Solar Boat Twente naar High Tech Systems Park

Solar Boat Twente  heeft inmiddels de romp voor de zonneboot af en gaat deze maandag 20 maart verhuizen naar hun eigen werkplaats in Hengelo. Hier zullen de studenten verder werken om de boot af te maken voor de eerste race: het NK zonnebootracen op 26 en 27 mei in Akkrum, Friesland.

In het kort

  • De romp van de zonneboot
  • Onthulling van de Solar Boat

Global Goal

global goal icon
Traject

Het traject ging van start in september met het ontwerpen van de vorm van een romp. De belangrijkste eisen? Zo min mogelijk weerstand, zo licht mogelijk en toch groot genoeg voor het zonnedek. Na hard werken in samenwerking met de scheepsarchitecten van Van Oossanen uit Wageningen, volgde al snel het optimale rompontwerp zoals dat inmiddels is gerealiseerd. 

De hele romp is gemaakt uit carbon. Dit materiaal is ultralicht en ontzettend sterk tegelijkertijd. Carbon komt echter op een rol, hoe maak je daar dan een boot van? Daarvoor is eerst een mal gemaakt, met daarin gefreesd een gat in de exacte vorm van de boot. Vervolgens wordt daarin een aantal lagen carbon gelegd. Voor de boot zit er tussen het carbon een kernmateriaal, namelijk honeycomb. Als je kijkt naar de benodigde sterkte en stijfheid van het materiaal, is het honeycomb de lichtst mogelijke oplossing om hieraan te voldoen. Wanneer de verschillende lagen op hun plek in de mal liggen, kan het geheel de oven in. Dit is een enorme oven waar de 7 meter lange boot gemakkelijk in past. Na het afbakken hoeven alleen nog enkele moeilijke details met de hand bijgewerkt te worden, dan is de hele romp klaar. Dit is precies het punt in het proces waar Solar Boat Twente nu staat.

Testen

Met alleen de romp heeft het team echter nog geen boot. Daarom wordt de romp vandaag verhuisd naar Hengelo om daar met alle andere onderdelen de hele boot compleet te maken. Op het  High Tech Systems Park, op het terrein van  Thales, is een werkplaats beschikbaar gesteld om de boot af te maken. Dit is gelegen in de haven aan het Twentekanaal. Een ideale locatie, bij testen kan de boot zo vanuit de werkplaats het water in en uit getild worden. 

Volgens de planning gaat de boot begin mei voor de eerste keer te water gelaten worden. Dan kan er nog kort getest worden voor de onthulling op 18 mei en voor de vuurdoop een week later: het NK zonnebootracen in het Friese Akkrum. Daarna is er weer even rust en tijd om de boot te optimaliseren, zodat alle puntjes op de i zijn gezet voor de wedstrijd in Monaco op 13 t/m 15 juli. Hier zal Solar Boat Twente gaan strijden voor hun doelstelling: een podiumplaats op het wereldkampioenschap.

Datum: 20 maart 2017 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #studententeams