20 and talented: Jurre Kuijper

Bedrijven zijn vaak wat terughoudend als het gaat om het inzetten van studenten. Kunnen ze de verantwoordelijkheid en de tijdsdruk wel aan? Jurre Kuijper bewijst met zijn bedrijf  No Nonsense Technical Solutions  dat zijn teams met masterstudenten voor veel bedrijven juist een oplossing kunnen zijn.

In het kort

  • Studenten koppelen aan het bedrijfsleven 

  • Gespecialiseerde en technische kennis van HBO- en WO studenten

Global Goal

global goal icon
UT-studenten werken in teamverband voor bedrijven

“Wanneer kun je nu beter je eigen bedrijf starten dan tijdens je studie? Dan ben je er nog niet van afhankelijk en kun je een concept eerst goed testen.” Jurre Kuijper begon in 2015 met zijn bedrijf No Nonsense Technical Solutions dat studententeams inzet om vraagstukken van bedrijven op te lossen. “Tijdens mijn stages op het hbo merkte ik dat stage- en afstudeerplekken meestal wel enige kennis opleveren voor een bedrijf maar dat er vaak nog veel meer projecten liggen, waarvoor het bedrijf zelf de expertise mist. Expertise die veel masterstudenten juist wel hebben en graag willen toepassen in de praktijk. Ik ben met die bedrijven in gesprek gegaan en heb voorgesteld om UT-studenten in teamverband aan projecten te laten werken, waarbij ik zelf verantwoordelijk ben voor de structuur en kwaliteit. Toen is het balletje gaan rollen!”

Een open sfeer met mooie faciliteiten

Jurre studeerde Civiele Techniek op het HBO. Hij deed er veel praktische kennis op maar had daarna behoefte aan meer verdieping. Na een premaster volgt hij nu de Master Thermische Werktuigbouwkunde aan de UT. “Ik ben naar Twente gekomen voor de sfeer, die is op de universiteit erg open en je kunt docenten gemakkelijk benaderen. De campus biedt een verscheidenheid aan voorzieningen, middenin het groen. Ik ben van huis uit ondernemend ingesteld. Mijn vader heeft een eigen bedrijf en ik wilde vroeger al graag iets voor mezelf  doen. Ook was ik altijd al geïnteresseerd in techniek. Vroeger sleutelde ik aan brommers en crossmotoren en later heb ik een auto gerestaureerd.” Met die auto, een oude DAF, rijdt hij nu naar zijn afspraken. “Het is een leuke binnenkomer als je uit zo’n oldtimer stapt en vertelt dat je die zelf in elkaar hebt gezet!”

De eerste opdrachten

Jurre en zijn teams hebben de eerste opdrachten achter de rug. “Er lopen opdrachten bij de bedrijven waarbij ik destijds stage heb gelopen en we hebben twee projecten voor start-ups gedaan. Eén daarvan was een technisch haalbaarheidsonderzoek naar warmtewinning uit afvalwater van hotelketens en ziekenhuisinstellingen. Voor een andere start-up hebben we een hydraulisch aandrijfsysteem ontworpen. Daarnaast zijn we net begonnen aan een nieuw project; een druk vacuüm compact systeem. Nu wordt huishoudelijk afvalwater verpompt, maar het idee is om een centraal vacuüm te creëren en het afvalwater er naartoe zuigen. Dat zorgt voor kostenverlaging en minder onderhoud.”

Studententeams

“Ik werk voornamelijk met masterstudenten, omdat die gespecialiseerde kennis hebben. Het merendeel studeert op de UT maar ik heb ook een paar hbo’ers aan het werk. Ook zijn een aantal UT masterstudenten doorstromers van het hbo, net als ik zelf. Het combineren van de praktische hbo kennis met de theoretische kennis van wo-studenten is voor bedrijven heel interessant. Wanneer een opdracht erg complex is werken we samen met een van de onderzoeksgroepen van de universiteit. Dat levert een grote meerwaarde voor de bedrijven. Wat we aanbieden is onderzoek, advies en ontwerp maar we kunnen ook een prototype ontwikkelen.” 

“De studenten die voor me werken komen van verschillende technische studierichtingen, zodat ik een breed scala aan opdrachten kan aannemen. Ik probeer studenten te vinden die initiatiefrijk zijn en verantwoordelijkheid durven te nemen. Op den duur kunnen ze zelf projecten gaan leiden. We werken op de UT en vanuit huis, dat is onderdeel van het concept. De studenten kunnen het werk op die manier gemakkelijk naast hun studie doen. Iedereen werkt op oproepbasis, als je even geen tijd hebt werk je niet, heb je juist wat extra tijd, kan ik je wat meer inzetten. Omdat we studenten zijn, is de prijs aantrekkelijk.”

Tips voor jonge ondernemers

“Wat ik andere jonge ondernemers zou adviseren? Je moet op mensen af durven stappen. Daarnaast is het belangrijk om structuur in het bedrijf te hebben. Je richt je al snel op het concept en minder op de organisatie, maar als je dat wel doet kun je veel tijd besparen. En laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen!” 

 

 

Ben je benieuwd wat Jurre en zijn team voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Bekijk hier de website van No Nonsense Technical Solutions of stuur Jurre direct een mailtje via J.Kuijper@nnts-group.nl.

Datum: 16 mei 2016 |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #talent