Zonnepaneel ELINE, maximale kracht uit de zon

Omdat volgens het steeds strengere reglement van World Solar Challenge de zonneauto’s veel zelfstandiger moeten kunnen functioneren, zijn voortdurend aanpassingen noodzakelijk om daarin te voorzien, bijvoorbeeld tijdens de verplichte controle-stops onderweg langs Highway One. Uitkomst biedt het door Solar Team Twente ontworpen bewegende zonnepaneel ELINE. Mechanica in optima forma.

Oplaadconfiguratie

Tijdens de controle-stops staan de zonneauto’s in een oplaadconfiguratie om maximale zonne-energie te verzamelen. In het verleden tilden teamleden de zonneauto dan op en lieten het zonnepaneel rusten op een aantal geïmproviseerde steunbalken. Sinds het aanraken van de auto tijdens de controle-stops niet meer is toegestaan, heeft Solar Team Twente als antwoord op deze uitdaging ELINE toegevoegd als technologische innovatie in de Twentse zonnewagen.

Bekijk hier het talent die gewerkt heeft aan het onderdeel zonnepaneel:

Stand van de zon

Oplaadconfiguratie is een mechanisch systeem dat het zonnepaneel in verschillende standen naar de Zon kan richten. De coureur kan de auto gemakkelijk in de oplaadconfiguratie zetten doordat het systeem wordt ondersteund door twee drukveren. De uitdaging bij de ontwikkeling van het systeem is dat het niet teveel extra gewicht aan de auto mag toevoegen, dat het past binnen de structuur en tegelijkertijd sterk genoeg is om het gewicht van het zonnepaneel te dragen.

Sponsoren

 

  • Lees hier meer over deze hightech-bedrijven uit ondernemend Twente!

 

Overige sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • Altium uit Amersfoort

Bekijk alle onderdelen van de #zonnewagen