5 benodigdheden voor succesvolle AI-toepassing volgens Nedap

Nedap is een van de bedrijven die zich als een van de eersten aansloot bij AI-hub Oost-Nederland. De laatste jaren richt Nedap zich steeds meer op het ontwikkelen en toepassen van software, waarbij Artificial Intelligence (AI) een belangrijke rol speelt. Om AI op een succesvolle manier toe te passen zijn er vijf dingen nodig: technische kennis, domeinkennis, data, geld en ondernemerschap.

In het kort

  • Nedap is van oorsprong een Nederlandse Apparatenfabriek, maar richt zich de laatste jaren steeds meer op het ontwikkelen en toepassen van software.
  • AI speelt een belangrijke rol bij software en om dat toepasbaar te maken heb je verschillende elementen nodig.

Global Goal

global goal icon
Van hardware naar software

Directeur Ruben Wegman: “Als apparatenfabriek waren we goed in het in elkaar zetten van dingen. Dat doen we nog steeds, maar we ontwikkelen ons nu steeds meer van hardware naar software. Daarbij speelt Artificial Intelligence een grote rol.”

 

Om AI toepasbaar te maken zijn er volgens Wegman verschillende elementen nodig. “Je moet natuurlijk weten waar je het over hebt als het gaat om AI, die technische kennis moet er zijn. Maar ook de domeinkennis is van belang: je moet tot in detail weten wat er speelt in de markt. Zonder voldoende bruikbare data ben je nergens en de financiële middelen zijn ook niet onbelangrijk. Als laatste is ondernemerschap heel belangrijk. Je moet in staat zijn om tot schaalbare proposities en waardevolle projecten te komen.”

De hub AI-hub Oost-Nederland als knooppunt

 Volgens Wegman moet AI-hub Oost-Nederland partijen helpen bij het compleet maken van deze set aan elementen. “Wat ontbreekt er bij een partij of project en hoe kan de hub dat aanvullen? Daar moeten we de juiste verbindingen leggen. Zie het als een loket, een knooppunt. Veel ondernemers hebben zo’n lokaal steunpunt nodig: een laagdrempelige plek die jou toegang geeft tot de rest van het AI-systeem. Bovendien brengt de AI-hub onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar.”

Artificial Intelligence in de zorg

Nedap laat zich de laatste jaren steeds meer leiden door de markt, zodat ze kunnen ontwikkelen waar behoefte aan is. Het bedrijf werkt niet met managementlagen, maar vindt vrijheid en verantwoordelijkheid voor de medewerkers erg belangrijk. Wegman: “Daarnaast zijn we steeds minder domeinspecifiek en worden we steeds meer hybride. We kijken waar de markt ons nodig heeft.”

 

Wel heeft het technologiebedrijf een aantal marktgroepen geformuleerd, waarvan Healthcare en belangrijke is. Thomas Markus, Data science manager bij Nedap: “In de zorg staat er steeds meer druk op specialistisch personeel. Dat is deels op te lossen met de juiste oplossingen, maar zeker ook met technologie.”

 

Een voorbeeld daarvan is de applicatie Ons Wondzorg, waarmee wonden gemonitord worden. Een wondverpleegkundige kan met onze app foto’s maken en de wond analyseren, in plaats van deze te moeten beschrijven. De app houdt vervolgens in de gaten of de wond goed geneest of dat er een specialist ingeschakeld moet worden. Die analyse overlaten aan technologie scheelt veel tijd en schept ruimte voor meer aandacht en betere zorg.

Privacy

Thomas Markus: “Er zit heel veel data in verschillende zorgsystemen, maar dit is niet altijd gestructureerd genoeg ingevoerd. Door die data beter te ontsluiten, kunnen zorgorganisaties beter trends ontdekken. Bijvoorbeeld of het aantal diabetespatiënten of mensen met dementie toeneemt of afneemt.”

 

Ruben Wegman: “In de zorgsystemen zit ook veel data die wel bruikbaar is, alleen ligt daar een andere uitdaging. Namelijk dat deze data lang niet allemaal beschikbaar is, in verband met de privacy. Juist dat is iets waar de AI-hub Oost Nederland, en de overkoepelende Nederlandse AI Coalitie, iets in kan betekenen.”

Datum: 30 juli 2021 |

Bron tekst: AI-hub Oost Nederland |

Lees meer over #informatietechnologie