Betaalrekening staat symbool voor innovatieve karakter van Moneybird: ‘We dachten zo moeilijk kan het toch niet zijn?’

‘Je boekhouding, zo gebeurd met Moneybird!’ De pakkende slogan, aangevuld met een fluitend vogeltje, komt geregeld voorbij op landelijke radiostations. De zes woorden vatten precies samen waar het innovatieve Enschedese bedrijf voor staat. “We willen ondernemers helpen werk en tijd te besparen door boekhouden zo makkelijk mogelijk te maken”, legt Edwin Vlieg, samen met Joost Diepenmaat eigenaar en oprichter van Moneybird, uit.

Het Enschedese bedrijf doet dat met een zelf ontwikkeld boekhoudprogramma. De basis daarvoor werd in 2008 gelegd. “Ik had een eigen bedrijfje, maar de facturatie bleef steeds liggen”, vertelt Edwin. Als student Computer Science aan de Universiteit Twente ‘knutselde’ hij een programma in elkaar om dat proces te automatiseren. Klanten waren onder de indruk, maar het idee om het programma verder uit te bouwen bleef op de plank liggen. Totdat Joost en Berend van Bruijnsvoort (in 2015 uit het bedrijf vertrokken, red.) aansloten. De rest is geschiedenis.

 

Het programma sloeg aan en Moneybird groeide. Nu, na vijftien jaar, heeft Moneybird ruim 300.000 gebruikers. “Enerzijds is het snel gegaan, maar tegelijkertijd zijn we in een heel prettig tempo gegroeid”, zegt Edwin. “We hebben nooit capital funding opgehaald, hebben alles op eigen kracht gedaan. Zo hebben we Moneybird rustig uitgebouwd.” Daarbij heeft de wens van klanten altijd centraal gestaan. “We hebben steeds de vraag gesteld wat zij nodig hebben, om op die vraag te innoveren. Elke keer zagen we nieuwe mogelijkheden om tijd te besparen op de administratie, bijvoorbeeld door facturen te scannen met je telefoon of het automatisch herkennen van facturen die per mail binnenkomen.

Innovatief

Het innovatieve karakter is karakteristiek voor Moneybird. Als dit bedrijf kansen ziet, grijpen zij deze. Soms zijn de innovaties klein met cruciaal voor gebruikers. Andere momenten zijn de innovaties meer fantasierijk. Zo is Moneybird sinds vorig jaar, het enige online boekhoudsoftware waarbij gebruikers een eigen betaalrekening kunnen openen. Hiermee werd een al lang bestaande wens van Edwin en Joost vervuld. “Wij hoorden vaak van klanten dat ze ontevreden waren over de koppeling tussen de bankrekening en het boekhoudsysteem. Transacties komen met vertraging binnen. U ziet dat u geld op uw bankrekening heeft ontvangen, maar er zijn drie dagen verstreken voordat dit in de boekhoudomgeving verschijnt. In een werekd waarin alles snel gaat, vroegen wij ons af of dit niet beter kon. Joost en ik zijn allebei software-ingenieurs en dachten: ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’”

Adyen zocht betrouwbare partner

De ondernemers namen het heft in eigen hand en gingen op zoek naar een oplossing. Tegelijkertijd zagen ze dat veel ondernemers moeite hadden om een rekening te openen bij een bank. Was dat ook iets waar ze wat mee konden? “Zo kwamen honderden dingen bij elkaar. Het idee ging steeds meer leven. We konden het alleen niet concreet maken, totdat Adyen op ons pad kwam”, zegt Edwin. “Zij hebben een banklicentie en waren een platform aan het ontwikkelen voor een betaalrekening. Ze zochten een betrouwbare partner om mee samen te werken en dachten aan ons. Omdat we hier al zo lang mee bezig waren, hadden wij onze presentatie bij wijze van spreken al klaarliggen. Adyen was daar heel blij mee. Samen hebben we het plan verder ontwikkeld.”

 

De betaalrekening werd in november 2022 gelanceerd. Moneybird-klanten die er gebruik van maken krijgen een IBAN-nummer, een betaalpas en ze kunnen direct in hun boekhoudpakket zien of een factuur al betaald is of niet. Het zijn allemaal voordelen die de administratie voor ondernemers weer iets makkelijker maken. “Het is een bijzondere innovatie in Nederland”, legt Edwin uit. “We zijn een jaar verder, maar er is geen partij die ons volgt. Het is verbazingwekkend hoeveel enthousiaste reacties we hierop krijgen. Ondernemers die hun bankrekening hebben opgezegd, omdat ze over willen stappen op onze betaalrekening. Daar spreekt ontzettend veel vertrouwen uit. Tegelijkertijd is het een enorme verantwoordelijkheid. Daar zijn we ons heel erg van bewust.”

Pionieren

Dat laatste houdt Moneybird scherp. Het bedrijf zoekt continu naar mogelijkheden om het product te verbeteren, nog beter in de markt te zetten. Ook daarbij is contact met de klant van groot belang. Edwin geniet ervan. Het is weer even pionieren, net als in de begintijd van Moneybird. “Toen we begonnen schakelden we met de klant om te kijken hoe we ons product konden verbeteren. Daarna was het een kwestie van schalen, groter worden. Maar met dit nieuwe product gaan we weer echt terug naar het ondernemerschap, voelt het haast of we weer een start-up zijn. Die afwisseling maakt het leuk.”

De innovaties zorgen ervoor dat het werken bij Moneybird voor Edwin leuk en uitdagend blijft. Als bedrijf op de scheidslijn van de financiële wereld en de informatietechnologie volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Edwin: “Je ziet nu de ontwikkelingen op het gebied van AI heel snel gaan. Ook dat volgen we met veel interesse en daar testen we mee. Na vijftien jaar Moneybird krijgen Joost en ik weleens de vraag of we het nog leuk vinden, maar tot nu toe komen er steeds dingen op ons pad die energie geven. Neem de betaalrekening, het goed implementeren van zo’n innovatie is een enorme uitdaging. En ik weet zeker dat we meer uitdagingen op ons pad krijgen. Pas als de uitdagingen op zijn, dan kijken we verder.”

Datum: 31 oktober 2023 |

Bron tekst: Edwin Vlieg |

Auteur: Willem Korenromp

Contactinformatie

Global Goals

Lees meer over #Moneybird