Twentse innovatiecampussen zorgen voor meer banen

Meer bedrijvigheid betekent meer banen. Meer banen staan gelijk aan een groeiende economie. Wereldwijd is er behoefte aan meer werk, hier in Twente hebben we hier al een impuls aan gegeven! De  Universiteit Twente  en het  Kennispark Twente  leveren veel banen op. Uit landelijk onderzoek blijkt dat Kennispark Twente het met het aantal daar gevestigde bedrijven, twee keer zo goed doet als de nummer drie op de lijst. Alleen de Campus in Groningen gaat het Kennispark Twente voorbij. 

In het kort

  • De bedrijvigheid in Twente stijgt, dit is goed voor de economie  

  • Vergelijkingen laten zien dat Twente vooroploopt als het gaat om banen groei en innovatie

Global Goal

global goal icon
Kennispark Twente

Het Kennispark in Enschede is van groot belang voor de Twentse werkgelegenheid, maar vooral voor die van Enschede. Zo werd een kwart van de nieuwe banen in Enschede in 2017 op Kennispark Twente gerealiseerd. Deze banengroei zat vooral in de sectoren informatie en communicatie, zakelijke dienstverlening en onderwijs. De Universiteit Twente is de grootste werkgever op Kennispark Twente. 

 

Het kennispark steekt er in een landelijke lijst met kop en schouders bovenuit, waar het gaat om het aantal gevestigde bedrijven. Het heeft zelfs het dubbele aantal bedrijven ten opzichte van de nummer drie op de lijst. Ook in omvang van het aantal arbeidsplaatsen, werkgelegenheid bij spin-offs en startups, doet Twente het goed.

Grote steiging

De gegevens staan in een rapport van het Adviesbureau Buck Consultants International (BCI), dat die publiceert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In totaal zijn 82 campussen/campusinitiatieven onderzocht. Uit het rapport blijkt dat de Nederlandse campussen en science parks van groot belang zijn voor de groei van de werkgelegenheid. Die steeg in de periode 2014-2018 met 22 procent. De totale werkgelegenheid in de gemeenten waar die parken liggen groeide in dezelfde periode met slechts 6 procent.

Technology Base

Twente doet het onder die campussen ook nog eens extra goed. Het hoogste aantal bedrijven is gevestigd op Kennispark Twente. Naar aantal arbeidsplaatsen gerekend zijn de High Tech Campus Eindhoven, Leiden Bio Science Park en Kennispark Twente de grootste. Ook opvallend zijn het High Tech Systems Park en Technology Base, die als nieuwe binnenkomers een tweede en vierde plaats innemen in de lijst van campussen in de ‘opstartfase’.

 

Ook werken in Twente?

Lat ligt hoog

Patrick Welman, wethouder economie en werk van de gemeente Enschede, is verheugd met de uitkomsten van het rapport. „We streven naar een duurzame economische ontwikkeling. Om nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid te creëren en het benodigde talent te kunnen aantrekken en behouden, leggen wij de lat hoog. Dat dit nu opnieuw wordt erkend, is erg mooi.” 

 

Lees hier het volledige rapport ‘Inventarisatie en meerwaarde van campussen in Nederland’ uitgevoerd in opdracht van: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat & Netwerk Kennissteden Nederland. 

Datum: 9 juni 2018 |

Auteur: Twente.com