Warmte uit varkensmest

Naast het filteren van geuren en ammoniak uit de varkensstal, ook warmte winnen uit de luchtwasser. Pigs2Heat van Loohuis Agro Neutraal uit ondernemend Vroomshoop in Twente levert energiebesparing op en concrete verduurzaming van de veehouderij. De warmte-unit transformeert lauw water uit de luchtwasser naar een bruikbare temperatuur van 35 tot 65 graden Celcius. Zo kan een vloerverwarmings-installatie in de varkensstallen duurzaam worden verwarmd.

In het kort

  • Pigs2Heat levert energiebesparing op en concrete verduurzaming van de veehouderij

Global Goal

global goal icon

Varkens in stallen produceren onder meer ammoniak. Ter plekke kan een luchtwasser worden geplaatst om de aanwezige stof met geuren en ammoniak te filteren uit de ventilatie-afblaaslucht. Dat voorkomt uitstoot naar buiten, in het milieu. 

Luchtverwarming

Naast het filteren van de stallucht, kan een geavanceerde luchtwasser tijdens dat filteren ook de warmte uit de lucht opnemen in water. Deze luchtwarmte kan dan weer nuttig worden ingezet. Afhankelijk van het stookgedrag in de varkensstal, heeft de afgezogen lucht een temperatuur van 25 tot 30 graden Celcius. 

Opgewaardeerde temperatuur

Omdat het water in de luchtwasser niet alleen bestaat uit water maar ook is voorzien van toevoegingen, dient een platenwisselaar de warmte uit het water over te dragen aan de Pigs2Heat-unit. Dan wordt het water opgewaardeerd tot een temperatuur van 65 graden Celcius. Die warmte kan worden gebruikt voor het verhitten van de biggenstal en voor de vloerverwarming in de varkensstal. De installatie dient afgestemd te zijn op de hoeveelheid aanwezige ventilatielucht en het benodigde verwarmingsvermogen. 

Datum: 31 januari 2019 |

Bron tekst: Loohuis Agro Neutraal |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energie