Waarom zitten bedrijven zo graag in onze regio?

Twente is de thuishaven van heel wat grote en internationaal opererende bedrijven. Maar waarom kiezen zij eigenlijk voor deze regio? Wat bevalt hen hier zo goed? Als we dat weten kunnen we een stuk gerichter andere bedrijven aantrekken.  

In het kort

  • Twente heeft een gunstig vestingsklimaat voor bedrijven
  • De mooie omgeving, arbeidsmentaliteit, Twentse talenten en goede ligging dragen hieraan bij

 

Global Goal

global goal icon

Allereerst iets dat voor veel bedrijven handig zou zijn: als de afstand naar andere regio’s in het land sneller te overbruggen is. In het midden en westen van ons land zit veel bedrijvigheid en daarmee ook veel potentiële klandizie. Alles wat helpt om sneller bij die partijen te komen, is voor menig bedrijf uit onze regio van harte welkom. Snellere spoorverbindingen misschien, of bredere wegen, om twee dingen te noemen. Maar daar blijft het dan wel zo’n beetje bij. Want onze regio herbergt voor veel ondernemingen nogal wat pluspunten. 

Betrokkenheid

Wat betreft de cultuur van het bedrijfsleven in onze regio: we hebben hier heel betrokken en loyale mensen. Dat is nogal wat waard voor een onderneming. We hebben hier een flink aantal bedrijven waar werknemers jaren en jaren blijven werken. Dat is enerzijds te danken aan het bedrijfsklimaat in deze regio, maar anderzijds ook aan het feit dat deze mensen een bínding met de regio hebben. Ze zijn hier opgegroeid en veelal wonen ook vrienden en familieleden hier. Dat mensen lang bij je blijven, doet je imago natuurlijk goed. Zodanig dat het bedrijven uit andere regio’s opvalt.  


Werken in Twente

Wil je werken in Twente? Kijk dan in de grootste vacaturebank van Twente voor een baan die past bij jouw talent! Twente biedt volop carrièrekansen en een goed woon- én leefklimaat. Bouw je toekomst op in Twente.


 

Kwaliteit

Ander belangrijk punt: de kwaliteit van professionals hier in de regio is prima. Veel bedrijven hebben deze professionals stuk voor stuk binnen de regio geworven en zij doen het over het algemeen erg goed. Het is een misvatting dat specialisten alleen in het westen van het land te vinden zijn. Die volle vijver van talenten die we hier hebben spreekt bedrijven uit andere regio’s ook aan. 

Verbondenheid

Daarbij komt: bedrijven en andere organisaties in onze regio weten elkaar goed te vinden. Er is intensief contact met opleidingen – variërend van mbo’s tot universiteiten – door het hele land. Middels samenwerkingen worden er heel wat innovaties onderzocht en ontwikkeld en hierdoor worden er vaak meer dan gemiddelde producten op de markt gezet. Binnen die onderzoeken is volop ruimte voor stagiairs, waardoor toekomstig talent volop kansen krijgt. Behalve de samenwerking met opleidingen zoeken veel bedrijven ook continu verbinding met andere bedrijven. Menig onderneming hier vindt het belangrijk om te investeren in relaties en op die manier bij te dragen aan de brede ontwikkeling van de regio. Het is een mooie kans voor een bedrijf dat zich hier vestigt, om zich daarbij aan te sluiten. 

Omgeving

Een misschien minder voor de hand liggende reden: onze groene omgeving. Veel buitenlandse klanten vinden onze regio prachtig. Hoe mooi is het dan om voor een overleg eens lekker de natuur in te trekken? Je hoeft er hier de deur maar voor uit te stappen. Niet helemaal als je op een industrieterrein zit, natuurlijk, maar een heerlijk stukje groen is hier nooit ver weg. Leuke reacties gegarandeerd en je contacten hebben het er vast een jaar later nog over! Die mooie omgeving, die onze regio kenmerkt, is voor veel bedrijven echt van toegevoegde waarde. 

Bewust

En dan levert de regio ons ook nog een bepaald type medewerkers op: mensen die opener zijn en bewuster leven. Misschien doordat we niet in de grote stadscentra wonen. Het is hier minder vluchtig en mensen kennen elkaar langer en beter. Wellicht kunnen we hiermee – dus ‘gewoon’ op basis van ons eigen DNA – studenten stimuleren om hun opleidingen hier in de regio te volgen. Het is namelijk zo dat veel studenten blijven ‘hangen’ in de stad waar ze hebben gestudeerd. Stel nou dat we studeren hier bij ons zo aantrekkelijk mogelijk maken, dan biedt dat ook nieuw potentieel voor de regionale arbeidsmarkt – en weer een argument voor bedrijven uit andere regio’s om zich hier te vestigen. 


Twentse oplossingen

Ondernemers in Twente ontwikkelen dagelijks slimme oplossingen op het gebied van alternatieve energiebronnen, toekomstgerichte voedselvoorziening, verantwoord produceren en leefbare gemeenschappen. Laat je inspireren en ontdek welke slimme oplossingen in Twente ontwikkeld worden voor wereldwijde vraagstukken.


 

Datum: 26 november 2019 |

Bron tekst: INN'twente |

Auteur: INN'twente

Lees meer over #economie