Een droombaan creëren rondom je talent

Een terugblik op vorige week: de Week van de Loopbaan. Talent is het ingrediënt voor een mooie loopbaan. Elk mens heeft een eigen talent. Enschedeer Koen Lohmann van Droombaas.com heeft het tot zijn missie gemaakt om elke individu sterker te maken. Het aanboren van je unieke talent hoort daarbij. Van een droombaan word je gelukkig(er). En de wereld beter, zegt men.

In het kort

  • Gezegd wordt dat gelukkige mensen een betere wereld creëren
  • Mensen worden sterker door het aanboren van hun talent
  • Droombaas helpt mensen een baan rondom hun talent te creëren

Global Goal

global goal icon
Terug naar je natuur

“Als het gaat om het vinden – of beter gezegd het creëren van je “droombaan” - worden we vaak teruggeworpen op ons talent. Maar wat is dat nu eigenlijk? Talent is voor mij persoonlijk iets waar je van nature over beschikt. Ik vergelijk het dan ook vaak met een plant. Een bepaald type plant groeit op een bepaalde manier. Dit is de “natuur” van de betreffende plant. Het kost ‘m geen moeite om te groeien zoals ‘ie groeit. De plant DOET gewoon. Er groeien niet ineens auto’s aan.

 

Zo zit het ook met talent. Je beschikt erover, en vaak laat je het al zien aan de buitenkant zonder dat je het zelf door hebt. Echter, met ons brein (het grote verschil tussen ons en planten) zijn we dondersgoed in het degraderen van talent. Of het volledig de kop indrukken ervan. Waardoor we het (onbewust) niet zien. Of niet willen zien.

 

En dat is ook niet zo gek. Want van jongs af aan wordt ons al geleerd welk talent zogenaamd waardevol is voor ons systeem, en welk talent niet. Ik geloof echter dat elk talent van waarde kan zijn. Hoe dan ook. Dit vraagt echter in eerste instantie een stukje bewustzijn bij onszelf als individu, zodat we ons talent durven te zien, te omarmen en te manifesteren.

 

Vervolgens speelt ook de omgeving een belangrijke rol. Is jouw omgeving bereid om jouw talent te zien, te omarmen en te waarderen? Denk aan de plant. Ook deze komt niet tot z’n recht zonder de juiste hoeveelheid licht, water en voeding.

Het creëren van een "droombaan" rondom je talent

Ook als het gaat om het creëren van een “droombaan” rondom onze talenten kunnen we veel leren van planten. Zelfverzekerd manifesteert een plant z’n wortels, popt uit de grond en toont zichzelf aan de wereld. Vol trots laat hij z’n natuur zien.

 

Zo mogen ook wij vol trots onze “natuur” laten zien. En op een belangrijk punt winnen we het zelfs van de plant: wij zijn in staat om te creëren. Te scheppen. Daar waar een bepaalt type plant in principe hetzelfde soort stelen en blad laat zien, zijn wij in staat om te spelen met de “vorm” die we vanuit onze wortels aan de buitenwereld tonen.

 

En daar begint het creëren van je droombaan rondom jouw talent. Speel met de verschillende talenten (en “blijmakers”) waar je van nature over beschikt, en kijk hoe je daarmee van waarde kunt en wilt zijn voor jouw omgeving. Met de nadruk op SPEEL. Ga vrijuit. Breek kaders. En creëer. Vanuit jouw wortels. Dat geeft vrijheid. En misschien het besef dat je je ideale job dus eigenlijk niet hoeft te zoeken. Hij is er al. In jezelf.

Twentse tip

Wat kan helpen bij het creëren van je eigen droombaan is een tekenstift en een blanco vel papier. Tekenen prikkelt je verbeelding en creativiteit. En brengt je daarmee makkelijker terug naar je “roots”. Naar je wortels. En een belangrijk onderdeel van die wortels is je jeugd. Voel en denk daarom eens over de volgende vraag: Wat deed ik als kind graag?

 

Zet je stift op papier. Keer terug naar je natuur. En laat Twente nou bij uitstek een héérlijk plekje zijn om deze inspiratie in jezelf aan te wakkeren.”

Datum: 24 september 2019 |

Bron tekst: Droombaas.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #werken