Forse impuls bedrijvigheid Twente Airport

Innovatiefonds Overijssel en Aalberts Investments investeren miljoenen in AELS dat grote vliegtuigen gaat ontmantelen wat zorgt voor extra werkgelegenheid.

In het kort

  • Vliegtuigen worden op Twente Airport gedemonteerd 

  • Een stimulans voor de bedrijvigheid in de regio

Global Goal

global goal icon
Investering

De bedrijvigheid op Twente Airport krijgt een forse impuls. Dankzij een financiering vanuit het Innovatiefonds Overijssel, waarvan Oost NL fondsmanager is, en Aalberts Investments, kan het bedrijf Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) de komende vier jaar meer en hoogwaardigere vliegtuigen ontmantelen op het regionale vliegveld. De investering zorgt direct voor meer regionale werkgelegenheid bij zowel het luchtvaartrecyclingbedrijf als bij leveranciers. De verwachting is dat hierdoor meer bedrijven zich op Twente Airport gaan vestigen.

Demontage vliegtuigen

Het Nederlandse bedrijf AELS demonteert vliegtuigen afkomstig uit de hele wereld. Dit gebeurt onder meer op Twente Airport. De vliegtuigen landen op de luchthaven, waarna ze uit elkaar worden gehaald. De vliegtuigonderdelen worden door AELS verkocht aan afnemers, waar ze een tweede leven krijgen in de luchtvaartindustrie (of daarbuiten). AELS is eind april op Twente Airport gestart met de ontmanteling van een Airbus A340 van Swiss International Airlines.

AELS

Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel, is trots op de investering in AELS. “AELS is een prachtig bedrijf dat de potentie heeft om uit te groeien tot een wereldspeler. Het zorgt voor werkgelegenheid in de regio en draagt bij aan de verduurzaming van de luchtvaartindustrie. Voor investeringen als in AELS hebben we het Innovatiefonds Overijssel opgericht. We geven hiermee een boost aan de economie en bedrijvigheid in de regio."

Werkgelegenheid

Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL, verwacht dat AELS een trekker voor Twente Airport is. “Mede door de nieuwe investering heeft AELS voor de komende jaren zekerheid en kan het extra mensen aannemen. Dat gaat enerzijds om een verdubbeling van de directe werkgelegenheid bij het bedrijf zelf, maar daarnaast ook om banen bij toeleveranciers en dienstverleners. Tevens biedt AELS (stage)mogelijkheden en kansen voor (technische) studenten van de kennisinstellingen in de regio. We verwachten dat door de aanwezigheid van AELS ook andere, luchtvaart gerelateerde bedrijven, zich op Twente Airport gaan vestigen. We zijn al in gesprek met diverse serieuze partijen die interesse hebben.”

Stap voorwaarts

Derk-Jan van Heerden, CEO van AELS, is zeer content met de investering van Innovatiefonds Overijssel en Aalberts Investments. “We kunnen hiermee een forse stap voorwaarts zetten. Dit biedt ons de mogelijkheid grotere aantallen en meer hoogwaardige vliegtuigen, zoals de Airbus A320 CEO en de Boeing 737NG, aan te schaffen en te demonteren. We kunnen hierdoor ons bedrijf verder uitbouwen. Twente Airport biedt ons daarvoor alle benodigde faciliteiten. Daarnaast is voldoende ruimte voor de demontage en opslag van vliegtuigonderdelen. Ik heb zin om lokaal het team te laten groeien. We zoeken talent en zetten op korte termjin een aantal vacatures uit.”

Technology Base

Twente Airport is een unieke vestigingsplek voor luchtvaartgeoriënteerde bedrijvigheid. Het is een belangrijk onderdeel van Technology Base, het noordelijke deel van de voormalige vliegbasis Twente. Technology Base is een proeftuin voor pionierende bedrijven op het terrein van moderne materialen, drones en safety&security.

Datum: 17 juli 2017 |

Auteur: Twente.com