Wereldprimeur voor TPAC van Saxion met gerecycled vliegtuigonderdeel

Voor het eerst in de luchtvaartgeschiedenis is het gelukt om een vliegtuigonderdeel van gerecycled materiaal te maken en daarmee succesvol te vliegen. Het gaat om een access panel in het staartstuk van een rotorcraft (helikopter). Voor de onderzoekers en studenten van het ThermoPlastic composites Application Center (TPAC) van Saxion levert dit een wereldwijde primeur op.

In het kort

  • Onderzoekers van het ThermoPlastic composites Application Center (TPAC) van Saxion ontwikkelden een gerecycled onderdeel voor een rotorcraft.
  • Het gerecyclede acces panel heeft vele voordelen, waaronder voor het milieu.

Global Goal

global goal icon
Gerecycled access panel

Een nieuwe technologische toepassing maakt het mogelijk om van resten snijafval van een bestaand onderdeel van dezelfde helikopter nieuwe onderdelen te ontwikkelen. Het gaat om een gerecycled access panel: een toegangsluik in de staart van een rotorcraft, een groot type helikopter. Het gaat hier om thermoplastisch koolstofvezelcomposiet. Koolstofvezel is zo sterk als staal, maar heeft als voordeel dat het een stuk lichter is dan aluminium. Daarom wordt dit materiaal veel gebruik in de vliegtuigindustrie. Maar waar aluminium goed recyclebaar is, was dit bij koolstofvezelcomposiet tot nu toe nog lastig (omslachtig, verlies van sterkte).

 

Maar onderzoekers en studenten van ThermoPlastic composites Application Center (TPAC) hebben in samenwerking met GKN Aerospace, het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC) en andere partners een manier gevonden om dit materiaal te recyclen en hiervan hoogwaardig materiaal te maken.

 

Om het snijafval te kunnen recyclen, is er een nieuw proces ontwikkeld. Daarbij gaan de resten snijafval door een versnipperaar en die worden vervolgens gesmolten op hoge temperaturen in een machine die hier speciaal voor ontwikkeld is. Het gesmolten materiaal wordt in een vorm geperst met het acces panel als resultaat.

Vele voordelen

Het gerecyclede acces panel heeft veel voordelen, met name voor het milieu. Het gerecyclede onderdeel is niet alleen 9% lichter, maar is ook een stuk duurzamer, omdat er gebruik is gemaakt van gerecycled materiaal. Doordat het onderdeel een stuk lichter is, zorgt het ook voor CO2-reductie tijdens de productie.

 

Er is berekend dat met dit proces twee derde van de kosten bespaard kan worden ten opzichte van de ontwikkeling van een volledig nieuw access panel. Bovendien heeft het een kortere productietijd en is het goedkoper.

 

Deze ontwikkeling is niet alleen van grote toegevoegde waarde in de luchtvaartindustrie, maar is ook toepasbaar in andere industrieën, bijvoorbeeld de auto-industrie.

Wereldwijde primeur

Ruim 3,5 jaar geleden is dit project gestart door het TPAC, TPRC en andere partners. In dit project werkten de onderzoekers en studenten samen met GKN Aerospace. In juni 2019 werden de panelen geleverd aan de Amerikaanse opdrachtgever van GKN Aerospace en daarna was het afwachten. Na de levering begon een periode van uitgebreide testvluchten door een Amerikaanse maatschappij. Nu zij bekend hebben gemaakt dat zij vliegen met de gerecyclede panelen, mag er eindelijk met trots naar buiten getreden worden met deze wereldwijde primeur

Datum: 3 september 2020 |

Bron tekst: TPRC |

Auteur: twente.com

Lees meer over #innovatie