Alia Instruments en Demcon werken samen aan stralingsvrije toekomst

Om met nucleair materiaal te mogen werken, is speciale toestemming nodig. Het vergt een boel papierwerk, je moet zorgen voor beschermende maatregelen en de mensen die met kernenergie moeten werken, zouden dat eigenlijk liever niet doen. Plus: de overheid heeft in deze tijd liever niet dat het op verschillende plekken ‘rondslingert’, min of meer voor het grijpen van terroristen.

In het kort

  • Een mogelijkheid om te kunnen werken met nucleair materiaal zonder gevaren zou een perfecte innovatie zijn.
  • Alia Instruments ontwikkelde een alternatieve dichtheidsmeter die stralingsvrij is.
  • Demcon participeert in dit bedrijf en werkt zo mee aan de transitie van nucleair naar niet-nucleair.

Global Goal

global goal icon

Kunnen werken zonder al dit gevaar zou heel wat waard zijn. Alia Instruments, een bedrijf dat wereldwijd klanten heeft in onder meer de baggerindustrie, de tunnelbouw en de mijnbouw, ontwikkelde een alternatieve dichtheidsmeter die, in tegenstelling tot wat tot nu toe gebruikelijk is, stralingsvrij is. Demcon participeert in dit bedrijf en werkt zo mee aan de transitie van nucleair naar niet-nucleair. “Het past in onze visie op maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt investment director Jemy Pauwels.

Hoogwaardige kennis

Directeur Jan Peters van Alia Instruments is blij met de investering die Demcon in zijn bedrijf doet. “De hoogwaardige kennis die Demcon heeft, helpt ons de werking van de meters te optimaliseren’, zegt hij.

 

Dichtheidsmeters worden gebruikt om te achterhalen welke dichtheid ‘slurrie’ heeft. “Door buizen en pijpen wordt slurrie - een mengsel van bijvoorbeeld zand, kiezels of grind met water- opgepompt zodat het getransporteerd kan worden naar bijvoorbeeld een fabriek waar stenen gebakken worden van een mengsel of naar een gebied dat moet worden opgehoogd”, vertelt Peters. “Veel efficiënter via pijpleidingen dan via de weg.”

 

Het is nodig om de dichtheid van slurrie te meten. “Als er te veel water –dat toegevoegd moet worden om de slurrie überhaupt in beweging te kunnen krijgen- bij zit, is het populair gezegd ‘water naar de zee dragen’ omdat niet genoeg massa tegelijk wordt verplaatst. Als er te weinig water bij zit, raken de pijpen verstopt. Een sensor in een pijp plaatsen kan niet omdat de substantie scherp is en schuurt. Tot voorkort was het dus alleen mogelijk om er door middel van straling achter te komen wat de dichtheid is.”

Newton

Alia Instruments is voortgekomen uit Imotec waarmee Peters al jaren actief is in de baggerbranche. “Simpel gezegd komt de nieuwe methode erop neer dat we door een pijp zachtjes heen en weer te schudden, de kracht en de versnelling meten waardoor we met een bewezen formule, namelijk de tweede wet van Newton, de dichtheid kunnen meten.”

 

Voordeel van deze nieuwe methode is dus dat er geen straling aan te pas komt, maar het zorgt ook voor een nauwkeuriger meting. De hardware is zo simpel en zo robuust mogelijk zodat een zware belasting geen probleem is. De software is juist zeer geavanceerd.

Specifieke wensen

De samenwerking van het bedrijf van Peters en Demcon zorgt ervoor dat het nieuwe elektromechanische meetprincipe steeds beter kan worden ingezet. De engineers van Demcon helpen met het finetunen van de apparatuur, zodat deze aan de specifieke wensen van klanten kan worden aangepast. Verschillende klanten - in de baggerindustrie en onder andere één van de grootste mijnbouwbedrijven van de wereld- hebben zich inmiddels gemeld aan de Institutenweg in Enschede bij Demcon waar Alia Instruments haar instrumenten produceert en test. Een mooi staaltje technisch hoogstaande samenwerking van Twentse bodem met wereldwijde impact.

Contactinformatie

DEMCON
Institutenweg 25
7521PH ENSCHEDE
+31 (0)88 1152 000 info@demcon.nl www.demcon.nl

Global Goals

Datum: 28 december 2020 |

Bron tekst: Demcon |

Auteur: Maaike Thüss

Meer lezen over #innovatie