Asito vergroot de inzetbaarheid van medewerkers door Talentmanagement

Iedereen heeft talent en talentmanagement gaat over iedereen. Maar niet iedereen weet wat zijn of haar talenten zijn. Asito heeft twee talentmanagers en een aantal collega-coaches die medewerkers helpen met hun loopbaanvraagstuk en die hen helpen ontdekken waar hun talenten liggen. Door de focus op talenten halen Asito medewerkers niet alleen meer uit hun functie, maar doen ze ook waar ze blij van worden. Hoe dat in de praktijk gaat lees je in het interview met Nicole, Inge, Ilze en Abdel. 

In het kort

  • Toekomstgericht talentmanagement is belangrijk voor elke medewerker
  • Asito ziet elke medewerker die waarde toevoegt als talent
  • Met een speciaal talentmanagement programma en collega-coaches kunnen medewerkers meer uit hun werk bij Asito halen én doen ze waar ze blij van worden.

Global Goal

global goal icon
De talentmanagers van Asito

Nicole Snijders, HR manager: “Begin 2019 heb ik de kans gekregen om onderdeel te worden van de prachtige Asito-familie. Ik ben HR manager voor het hoofdkantoor en als kers op de taart mag ik dat combineren met de rol van talentmanager. Dat betekent dat ik samen met Inge ten Have de kar mag trekken op het gebied van Talentmanagement binnen Asito. Inge zegt altijd “ik heb de mooiste baan van iedereen” en het is mijn persoonlijke missie dat straks nog meer collega’s dat kunnen zeggen. Talentmanagement gaat voor mij over het in de kracht zetten van medewerkers en als zij echt in hun kracht zitten resulteert dat in nog meer werkplezier.”

 

Inge ten Have, adviseur Leren & Ontwikkelen: “Dat klopt, ik heb inderdaad de ‘mooiste’ baan. Met als aandachtsgebied Talentmanagement, collega-coaching en opleidingen. Een functie waarbij ik volledig in mijn kracht wordt gezet. En dit gun ik iedereen! Want iedereen heeft talent. Iedereen weet echter vaak niet wat zijn of haar talenten zijn of vindt dit lastig om goed te benoemen.”

Wat is talentmanagement?

Talentmanagent gaat over het herkennen en ontwikkelen van talenten. Binnen Asito gebeurt dat op verschillende manieren. Zo kunnen medewerkers mee doen aan de zelfontwikkelde game ‘Wat is jouw talent?’. En daarnaast biedt Asito online cursussen aan en kunnen medewerkers met een loopbaanvraagstuk geholpen worden in een coachingstraject door een collega.

Het Talentmanagementspel

Talentmanagement binnen je huidige rol

Inge: “Talentmanagement gaat er niet over dat iedereen een andere baan zou moeten krijgen binnen of buiten Asito. Talentmanagement kan namelijk ook binnen de huidige rol. Door talenten zo goed mogelijk in te zetten, kun je meer uit je functie halen.”

 

Nicole: “We willen benadrukken dat talentmanagent over iedereen gaat. Iedereen die waarde toevoegt binnen Asito, zien wij als talent. Het talentmanagementprogramma richten wij dan niet alleen op de high potentials die binnen enkele jaren kunnen doorgroeien, maar ook op de bouwstenen die onze organisatie dragen.”

Ilze vertelt... over talentmanagement en collega coaching

Ilze ter Braak werkt als medewerker contractbeheer & tendersupport op het hoofdkantoor in Almelo. Binnen Asito is ze begonnen als backoffice medewerker. Na vijf jaar in deze rol werkzaam te zijn geweest werd het tijd voor iets nieuws; meer uitdaging en andere werkzaamheden. In augustus begon zij met talentmanagement en heeft ze deelgenomen aan de game ‘Wat is jouw talent?’. 

 

Ilze: “Talentmanagement is op zoek gaan naar waar jouw talenten liggen en wat jij leuk vindt. De gesprekken met mijn collega-coach gingen over mijzelf. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Door daar dieper op in te gaan met opdrachten en methodieken kwam ik achter mijn talenten, drijfveren en ambities. Dit hebben we omgezet in een persoonlijk paspoort. Daarin staat een korte en lange termijnplanning met acties om je doelen te bereiken.” Ilze kwam tot de ontdekking dat haar talenten mogelijk passen bij de functie managementassistent.

 

“Mijn leidinggevende heeft mij de kans te geven te ontdekken of managementassistent zijn iets voor mij is”, vertelt Ilze. “Ik ben er van overtuigd dat dit bij mij past en geniet volop van mijn werkzaamheden. Door zelf het initiatief te nemen hiermee aan de slag te gaan, ben ik gaan nadenken wat ik wil en heb ik al zoveel bereikt. Als ik dit niet had gedaan was er niets veranderd en dat was niet ten goede gekomen aan mijn werkplezier. Ik zie het als een hele mooie kans dat Asito dit aanbiedt. Ik gun dit iedereen!”

Abdel vertelt... over doorgroeien binnen Asito

Abdel begon vijf jaar gelden als vloerspecialist in de schoonmaak bij de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Veel ervaring in de medische sector had hij niet. Zijn jaren als schoonmaakkracht waren voor hem dan ook een leerzame periode, waarin hij veel ervaring op heeft gedaan. Abdel: “Ik vind mijn situatie heel bijzonder. Ik ben ooit begonnen als vloerspecialist, doorgegroeid tot voorwerker en nu ben ik objectleider.”

 

Een jaar eerder was Abdel ook als objectleider gevraagd, maar hij voelde dat hij er nog niet klaar voor was en wilde eerst zichzelf ontwikkelen. Met de steun van zijn team én de klant lukte dat: “Het bevalt mij nu erg goed als objectleider, ik ben dankbaar dat ik me heb kunnen door ontwikkelen binnen Asito en bij deze klant.”

Datum: 27 december 2019 |

Bron tekst: Asito |

Lees meer over #werken