DEMCON versterkt positie op de Duitse markt

Technologie-ontwikkelaar en -producent DEMCON heeft mechatronicaspecialist Systec GmbH uit Münster (D) overgenomen. Met zijn mechatronische standaardproducten vormt Systec een welkome aanvulling op DEMCON’s hoogwaardige producten en systemen. Tevens biedt Systec een uitvalsbasis in Duitsland voor verdere groei van DEMCON. Het bedrijf gaat onder de naam Systec Industrial Systems opereren als zelfstandig onderdeel van de DEMCON groep. De Systec-oprichters Tilmann Wolter en Klaus-Gerd Schoeler blijven aan het bedrijf verbonden, maar hebben de dagelijkse leiding overgedragen aan Jan Leideman, new business development manager DEMCON.

In het kort

  • Meer kennis in huis gehaald voor mechatronische maatwerkoplossingen 
  • Biedt nieuwe kansen voor DEMCON

Global Goal

global goal icon
Samensmelting van specialismen

Het contact tussen DEMCON en Systec kwam tot stand in het kader van ‘Smart Production’. In dat grensoverschrijdende Interreg-project worden processen, machines en materialen voor het maken van producten in kleine series (1 tot 1.000 stuks) onderzocht en ontwikkeld. DEMCON werkt er aan een flexibel programmeerbare dieptrekmachine, Systec ontwikkelt grootformaat 3D-printoplossingen voor diverse materialen.

Systec

Systec legt zich als specialist in besturings- en positioneringstechniek toe op integrale industriële automatisering. Het in 1980 opgerichte bedrijf staat bekend om de mechatronische standaardproducten die het levert voor uiteenlopende toepassingen. Voorbeelden zijn de Xemo motionregelaar en het DriveSets positioneringssysteem, dat inbouw gereed wordt geleverd. Daarnaast verzorgt het bedrijf engineering voor maatwerkproducten. Zo introduceerde Systec recent onder de naam ‘inv3nt’ industriële 3D-printers die klantspecifiek worden geleverd voor het printen van grote producten uit diverse materialen.

Complementair

Met zijn brede aanbod van standaard- en speciaaloplossingen voor industriële automatisering is Systec complementair aan DEMCON, dat van origine hoognauwkeurige mechatronische maatwerkoplossingen ontwikkelt. “De competenties van Systec vormen een ideale aanvulling op de sterktes van DEMCON”, zegt directeur Dennis Schipper. “Bovendien is Münster voor ons een uitstekende vestigingsplaats dankzij de aanwezigheid van universiteit, Fachhochschule en tal van onderzoeksinstituten. Van hieruit kunnen wij de Duitse markt, waar we al veel grote opdrachtgevers met onze technologie en producten bedienen, nog beter bewerken met een nieuwe GmbH en eigen kennis van de Duitse manier van werken en zakendoen.”

Nieuwe kansen

De brede ervaring van Systec in de wereld van de machinebouw biedt nieuwe kansen voor de DEMCON groep, vult vestigingsleider Jan Leideman aan. “Bij onze projecten voor klantspecifieke systemen is vaak behoefte aan mechatronische producten zoals Systec die met DriveSets en Xemo levert. Omgekeerd kunnen wij Systec helpen hun klanten completere oplossingen te bieden, bijvoorbeeld met behulp van onze visionoplossingen of simulatie-expertise.”

Volgende stap

Oprichters Tilmann Wolter en Klaus-Gerd Schoeler zijn verheugd over de volgende stap in de ontwikkeling van Systec. Ze blijven daar zelf hun steentje aan bijdragen. Schoeler behoudt de leiding over de ontwikkeling van besturingstechnologie, Wolter blijft als adviseur aan Systec Industrial Systems verbonden. “We zien dat de onderneming die wij in 38 jaar hebben opgebouwd zich nu onder de vleugels van de DEMCON groep verder kan ontwikkelen in de geest van wat wij en onze medewerkers altijd voor ogen hadden”, zo verklaart Tilmann Wolter.

Over DEMCON

DEMCON (425 medewerkers) ontwikkelt, produceert en levert technologie en innovatieve producten en systemen die oplossingen bieden voor de technische en maatschappelijke uitdagingen van klanten en eindgebruikers wereldwijd. De focusgebieden zijn hightech systems, medical systems, industrial systems & vision, optomechatronic systems en embedded systems. Ondernemerschap, ontwikkeling en samenwerking zijn de kernwaarden van DEMCON. Het hoofdkantoor is gevestigd in Enschede en nevenvestigingen zijn er in Son, Delft, Groningen, Oldenzaal en Münster (D).

Datum: 26 februari 2018 |

Auteur: Twente.com