Twente heeft het, volgens studenten. Of niet?

Wat biedt Twente jonge werkzoekenden? Wat is er nodig om Twentse studenten na hun studie voor een leven in Twente te kiezen? Deze vragen stonden centraal tijdens een College Tour ‘Living the hightech life’ georganiseerd door stichting Ontdek Hightech Almelo. Een middag lang lieten circa honderd studenten zich inspireren door Almelose bedrijven en hun medewerkers en discussieerden ze onder leiding van Sander Schimmelpenninck over Twente.

“We moeten het hebben over Almelo en over de hightech in Almelo, maar ook over hightech in Twente in het algemeen.” Daarmee trapt burgemeester Arjen Gerritsen af tijdens het ‘Living the hightech life’ College Tour. “Je bent zo groot als je jezelf maakt. Ook in Twente. Daar gebeurt meer dan je wellicht denkt. De bedrijven staan klaar om met jullie in contact te komen. Niet alleen uit Almelo, maar uit heel Twente.”

Beinvloed door omgeving

Na deze aftrap gaf Gerritsen het stokje over aan Sander Schimmelpenninck. Hij deelt eerst zijn persoonlijke ervaring. Als geboren Tukker (Diepenheim), koos hij voor een studie in Rotterdam. “Waarom eigenlijk? Ik wilde weg uit Twente en dat je daar écht kon studeren. En ik moet bekennen dat ik er eigenlijk nooit ben geaard. Waarom ben ik dan als jongvolwassene naar die stad gegaan? Vooral omdat mijn omgeving zei ‘daar gebeurt het’. Ik heb er nooit goed zelf over nagedacht. Ik heb gedaan wat mijn omgeving zei. Heel veel van mijn maatjes gingen ook en zijn inmiddels terug in Twente. En nu jullie verhaal.”

Wat Twente mist?

“Wie van de mensen in de zaal is van plan met gierende banden weer weg te gaan na de studie?” Een tiental handen gaan de lucht in. Een van de studenten licht toe: “Ik kom uit Utrecht. De afstand van Twente naar het strand is te ver. Vanaf Utrecht maar een uurtje. Dat is toch het gemak dat ik mis.” Anderen missen diversiteit: teveel mannen, te kleine LHBTIQ+-gemeenschap en te weinig progressieve mensen. “We zijn wel lekker bezig met hokjesdenken”, merkt Schimmelpenninck op. Weer een ander mist het bruisende stadsgevoel. “Enschede heeft dat wel. Maar helemaal hardmaken kan ik het niet. Het is een onderbuikgevoel. Misschien moet ik er toch wat beter over nadenken.”

Spotgoedkoop ruim wonen

Toch zijn er ook voordelen bekend onder de aanwezige studenten. Wonen in Twente is spotgoedkoop vergeleken met de Randstad. Schimmelpenninck: “Ja, daar woon je in een bezemkast met kotsende toeristen in je voortuin. Ook niet altijd een pretje.” Een student in de zaal vult aan: “Ik heb in Groningen gestudeerd en ben snel teruggekomen. De bezemkast om in te wonen inderdaad. Prijskwaliteit verhouding is hier toch echt beter.” Een buurvrouw haakt in: “En wat te denken van 2000 euro per maand neerleggen voor een hok op de Zuid As. Mij niet gezien”.

Bedrijven inspireren de student

Na de discussie over Twente gaan studenten in gesprek met aanwezige medewerkers van bedrijven als Aeronamic, Actronics, Hollander Techniek, Spit, VDL ETG Almelo, Tecnotion, Urenco, ETC Nederland en Benchmark. Er wordt gepraat over circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Maar ook het leven in Twente komt ter sprake.

Over High Tech Almelo

Hightech bedrijven in Almelo bundelen hun krachten in de stichting Ontdek Hightech Almelo om meer jongeren techniek te laten omarmen en tot een toekomst in techniek te inspireren. Vanuit dit platform laten ze onder meer zien welke kansen die er liggen, met name bij de hightech bedrijven in Almelo. Meer informatie staat op hun website, onder meer over de Open Dag op 15 april waarbij meerdere hightech bedrijven, zoals ACtronics, Hollander Techniek, SFC Energy en Tecnotion, hun deuren openen voor bezoek.

Overtuigd? 

Veel hightech Twentse bedrijven zoeken talent. Misschien zit jouw droombaan ertussen? Kijk dan vooral tussen de vacatures op ons Jobportal.

Datum: 13 april 2023 |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #innovatie