Ken brengt Twente in beeld

Ken Moss heeft drie jaar in de Randstad gewoond. Hij was daar om zijn droom na te jagen: als cameraman voor de nationale media werken. Eenmaal daar besefte hij dat hij eigenlijk ergens anders thuishoort. Ken keerde daarom weer terug naar Twente. Hij vond hier een passende uitdaging, namelijk freelance cameraman bij 1Twente. Bovendien vond hij de rust en herkenning die hij zocht. "Twente is gewoon een fijne plek om te wonen en werken", zegt Ken. Lees hieronder zijn verhaal.

In het kort

  • Ken Moss heeft drie jaar in Rotterdam gewoond en wilde in het westen een carrière in de mediawereld opbouwen
  • Twente bleef aan Ken trekken, na drie jaar in de Randstad is hij weer teruggekeerd
  • Ken is blij dat hij weer in Twente is, hij vond hier een passende functie in de media

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente! 

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Ken Moss vind je hieronder. 

Enschede als thuisbasis

Ken Moss (22) heeft het grootste deel van zijn leven op verschillende plekken in Twente gewoond, maar de stad Enschede is wel echt waar hij geboren en getogen is. “Ik kom uit de, naar mijn mening, mooiste stad van de wereld, namelijk Enschede. Mijn familie komt van origine uit Engeland, dus bestempel ik mijzelf graag als 'Britse Tukker'. Hoewel ik warme gevoelens koester naar mijn Britse roots, ben en blijf ik altijd Tukker. Je kunt een Tukker immers uit Twente halen, maar Twente niet uit een Tukker”, zegt Ken. Toen hij in 2017 naar Rotterdam verhuisde merkte Ken eigenlijk pas hoeveel Twente voor hem betekende. In Rotterdam heeft hij Audiovisueel Specialist gestudeerd, met een specialisatie in camerawerk.

“Je kunt een Tukker immers uit Twente halen, maar Twente niet uit een Tukker”

Achter de camera

Het was Ken’s droom om voor de landelijke media te werken. Camerawerk is zijn passie. “Het plan was om in de Randstad te gaan werken, maar op een gegeven moment begon Twente toch weer te trekken”. Na drie jaar in Rotterdam is Ken daarom uiteindelijk toch weer teruggekomen. Gelukkig vond hij in Twente eigenlijk meteen al een passende uitdaging. “Ik zeg zelf altijd als je werk wil kun je werk vinden, als je iets specifieks zoekt is het misschien wel wat anders. Wat betreft de mediawereld is het in het algemeen moeilijk om ertussen te komen, het draait veel om connecties en een goed portfolio opbouwen. Dat is universeel in de mediawereld. Naar mijns inziens is het in Twente niet moeilijker om in de mediawereld te komen dan dat in het westen zou zijn”.

1Twente

Ken is momenteel werkzaam als ZZP'er en werkt onder zijn eigen bedrijfsnaam, Beeldbuysch Films. “Ik heb een speciale voorliefde voor het oud-Hollands. Een ‘beeldbuis’ was vroeger een televisietoestel. Dit woord heb ik een oud-Hollandse 'touch' gegeven. Zo is de naam tot stand gekomen.” Hij werkt onder andere als freelancer op de redactie van 1Twente. 1Twente is een samenwerkingsverband tussen lokale omroepen in Twente en is te vinden op televisie, radio en online. Nieuws met een Twents karakter dus. Ken is journalist, cameraman en vormgever bij 1Twente. 

“Je hebt het gevoel dat er aan je wordt getrokken, en het trekken houdt pas op wanneer je terug bent. Dan ervaar je in een keer een vorm van rust”.

Hoe ziet een gemiddelde dag in het mediabedrijf eruit voor Ken? “We beginnen de dag eigenlijk altijd met een planning van wat we die dag allemaal gaan doen. Daarna gaat ieder met zijn eigen disclipline aan de slag. Het gaat eigenlijk altijd heel gemoedelijk, maar ook is elke dag anders en soms vol met verassingen. Onlangs werd ik bijvoorbeeld plotseling gevraagd of ik even een itempje kon schieten over een sinkhole in Enschede Noord. Uiteindelijk was er geen sinkhole dus gingen we weer ergens anders mee aan de slag.” Ken jaagt samen met de redactie van 1Twente het nieuws in Twente achterna, ze streven ernaar om er gelijk bij te zijn. “Onze slogan is dan ook ‘weet wat er speelt’. Wij willen dat mensen weten wat er speelt in de regio, en dit zo goed mogelijk overbrengen.”

Heimwee

Ken voelde eigenlijk tijdens zijn periode in het westen altijd een gevoel van heimwee, maar hij kon er tot op een zeker moment nooit heel duidelijk de vinger op leggen. “Ik kan me herinneren dat ik mijn docent Nederlands tijdens een les uit hoorde leggen met een Rotterdams accent. Dat was voor mij het moment dat ik me besefte dat ik daar totaal niet thuis hoor.” De mindset in de Randstad sprak Ken niet aan, volgens hem is alles er gehaaster. Daarnaast voelt Ken zich meer aangetrokken tot een groene en bosrijke omgeving. Dit is echter niet het enige. Het gevoel van gemis ging dieper. “Ik heb ook een tijdje op het platteland in de buurt van Tilburg gewoond, als ik daar fietste voelde het ook toch weer anders. Het is moeilijk uit te leggen, maar voor mijn gevoel klopte het allemaal nét niet. Op het moment dat ik Deventer met de trein passeer voel ik altijd gewoon dat ik rustiger word.”

“Op het moment dat ik Deventer met de trein passeer voel ik altijd gewoon dat ik rustiger word.”

Eindelijk terug

Het gevoel dat je ergens thuishoort is moeilijk te duiden, maar wordt door veel mensen herkend. Ken verwoorde het mooi: “Je hebt het gevoel dat er aan je wordt getrokken, en het trekken houdt pas op wanneer je terug bent. Dan ervaar je in een keer een vorm van rust”. Ken is vijf weken geleden pas teruggekeerd naar Twente, maar wist meteen dat hij de juiste keuze had gemaakt. “De dag dat ik weer terugkwam en door Enschede reed zuchtte ik toch wel van opluchting. Het voelde vertrouwd, rustig en goed. Ook voelde het alsof ik maar twee weken weg was geweest, het leven ging gewoon weer door.”  Ken is weer thuis. 


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 5 maart 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft