Expat Center East Netherlands helpt Twents bedrijfsleven bij aannemen van Internationals

Dat de arbeidsmarkt overspannen is, is geen nieuws. De noodzaak om over de grens te kijken in de zoektocht naar medewerkers wordt steeds urgenter. Veel bedrijven werken al jaren met kennismigranten, voor andere bedrijven is deze extra visvijver aan personeel nieuw.

In het kort

In het kort:

  • Ook Twentse bedrijven kijken steeds vaker over de grens bij hun zoektocht naar medewerkers. Het Expat Center zet zich in om hen en de Internationals te ondersteunen bij de (formele) zaken die bij tijdelijke of permanente vestiging in Twente komen kijken.

 

  • Operationeel Manager Michelle Ekkelkamp ziet huisvesting van Internationals als de grootste uitdaging, maar ziet ook dat gemeenten steeds meer hun best doen om buitenlands talent prettig te laten wonen in Twente.

Global Goal

global goal icon

Twentse bedrijven kunnen een beroep doen op het Expat Center, onderdeel van het World Trade Center Twente en gevestigd in Hengelo. Operationeel Manager Michelle Ekkelkamp: “Bij de start van het Expat Center zijn we vraaggestuurd gaan werken. Dat is nu, bijna tien jaar later, nog steeds zo.”

Ook partners helpen

Het Expat Center zorgt voor advies, helpt met de aanvraag van werkvergunningen, helpt met inschrijven bij de gemeente, bij de verzekering en bij de bank. “Alles wat er nodig is om de afdelingen HR te ontzorgen en de formele zaken die horen bij het wonen en werken in Twente, zo goed mogelijk te regelen.”

Steeds meer Internationals komen naar onze regio. “We moeten er met elkaar voor zorgen dat zij zich welkom voelen. In het kader van talentbehoud, waar we in Twente al jaren mee bezig zijn, zijn Internationals een groep waar we veel aan hebben. Het is belangrijk dat we niet alleen de kenniswerkers op weg helpen, maar ook hun partners. Door hen bijvoorbeeld te helpen hier hun carrière voort te zetten, door ze attent te maken op de internationale school en kinderopvang.”

Taal, sport en cultuur

Zeker zo belangrijk is het sociale aspect van het leven in Twente. Om gelukkig te zijn in je woonomgeving, is een fijn huis - het Expat Center helpt ook bij het vinden daarvan zo goed mogelijk ondanks deze lastige tijd - van belang, maar taal, sport en cultuur zijn óók factoren die meespelen. “We proberen de Internationals zelf te betrekken bij dit soort zaken”, zegt Michelle. “We hebben een nieuwsbrief en een uitgebreide website waarop zij van alles kunnen vinden over het werken, wonen en leven in Twente, vrijwilligers zetten zich door middel van een buddy-systeem in om Internationals wegwijs te maken in de regio, en we organiseren uitstapjes en borrels voor Internationals. Zo leren ze elkaar kennen, kunnen zij tips uitwisselen en komt er een jaarlijkse bijeenkomst voor expats. De bedoeling is om een community te bouwen waar mensen elkaar kunnen helpen.”

Voor (mkb) bedrijven wordt een ‘ internationaliseringsvoucher’ in het leven geroepen. “Zo kunnen ze precies aangeven bij welk onderdeel ze ondersteuning kunnen gebruiken”, zegt ze. “Veel bedrijven zijn nog niet of onvoldoende ingericht op het werken met Internationals en kunnen onze expertise daarbij goed gebruiken.”

Vraagstuk oplossen

Internationals, expats, maar ook statushouders en vluchtelingen, zijn volgens Michelle namelijk hard nodig om de bedrijvigheid in Twente op peil te houden. Huisvesting is daarbij één van de belangrijkste thema’s. maar het is momenteel lastig om geschikte woonruimte te vinden. “Niet alleen hier natuurlijk, maar overal. Gelukkig is er al een aantal gemeenten zoals Enschede en Hengelo die in hun woonvisie specifiek deze groep hebben benoemd”, weet Michelle. “Ook sociale huurwoningen zijn nodig; niet alle kenniswerkers hebben een hoog inkomen. Het zou mooi zijn als we het huisvestingsvraagstuk kunnen oplossen door in een consortium van bedrijven, onderwijs, bouwers, gemeenten en provincie naar creatieve woonoplossingen kunnen zoeken.”

Goed in de markt

Al met al blijkt uit een rondgang bij de Internationals die hier al wonen en werken, dat onze regio goed in de markt ligt. Carrièremogelijkheden genoeg in Twente, zowel bij de grote internationale bedrijven als bij de kleinere en bij de vele (innovatieve) startups. “Ook de woonomgeving wordt goed gewaardeerd”, zegt Michelle. “Net als Twentenaren zelf, ervaren Internationals de rust, de ruimte het groen én de mentaliteit hier als prettig. Dat hebben we maar mooi op de rest van Nederland voor!”

Datum: 5 september 2022 |

Bron tekst: World Trade Center |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over: #werken