Ellen wil zich inzetten voor een meer inclusieve Twentse samenleving

Een jeugd op een Twentse boerderij in een typisch Twents dorp. De noabers die vroeger op de boerderij geregeld langskwamen en waar je nog steeds een goede band mee hebt. Een bachelorstudie aan de universiteit, omzwervingen in het buitenland en creatieve uitspattingen op de Koningstheateracademie. Dat is het verhaal van Ellen Temmink. Althans, wat al is geweest. Ellen is gericht op de toekomst en wil graag sociaal ondernemen. Benieuwd hoe zij mensen graag op weg wil helpen? Lees dan haar verhaal hieronder.

In het kort

  • Volgens Ellen is er voor iedereen een plek in de maatschappij
  • Ellen wil graag sociaal ondernemer worden en via haar eigen bedrijf bijdragen aan inclusiviteit en algemeen welzijn

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

Global Goal

global goal icon
Opgroeien op de boerderij

Een typische Twentse jeugd, bestaat dat? Misschien niet. Maar als dat wel zo was, stel ik mij die voor zoals de jeugd van Ellen Temmink. Ze heeft het grootste gedeelte van haar leven doorgebracht op de boerderij van haar ouders in het kleine dorpje Sint Isidorushoeve, gemeente Haaksbergen. Haar moeder was bibliothecaris en haar vader boer. Daarnaast was meedraaien in het ritme van het dorp een doodnormale zaak. Zo was er de verplichte zwemles, volleyballen bij de Hoevese volleybalclub, communie doen enzovoort. Er heerste een hele praktische instelling en een nuchtere mentaliteit. Een knusse jeugd dus, toch beviel dit nuchtere en praktische Ellen niet helemaal. Ellen zocht naar een weg die beter bij haar paste, een thema dat ook tijdens haar studieperiode bleef spelen. 

Jezelf ontdekken

Ellen heeft Personeelswetenschappen gestudeerd aan de universiteit in Tilburg. Nadat ze haar bachelor hier afrondde stond ze voor een belangrijke keuze: ga ik een master doen, zoals van me wordt verwacht, of volg ik mijn hart? Ellen luisterde naar haar gevoel, dus koos ze voor het laatste. Ze miste het om creatief bezig te zijn, daar was op de universiteit niet genoeg ruimte voor. Uiteindelijk koos ze daarom voor de Koningstheateracademie in Den Bosch. Na een jaar is ze toch afgehaakt omdat deze opleiding van je vraagt dat je jezelf helemaal openstelt, iets waar Ellen op dat moment nog niet klaar voor was. 

Weg uit Twente?

Hierna heeft Ellen zich onder andere via een nieuwe school ingezet voor talentontwikkeling en een tijdje in een callcenter gewerkt. Nadat ze wat geld had gespaard is ze voor onbepaalde tijd vertrokken naar Chili en Argentinië. Toch begon na een halfjaar ‘thuis’ weer te lonken. “Ik miste het om thuis te zijn, dus toen ging ik weer terug naar mijn ouders.” Later besloot Ellen om opnieuw naar het buitenland te vertrekken. Ze vertrok richting Noorwegen voor tijdelijk werk in een hotel met het doel geld te verdienen voor een reis naar Canada. In Canada kwam ze echter niet, het lot bepaalde anders. Enkele dagen voor haar vertrek werd Ellen ziek waardoor het vliegtuig zonder haar vertrok. Het mooie hiervan was dat ze kort daarna haar partner heeft leren kennen op het zomerfeest in een buurtdorp van Sint Isidorushoeve.

Persoonlijke groei

Inmiddels had Ellen een grote persoonlijke groei doorgemaakt en zichzelf beter leren kennen. Ze besloot haar studie aan de Koningstheateracademie weer op te pakken. Daarnaast kwam ze erachter dat ze eigenlijk best heimwee had naar Twente. Dit voelde ze (eigenlijk) al tijdens haar studieperiode.

“Toen ik nog in Tilburg studeerde ging ik met de trein en stapte over in Zutphen. Ineens sprak iedereen weer met een Twents accent. Op de een of andere manier bleef mij dat altijd bij. Dit is waar ik vandaan kom en waar ik eigenlijk hoor. Ik heb altijd een warm gevoel daarbij.”

Ellen woont nu samen met haar vriend in Hengelo en ze heeft het gevoel dat ze er op haar plek is. In de eerste instantie dacht ze dat ze overal op de wereld wel prima zou kunnen aarden, of dat nou Noorwegen, Chili, of het zuiden van ons land is. Uiteindelijk dacht ze “Ik heb het gewoon hier te doen. Bovendien heeft Twente gewoon prachtige natuur en ontzettende nuchtere mensen.”

Carrière

Het enige wat misschien nog ontbreekt in het leven van Ellen is haar droomcarrière, maar ze heeft een duidelijke visie over wat ze wil en een leuke baan waar ze kan groeien. Momenteel is Ellen flexconsultant bij Abeos. Abeos is een uitzendorganisatie waar Ellen bemiddelt tussen werkgevers en mensen met een praktische opleiding. Dit doet ze vier dagen in de week, zodat ze één dag overhoudt om te netwerken en zich bezig te houden met sociaalmaatschappelijke projecten. Zo was Ellen op 19 november ook aanwezig op Social Impact Day. Afgelopen jaar kwam Ellen erachter dat haar passie op het gebied van sociaal ondernemen zit. “Dat is echt mijn ding! Het liefst met andere gedreven mensen”. Bij Abeos leert Ellen meer over de commerciële wereld, waardoor ze uiteindelijk een succesvolle onderneming op kan zetten. Haar vader is ook een inspiratiebron voor Ellen, de gedrevenheid van deze ondernemer ten aanzien van zijn eigen boerderij herkent ze nu erg bij zichzelf.

Ellens visie

“Ik wil een eigen bedrijf of eigen projectbureau oprichten, waar mensen groepsgewijs meer bewustzijn krijgen.” Volgens Ellen is er voor iedereen een plek in onze maatschappij, we moeten deze alleen vinden of creëren. “Ik heb het alleen nog niet helemaal scherp: hoe ziet mijn bedrijf er precies uit?” Focussen blijft soms lastig voor Ellen. “Het heeft in ieder geval te maken met een ondernemende mindset, humor, persoonlijke groei, multidisciplinaire teams, organisaties die worstelen met maatschappelijke vraagstukken en mijn trajecten die daar een oplossing voor bieden.”

Inclusiviteit

Volgens Ellen gaat de maatschappij een kant op die niet voor iedereen werkbaar is.

“Er is niet voor iedereen plek. We creëren banen, waar je niet genoeg voldoening uit kan halen. Ik vind dat daarin verandering moet komen.”

Ellen wil zich inzetten voor een meer inclusieve samenleving, door te kijken naar wat wél kan. Ellen is een ruimdenkend persoon, en dat verklaart ook haar persoonlijke groei. Daarom zegt ze: “Oordeel niet. We hebben zo snel een mening met z’n allen, maar je weet niet wat erachter zit. Ik geloof dat je van iedereen wat kunt leren, maar als je een oordeel hebt over iemand zit dat de les in de weg. Dus als we nou met z’n allen dat oordeel uitstellen, dan denk ik dat we echt al een hele stap verder zijn. Ook in Twente.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 10 december 2019 |

Bron tekst: Ellen Temmink |

Auteur: Twente.com

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Ellen Temmink vind je hieronder. 

Lees meer talentverhalen #twenteleeft