Fietsend door Nederland voor de lancering van het eerste B Corp Werkboek

Hoe kun je nou betekenisvol ondernemen met een blik op de toekomst? B Corp is een keurmerk voor ondernemers dat toetst op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vandaag wordt het boek van Aldo van Duivenboden (Projectmanager Conscious Business Lab van Hogeschool Saxion) en Mark de Lat (partner Eshuis Accountants en Adviseurs) gelanceerd. Dit is het eerste Nederlandstalige BCorp werkboek.

In het kort

  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt steeds weer voorbij en ieder bedrijf doet dit op zijn eigen manier.
  • B Corp is een keurmerk voor ondernemers dat toetst op maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Op donderdag 10 juni stappen Mark de Lat en Aldo van Duivenboden op de fiets om zijn boek in heel Nederland te presenteren.

Global Goal

global goal icon
Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een term die we steeds weer voorbij komt. Iedereen heeft er een ander beeld bij, maar het draait er voornamelijk om dat het bedrijf verantwoordelijkheid draagt voor de maatschappij. Hoe? Dit is per bedrijf verschillend, maar een voorbeeld kan zijn dat het bedrijf rekening houdt met duurzaamheid, circulariteit, klimaatneutraliteit of zelfs vergrijzing. B Corp is een keurmerk voor ondernemers die toetst op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wereldwijd zijn er ruim 3.979 ‘Benefit Corporations’ in meer dan 74 landen en 150 industrieën. In Twente zetten Saxion Conscious Business Lab en Eshuis Accountants en Adviseurs in op het ondersteunen van Twentse ondernemers, die betekenis willen geven aan hun onderneming op gebied van circulariteit en gericht op mens en maatschappij. Deze ondernemers startten met elkaar BCorpTwente.

Eerste Nederlandstalige Bcorp werkboek

Aldo van Duivenboden en Mark de Lat hebben samen gewerkt aan het eerste Nederlandstalige B Corp werkboek ‘Betere businessmodellen, een betere wereld!’ Mark: “Het is de wens van Aldo en mij dat dit werkboek MKB-ondernemers helpt om de ‘hoe vraag’ van betekenisvol ondernemen te beantwoorden.” Aldo vult aan: “We willen met dit boek een bijdrage leveren aan het versterken van de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemen. Daarom tref je in het boek -naast interviews met Twentse ondernemers- ook ervaringen aan van studenten die hebben meegewerkt aan BCorpTwente.”

Boekpresentatie per fiets

Om de boekpresentatie helemaal aan te laten sluiten bij het thema, stappen Mark en Aldo op donderdag 10 juni ’s morgens al op de fiets om zo in heel Nederland het boek te presenteren. “Mark start in Oldenzaal, waarna we om 09.00 uur het boek bij Saxion in Enschede aanbieden aan de Twentse ondernemers die voor het boek zijn geïnterviewd. Vervolgens fietsen we door naar het Provinciehuis te Zwolle en eindigen we de eerste dag in Deventer waar we het boek aan de Cleantech regio overhandigen. Op 11 juni vervolgen we onze fietstocht naar Utrecht waar we een exemplaar van het boek aanbieden aan Maria van der Heijden van MVO Nederland en Hubertine Roessingh van B Lab Benelux”, vertelt Aldo.

Twente daagt Nederland uit!

“Inmiddels hebben ruim 30 organisaties in Twente met de B Corp standaard kennisgemaakt en zijn we afgelopen maand gestart met een volgende groep Twentse ondernemers. Tevens gaan we van start in de Achterhoek, de Cleantech regio en in de regio Zwolle”, zo vertelt Mark enthousiast. “Zo willen we een beweging van betekenisvol ondernemers realiseren die door een ‘gat in maatschappij’ centraal te stellen, meervoudig waarde creëren en zo hun brood verdienen”.

Datum: 10 juni 2021 |

Bron tekst: BCorpTwente |

Auteur: twente.com

Lees meer over #duurzaam