Via een kort scholingstraject aan de slag als data engineer

Bedrijfsleven en Saxion boren nieuw arbeidspotentieel aan

In het kort:

  • Er is een groot tekort aan data-engineers en - analisten. Saxion werkt samen met het Twentse bedrijfsleven aan een oplossing: mensen die van baan willen switchen, kunnen meteen aan de slag terwijl ze binnen een jaar de benodigde theorie, praktijk en coaching aangeboden krijgen.
  • Door te matchen op persoonlijkheid in plaats van op diploma’s, kunnen bedrijven een heel nieuw potentieel aanboren van zeer gemotiveerde medewerkers gericht op een duurzame arbeidsrelatie.

Global Goal

global goal icon

Wachten tot je kunt betalen bij de bouwmarkt, wachten tot de bediening je lunch komt brengen, winkels die noodgedwongen dagdelen dicht zijn; het personeelstekort wordt steeds duidelijker merkbaar. Maar ook in andere sectoren dreigt een tekort. Hogeschool Saxion heeft daarom in samenwerking met regionale bedrijven FastSwitch in het leven geroepen. Mensen met hbo werk- en denkniveau of die hbo opgeleid zijn, kunnen binnen korte tijd worden omgeschoold terwijl ze aan de slag gaan bij een van de aangesloten bedrijven in de regio. In de zorg en in de bouw en techniek wordt personeel al langer op deze manier aangetrokken; onder de naam: ‘More Data Work’ is nu een pilot gestart om data-analisten en data-engineers voor het regionale bedrijfsleven aan te trekken.

‘Parels niet aan de kant schuiven’

“Er is een grote groep potentiële werknemers aan wie nu niet wordt gedacht”, vertelt projectleider Sirona de Ruiter. “Mensen die graag van baan willen wisselen, maar niet de juiste diploma’s hebben. Zonde, want ze belanden bij een sollicitatie op de ‘linker stapel’, terwijl het vaak de meest gemotiveerde mensen zijn. Zij zijn er gaandeweg hun leven en carrière achter gekomen wat ze het allerliefste zouden willen doen. Doordat ze al een tijd werken, hebben ze bovendien allerlei vaardigheden die bij schoolverlaters vaak nog ontbreken. Ze hebben een stevige persoonlijkheid, zijn communicatief sterk, proactief en zelfstandig. Schoolverlaters hebben wel theoretische kennis en zijn systeemgericht, maar het ontbreekt hen vaak nog aan softskills die mensen die al langer aan het werk zijn al ruimschoots ontwikkeld hebben. Dit soort parels moet je niet zomaar aan de kant schuiven omdat de juiste papieren ontbreken.”

Drempel wegnemen

Steeds meer bedrijven in de regio komen er achter dat een match op persoonlijkheid een goede manier is om de juiste mensen te vinden. In de zorg en in de bouw en techniek zijn gelijksoortige projecten al eerder gestart, en nu dus ook op het vlak van data. “Met Techspread als partner werken we samen om het juiste traject samen te stellen”, vertelt Sirona. “We brengen zo onderwijs, kennis en vaardigheden samen. De mensen die straks aan ‘More Data Work’ deelnemen, krijgen een fieldcoach en ze worden in een half jaar, maximaal een jaar, opgeleid. Ondertussen zijn ze aan het werk bij hun nieuwe werkgever, en krijgen ze dus ook gewoon betaald. De drempel voor mensen om niet te switchen omdat ze tijdens een opleiding geen inkomsten hebben, wordt zo weggenomen. Als bedrijf investeer je via opleidingskosten en startsalaris direct in je nieuwe medewerkers, in plaats van in kostbare werving en selectie. Een wervingscampagne is veel duurder en er zijn veel subsidiemogelijkheden om de kosten van de opleiding te verlagen”, geeft ze aan. “We merken dat steeds meer werkgevers in de zorg en in de bouw zien dat switchers goede werknemers zijn. We stellen nu met twaalf Twentse bedrijven in de data-sector een profiel op waaraan werknemers moeten voldoen en aan welke functies in de toekomst het meest behoefte is. Het zou me, gezien dit enthousiasme, niets verbazen als al die bedrijven ook bereid zijn zelf op deze manier nieuwe mensen aan te willen nemen. Samen optrekken om de regio te versterken, werkt!”

Werkgevers die meer willen weten over Fast Switch, kunnen contact opnemen met Sirona de Ruiter: s.j.deruiter@saxion.nl of 06-13834727.
Meer informatie: More data work: overzicht | LinkedIn en More data works – Data studies op HBO niveau.
Meer informatie over FastSwitch in het algemeen: FastSwitch | Hogeschool Saxion

Datum: 29 juni 2022 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #zakelijkedienstverlening