevolking van Servië in 1999 getroffen door NAVO-bombardementen. “Die maanden draaide het alleen om overleven, om het borgen van de veiligheid en voldoende voedsel voor mijn een-jarig dochtertje”, zegt Biba. “Als ik terugkijk op die moeilijke tijd realiseer ik me echter dat het mij alleen maar sterker heeft gemaakt. Zo’n periode geeft je de kans jezelf in een ander perspectief te zien. Ik was bereid om voor mijn doelen te strijden en ik wilde zien hoever ik mezelf kon pushen.”

Op naar Twente

In 2001 werd Biba uitgenodigd om in Twente haar promotie-onderzoek te gaan doen. Ze nam dit aanbod aan en trok met slechts twee koffers naar Nederland. Biba werd hier warm ontvangen en de groep hoogleraren waar ze destijds mee samenwerkte waren als een soort tweede familie voor haar. Aansluitend heeft Biba drie jaar voor Demcon gewerkt. “Dit was voor mij een goede kans, ik heb bij Demcon veel geleerd over businessontwikkeling”. Biba wilde evenwel haar eigen pad bewandelen, dus stopte ze bij Demcon en richtte haar eigen bedrijf op. “Het ging mij er niet zozeer om dat ik een eigen bedrijf wilde hebben, maar ik had een eigen plek nodig waarbinnen ik mezelf kon ontwikkelen op de manier die ik wilde. Uiteindelijk heb ik in mijn eigen educatie geïnvesteerd, van persoonlijk onderricht in ondernemingsstrategie in Nederland tot cursussen geavanceerde productontwikkeling in de Verenigde Staten. Ik werkte met name op gebied van de ontwikkeling van “voice-of-the-customer”-gebaseerde productfamilies en de inrichting van supply chains ter realisatie van strategieën van technologie-gedreven ondernemingen. Het was een enorm intensieve periode waarin ik veel moest reizen, erg lastig als alleenstaande moeder met twee dochters, maar ik heb daardoor op vele terreinen weer veel geleerd”.

“Twente is van oudsher een sterke regio wat betreft de technische maakindustrie. Er zitten hier veel bedrijven die goede posities in een breed scala aan supply chains innemen.

Fraunhofer Innovation Platform

In 2016 werd Biba benaderd met een aanbod om voor het Fraunhofer Innovation Platform aan de slag te gaan. De doelstellingen achter het programma spraken Biba erg aan, dus ging ze op het aanbod in. “We organiseren projecten samen met industriële partners waarin studenten aan innovatie kunnen werken voor de maakindustrie. Zo komen de studenten al voordat ze met hun studie klaar zijn in contact met de bedrijven in de regio en doen ze relevante kennis en ervaring op.” De core business van het Fraunhofer Innovation Platform is om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te implementeren in de praktijk bij lokale bedrijven. “Mijn doel is om uitvindingen om te zetten in innovatie. Als een uitvinding binnen de universiteit blijft en nergens wordt toegepast, is er geen innovatie”. Het Fraunhofer Project Center zet zich ook actief in voor het promoten van gelijkheid binnen het engineers-vak. Zo staat de maand juni in teken van de impact die vrouwelijke engineers maken. Jongeren krijgen vele kansen binnen het Fraunhofer Innovation Platform. Een leuk voorbeeld is FEST. FEST is het Fraunhofer Project Center Expertise Student Team. De ambitie van FEST is om studenten te ondersteunen bij het omzetten van opgedane kennis aan de universiteit naar praktische competenties en vaardigheden en daarmee een betere aansluiting bij het bedrijfsleven te krijgen. Tevens wil FEST bedrijven faciliteren bij het zich in de markt te zetten en om nieuwe arbeidskrachten te vinden. “We willen talent zoveel mogelijk in de regio behouden. Twente is een van oudsher sterke regio wat betreft de technische maakindustrie. Er zitten hier veel bedrijven die goede posities in een breed scala aan supply chains innemen. Het is uitdagend om hier onderdeel van te zijn, en ik draag de mogelijkheden van Twente waar ik ook ga altijd actief naar buiten.”, aldus Biba.

“Mijn doel is om uitvindingen om te zetten in innovatie. Als een uitvinding binnen de universiteit blijft en nergens wordt toegepast, is er geen innovatie.

Corona

“Nu, door de coronacrisis, zijn de perspectieven en mogelijkheden voor vele bedrijven significant veranderd. Corona heeft een enorme impact op de weerbaarheid van de industrie, een invloed die nog zeker een tijd zal duren. Het is belangrijker dan ooit om de krachten te bundelen in Twente, innovatie te versnellen en daarmee als regionale bedrijven nog veel zichtbaarder te worden voor de internationale supply chains. Het is belangrijker dan ooit om optimisme, vastberadenheid en ruggengraat te tonen. Ernstige tegenslagen in het leven kunnen je overkomen, de wijze hoe je daarmee omgaat is je eigen keuze."

Industrie 4.0

In de nieuwe Industry Leaders deelt Biba haar visie over de volgende stap naar digitalisering. Wat betekent digitalisering voor de industrie en hoe groot is het belang van digitalisering in de huidige periode? Een uitdagend proces, maar volgens Biba heeft Twente een solide basis om de complexiteit van digitalisering bij te houden. Bekijk hier het interview. 


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 17 juni 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft