Frisse toezichthouders aan het woord – deel 2

Het initiatief Nieuw Toezicht is opgezet door diverse gerenommeerde Twentse toezichthouders. De behoefte aan frisse denkers met een goed en modern wereldbeeld om Twentse organisaties te voorzien van elan zou handen en voeten gegeven moeten worden. De belangstelling om in te stappen als aspirant toezichthouder was overweldigend, de selectie was pittig, maar het leverde een eerste groep frisse toezichthouders op die met volle energie aan de slag gingen. Hoe vergaat het hen? Cindy Winkel, Ard Bossema en Maria Walters vertellen hun interessante inzichten.

In het kort

  • Met het initiatief Nieuw Toezicht, opgezet door negen initiatiefnemers uit Twente, wordt er juist gezocht naar jonge talenten met een frisse blik voor een functie in een raad van toezicht.
  • Deze frisdenkers krijgen een stageplaats aangeboden bij bedrijven en organisaties als junior toezichthouder
  • Drie aspirant Toezichthouders vertellen hun interessante inzichten tijdens hun traineeship.

Global Goal

global goal icon
Eerdere artikelen uit de reeks gemist?

Je kunt de artikelen ‘Nieuwe frisse toezichthouders voor Twente’ en ‘Frisse toezichthouders aan het woord – deel 1’ teruglezen!

Aan anderen meegeven

Nieuw toezicht loopt nog door tot de zomer. Dan zit het erop. Gezien de eerdere belangstelling staat er nog veel fris talent klaar om in te springen. Wat zou je anderen meegeven?

Cindy is gelijk duidelijk: “Doen, aarzel niet! Ook vind ik het enorm tof dat er zoveel organisaties/ Raden in Twente bereid zijn om mee te doen. Dit initiatief kan niet zonder hun enthousiasme en bereidheid. Dit initiatief vraagt ook dat zij zich openstellen. Ik ben met open armen ontvangen en leer veel. Ik waardeer dat enorm!"

 

Ard is enthousiast: “Mocht je zelf een rol als toezichthouder overwegen, dan zeg ik doen! Het is verrijkend om naast je baan kennis op te doen van andere organisaties en advies te kunnen geven op basis van je eigen ervaring. Je leert in kort tijd zeer veel, wat tegelijkertijd ook uitdagend is. Bovenal is het leuk en verbreedt het je netwerk soms in een heel ander vakgebied. Kortom absoluut de moeite waard.”

 

Maria vult aan: “Als je overweegt toezichthouder te worden is een korte leergang of cursus waardevol, als je niet vanuit je werk met toezichthouders te maken hebt. Je kunt de basis ‘leren’. Een stageplek mét intervisie vond ik een logische volgende stap. En die kwam voorbij. Dit maakt hoop ik de drempel lager naar een ‘echt’ toezichthouderschap. Ik ben blij dat ik ben ingestapt en dat ik deze stagemogelijkheid heb gekregen!

Leuke rol?

Voor de trainees in Nieuw Toezicht is het een rol naast de bestaande baan, iets wat tegenwoordig voor heel veel toezichthouders geldt. Echter, werk en leren mag ook leuk zijn. Hoe denken jullie daarover?

 

Ard is daar kort over: “Nieuw Toezicht is voor mij verrijkend, leerzaam, uitdagend en vooral leuk!” Cindy: “Ik doe mee en kan, vanwege mijn traineerol, ook ‘achterover’ leunen om op andere zaken te letten zoals non-verbaal gedrag, onderlinge interactie, het timemanagement van de voorzitter, gewoontes etc.”

 

Ook Maria is heel positief: “Ik vind het leuk om eens op meer afstand, alle aspecten van een bedrijf als Concordia te bezien en hierover een oordeel te vormen. Dat ik mijn toezichthoudersstage loop in een hele andere sector dan waarin ik werk, maakt het extra leuk. Het verbreedt je blik.

Viel er nog iets tegen?

Cindy: “Niets, hooguit dat ik langzaamaan ook de behoefte voel om verantwoordelijk te zijn in het toezichthouden. Maar dat is dus eigenlijk positief!”  Maria: “Het stellen van de goede vragen vind ik tot op heden best lastig. Ik heb vooral geobserveerd hoe anderen het doen en ben dus nog best op zoek naar een eigen rol/bijdrage. Over ‘hoe doe je dat nou’ en ‘hoe gaat dat nou bij jou’ heb ik regelmatig gesproken in mijn intervisiegroep. Dat vond ik erg waardevol. Dus valt er iets tegen? Hooguit het vergaderen op afstand, dat maakt het wat lastiger.”

Toezichthouders nieuw toezicht en de deelnemende organisaties

De volgende trainees maken onderdeel uit van het traject: Ard Bossema (RTV Oost), Cindy Winkel (TMZ), Maria Walters (Concordia), Wilfred Dijkstra (ROC van Twente), Bas Schreurs (Stedelijk Lyceum), Marc Sandelowsky (Rijksmuseum), Tina Zwoferink (Welbions), Vera Textor (Reggewoon), Marjolein den Ouden (Acqua+), Anne Oude Avenhuis (PCO NO Twente) en Ramon Reekers (Twentse Crematoria).

Meer informatie

Het initiatief Nieuw Toezicht is gestart door Inge Zwijnenberg, Wilma Toering, Wilma van Ingen, Regina Nieuwmeijer, Annerie Bemthuis, Caroline Kamphuis, Sanne Lohman, John van der Vegt en Marc Woesthuis.

 

Heb je belangstelling of wil je meer weten over dit initiatief?
Dan kun je contact opnemen met nieuwtoezicht@twente.com.

Datum: 18 februari 2021 |

Bron tekst: Nieuw Toezicht |

Auteur: Nieuw Toezicht

Lees meer over #economie