Verder groeien met buitenlands talent

ECEN kan expats hier halen én houden

Een bedrijf dat wil groeien, heeft goede mensen nodig. Maar alleen al in Twente zijn op dit moment 6.000 onvervulbare vacatures. Het Expat Center East Netherlands (ECEN) helpt bedrijven om talenten uit het buitenland naar Twente te halen én ze hier te houden. ‘Je moet er tijd en aandacht in willen steken, maar drempelvrees is echt niet nodig’, zeggen Michelle Ekkelkamp en Manon Vierdag van het ECEN.

In het kort

  • In Twente zijn talenten nodig, niet alleen talenten uit de regio, maar ook talenten van buiten Twente.
  • Expat Center East Netherlands helpt bedrijven om talenten uit het buitenland naar Twente te halen én ze hier te houden.

Global Goal

global goal icon

Ondernemers hebben geen tijd voor rompslomp. En juist daarin kan het Expat Center de helpende hand bieden. ‘Bedrijven hebben behoefte aan één informatiepunt als ze werknemers uit het buitenland hier naar toe willen halen. Van de werving en selectie tot de werkvergunning, van huisvesting tot taalcursussen. Wij zijn de spin in het web om ze daarbij te helpen en naar betrouwbare partners door te verwijzen’, legt Michelle Ekkelkamp uit.

 

Michelle Ekkelkamp: Als je verder wilt groeien, komt er een punt dat je verder moet zoeken. Anders stokt de groei.

Hulp

Zij ziet bij bedrijven nog drempelvrees om personeel uit het buitenland te halen. ‘Maar als je verder wilt groeien, komt er een punt dat je verder moet zoeken. Anders stokt de groei. Dan komen er zoveel vragen op je af: waar haal ik de goede mensen vandaan, hoe pak ik het aan? Gebruiken bedrijven ons netwerk en onze expertise, dan zien we al snel schroom verdwijnen. Het Expat Center inschakelen betekent niet dat de werkgever er geen tijd en aandacht in moet steken, maar wij kunnen bij alle stappen helpen.’

 

ECEN zag vijf jaar geleden het levenslicht, als onder- deel van het World Trade Center Twente in Hengelo. Manon Vierdag heeft in de afgelopen jaren geregeld gezien dat een bedrijf dat schroomde om expats in huis te halen, na de eerste ervaringen enthousiast werd. ‘Sommige dingen lijken voor een hr-afdeling ingewikkeld, zoals het aanvragen van een werkvergunning. Maar als ze dat één keer hebben gedaan met onze hulp, kunnen ze het de volgende keer prima zelf. Ook voor mensen die er al werken kan het wennen zijn, iemand met een andere achter- grond en cultuur als collega. Maar daarbij kunnen we een training aanbieden. Achteraf zegt een bedrijf altijd: ik ben er alleen maar mee geholpen.’

Begeleiding

Om te zorgen dat de nieuwe werknemer goed in zijn vel zit, doet ECEN naast de hulp aan werk- gevers ook veel aan de begeleiding van de expats zelf. Zo zijn er taaltrainingen in het WTC-gebouw, kan het Expat Center met de Relocation Service zorgen dat er vlot een geschikte woning wordt gevonden en worden ook activiteiten opgezet waarbij de partners welkom zijn.

 

Als de nieuwkomer net in Nederland is, wordt een afspraak gemaakt bij het Welcome Center in Enschede om de eerste belangrijke formaliteiten als verblijfpas en inschrijving zo vlot mogelijk te regelen, waarbij wordt samengewerkt met Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) en de gemeentes. ‘Wees welkom, dat willen we uitstralen. Een goed vestigingsklimaat is belangrijk als je mensen hier naar toe wilt halen, maar ook als je ze wilt behouden. De expats kunnen taalles krijgen, elke maand naar een meet and greet in Enschede, uitstapjes maken en naar informatie- bijeenkomsten. Maar we kijken bijvoorbeeld ook met Concordia of er lms vertoond kunnen worden met Engelse ondertiteling. De beslissing om te blijven, hangt af van het hele plaatje, niet alleen van het werk. Ook het belang van het hele gezin staat bij expats hoog op de lijst’, weet Manon Vierdag.

Vleugels uitslaan

Het Twentse Expat Center slaat inmiddels de vleugels uit in Zwolle en Deventer. De Stichting WTC gaat ook daar, met steun van de provincie Overijssel, activiteiten ontplooien om bedrijven over de drempel te helpen. Michelle Ekkelkamp: ‘Dat doen we ook daar door samen te werken met gemeenten, MKB en Trade Of ce Zwolle, bestaande organisaties op het gebied van inter- nationalisering en een netwerk van betrouwbare partners, van makelaars tot belastingadviseurs. Na vijf jaar in Twente hebben we genoeg ervaring opgedaan om ook daar bedrijven te helpen om verder te groeien met goede krachten uit het buitenland.’

Datum: 17 januari 2019 |

Bron tekst: INN'twente |

Auteur: Frederike Krommendijk

Lees meer over #economie