Beleef de Military Boekelo gepersonaliseerd op je smartphone

Twentse topsportevenementen als proeftuin voor innovatieve technologie 

 

Twente staat internationaal op de kaart met de Military Boekelo. De Military trekt jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers. Zowel de crosscountry op zaterdag als het springparcour op zondag zijn bekend bij topsporter en paardenliefhebber. Ruiters uit binnen- en buitenland strijden met hun paarden om de titels die in de internationale top hoog staan aangeschreven. Het ongeveer 6km lange crosscountry parcour is elk jaar weer uitdagend. Als toeschouwer is te zien dat de paarden alles geven en uitzinnig op elke hindernis afstormen. Eigenlijk wil je van dit schouwspel geen seconde missen... Onderzoekers van Saxion onder leiding van Jan Laarhuis, vanuit Thales bedrijfslector bij lectoraat Ambient Intelligence, hebben hier iets op bedacht. Dit jaar wordt er een complex draadloos netwerk, dat verbonden is aan een panoramisch camerasysteem, getest. Dit systeem moet de toeschouwer via de eigen smartphone toegang geven tot informatie over en beelden van hun favoriete paard. Met een speciaal ontwikkelde app kan elke bezoeker van de Military bijvoorbeeld live beelden van zijn favoriete deelnemer of zijn favoriete hindernis zien. Zo hoef je geen moment te missen! Niet alleen is de Military dus een spektakel, ook dient dit Twentse evenement als proeftuin voor innovatie in de technologie. Topsport en techniek komen hier bij elkaar. 

In het kort

  • Military Boekelo als Twents topsportevent 
  • Proeftuin geavanceerd draadloos netwerk onderzoekers Saxion 
  • Gepersonaliseerde panoramische beelden bij elke hindernis voor bezoekers 

Global Goal

global goal icon
Live verslag

Stel je voor: je bent bij de Military en staat op een bepaalde plek langs het parcours. Als echte fan wil jij geen moment of hindernis missen van jouw favoriete paard. Gelukkig heb je een app op je telefoon die je updates stuurt over de locatie van dit paard, en live-beelden weergeeft van de hindernis naar keuze. Nu wordt het publiek nog van informatie voorzien door middel van luidsprekers en enkele grote schermen op strategische plaatsen.  

 

Met dit nieuwe ‘Event Information System’ (EIS) zou je dus echter complete controle hebben over welke beelden jij ziet. Achter dit bezoekersvriendelijke idee zit een zeer complex systeem bestaande uit een draadloos netwerk, panoramische camera’s, positiesensoren op deelnemers en applicaties. In het ontwerpen en aanleggen van zo’n systeem gaat veel werk zitten.  

Proeftuin

Tijdens deze Military week worden het panoramische beeld, het netwerk en bijbehorende hardware, en de bezoekersapp getest. Er gaat nog geen demonstratie plaatsvinden, de techniek wordt deze Military eerst door de onderzoekers zelf getest. Inmiddels zijn de onderzoekers binnen het project zover dat de losse beelden van de individuele camera’s aan elkaar gekoppeld worden om zo een panoramisch beeld van 360 graden mogelijk te maken. De techniek achter de positionering van de paarden en ruiters is ook ontworpen en gerealiseerd. Het ontwerp van de netwerkarchitectuur is ook een stap verder ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast kan ook de app die de bezoekers op hun telefoon moeten installeren dit jaar getest worden. Deze app is nu nog gebaseerd op een mock-up, die het werkelijke systeem simuleert. De laatste stap binnen de ontwikkeling van de app is het vervangen van dit gesimuleerde systeem door het echte systeem. Het EIS zal een positieve impact hebben op hoe bezoekers het evenement ervaren, maar is ook een mooi voorbeeld van hoe Twentse evenementen dienen als proeftuin voor innovatie in de techniek. 

Samenwerking bedrijfsleven

Het Military project brengt kennisinstelling en belanghebbende bedrijven bij elkaar, iets wat de aansluiting van talent op bedrijf uiteraard bevorderd. Tech For Future (TFF) maakt dit mooie project mogelijk door het verschaffen van subsidie. TFF is een samenwerkingsverband tussen Saxion en Windesheim, dat bedrijven helpt die willen innoveren op het gebied van Hightech Systemen & Materialen (HTSM). Medewerkers van het Enschedese FIGO leveren kennis over netwerken, wat de expertise van FIGO is, en een deel van de benodigde apparatuur aan het project. Daarnaast neemt een student van de UT die momenteel stageloopt bij FIGO deel aan enkele brainstormsessies, om zijn kennis over draadloze netwerken te delen. Het onderzoek zelf wordt uitgevoerd door 4 à 5 werknemers van het lectoraat AMI (Ambient Intelligence) aan het Saxion. Thales levert een gepatenteerd concept dat helpt om met Wifi grote afstanden te overbruggen met een hoge bandbreedte, zodat videobeelden hierover verstuurd kunnen worden.  

 

RTV-Oost is ook partner van het project. Momenteel heeft RTV-Oost grote professionele camera’s, die bemand moeten worden, bij een paar van de hindernissen staan. Zij hebben uiteraard belang bij de beelden die de panoramische camera’s van elke hindernis gaan maken. Ook de Military zelf is partner. Military Boekelo heeft innovatie en technologie hoog in het vaandel staan, en heeft ook interesse in het project vanwege de verbetering van de bezoekerservaring die het systeem teweeg zal brengen.   

Innovatie

Niet alleen wordt er een mooi ‘product’ ontworpen ten behoeve van de Military, ook stuwt het project innovatie en onderzoek op het gebied van draadloze netwerken, videobewerking en het maken van toegepaste software. Om via draadloze verbinden dusdanig grote afstanden te kunnen overbruggen op hoge bandbreedte, zoals bij dit project nodig is, moet de bestaande wifi-technologie op een volstrekt andere manier gebruikt worden dan gangbaar is. Op dit gebied verlegt het project de grenzen van wat momenteel mogelijk is en wordt er innovatie gecreëerd. “Dat is de belangrijkste pijler die we op netwerkgebied toevoegen. We passen technologie, die al ruim 20 jaar bestaat en die steeds beter en beter is geworden, op een hele bijzondere manier toe. Een unieke manier”, aldus Jan Laarhuis.  

 

Voorheen was de technologie nog niet zover, het is nu pas mogelijk een dergelijk systeem te bouwen. Ook het feit dat smartphones nu wijdverbreid zijn maakt het nu pas mogelijk om een project van deze schaal uit te voeren. Daarnaast zijn er nu betaalbare 360 graden camera’s, die nodig zijn voor het project. “Wij identificeren bestaande componenten, zoals Wifi, en proberen een uniek systeem te creëren dat een volledig nieuwe functie kan realiseren. Anderzijds geven wij onze eigen invulling aan deze bestaande componenten middels software, sturing en integratie. Het wordt wel echt een uniek concept.” 

Vervolg

Jan Laarhuis begon in september 2018 aan het ambitieuze ‘TFF Military’ project. Hij formeerde een projectgroep en startte met onderzoek naar de opzet van een ‘Event Information System’. Elk jaar ontwikkelt het EIS zich verder. De voortgang is het resultaat van vele brainstormsessies en fanatiek onderzoek. Dit jaar ligt de focus dus op het real-time volgen van alle afzonderlijke paarden via je eigen smartphone. Het aankomende jaar - het project loopt tot en met 2020 – wordt het EIS verder doorontwikkeld. Volgend jaar is Jan Laarhuis van plan om ook een jury-app te ontwikkelen. Met deze app krijgen naast de bezoekers ook de juryleden van de wedstrijd betere informatievoorziening. “Onze jury-app noemen wij de ‘doellijntechnologie voor de paardensport’. De jury kan beelden terugkijken, dus een zogenoemd VAR-moment nemen, voordat ze tot een oordeel komen. Daarmee hoop je dat de sport eerlijker wordt, en dat iedereen de punten krijgt die hij of zij verdient.”  

 

De Military biedt een unieke gelegenheid voor onderzoekers om een project van deze schaal te kunnen testen en aan de hand van resultaten uit de praktijk verbeteringen door te voeren. Een Twentse proeftuin waarin topsport en techniek nieuwe innovaties creëren.   

Datum: 9 oktober 2019 |

Bron tekst: Jan Laarhuis |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Technologie en sport