Koninklijk bezoek voor Qredits in Almelo, maar wat doet deze organisatie eigenlijk?

Qredits is een onafhankelijke en private kredietverstrekker voor ondernemers die coaching, tools en financiering tot een maximum van 250.000 euro nodig hebben en geen toegang hebben tot reguliere banken. Het is een organisatie zonder winstoogmerk en wil ondernemers helpen stappen te zetten. De organisatie heeft kantoren in heel Nederland en op De Antillen, maar het hoofdkantoor zit in Almelo.

Elke werkdag komen er gemiddeld 120 kredietaanvragen binnen. Op jaarbasis worden er zo’n 6.000 aanvragen gehonoreerd, die variëren van enkele duizenden euro’s tot een maximum van een kwart miljoen euro. “We willen ondernemers helpen hun dromen waar te maken”, vertelt algemeen directeur Elwin Groenevelt van Qredits. “Onze aanpak is anders dan andere kredietverstrekkers. Zo zijn we geen bank, maar werken we wel met hen samen. Er is geen winstoogmerk en daardoor hebben we echt het belang om ondernemers verder te helpen.”

 

Qredits biedt coaching, microkrediet en MKB-krediet aan. Sinds de oprichting zijn er 35.000 leningen verstrekt. Na drie jaar heeft 92 procent van de ondernemers nog een actief bedrijf en zijn er 66.000 nieuwe banen bijgekomen. En dat allemaal vanuit Almelo. Groenevelt: “Onze adviseurs werken door het hele land, maar alle centrale activiteiten van de organisatie gebeurt vanuit Almelo. In tegenstelling tot alle banken opereren wij vanuit de regio. Het is mooi om op deze manier bij te dragen aan de werkgelegenheid in Twente.”

Bezoek van Maxima aan Qredits

Omdat de non-profitorganisatie groeit – in totaal is er al voor 725 miljoen aan krediet verstrekt in veertien jaar tijd – verhuist Qredits naar een nieuwe locatie. De opening van het nieuwe kantoor aan de Egbert Gorterstraat tegenover het station wordt gedaan door niemand minder dan Koningin Maxima. Daarbij werd zij geassisteerd door Artificial Intelligence-assistente Qarin. 

 

Na de opening van het pand spreekt de Koningin met ondernemers die duurzame producten ontwikkeld hebben. Ze gaat ook in gesprek met ondernemers die ervaring over verduurzaming en de MKB Duurzaamheidslening delen. De lening is een initiatief van Qredits, Energiefonds Overijssel en de provincie om verduurzaming van het mkb in de provincie te stimuleren. Zestig ondernemers hebben inmiddels via deze weg een lening gekregen. Groeneveld: “Als deze pilot succesvol blijft dan willen we dat natuurlijk ook graag uitbreiden naar de rest van Nederland.”

Datum: 27 juni 2023 |

Bron tekst: Qredits, Elwin Groenevelt |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer