Topatlete wint van zonneauto

In de proeftuin voor technologie, het FBK stadion, nam topatlete Lisanne de Witte het op tegen de RED Shift, de zonneauto van Solar Team Twente. De battle liet zien hoe tosport en innovatie hand in hand gaan. 

In het kort

  • FBK Games zijn een proeftuin voor innovatie en technologie. 
  • Atlete Lisanne de Witte neemt het op tegen de zonneauto van Solar Team Twente

Global Goal

global goal icon
Mens vs. machine

De toeschouwers zagen een spannende race over een bijzondere afstand van 300 meter. Lisanne startte met een grote voorsprong en sprintte in de eerste seconden de zonneauto met gemak voorbij, maar de zonneauto kwam steeds dichterbij. De zonneauto, die gemaakt is om over lange afstanden zo efficiënt mogelijk te rijden, trok langzaam op en kwam na ongeveer 200 meter in de buurt van de topsporter. De bocht in de baan maakte de strijd extra spannend. Met een kleine voorsprong wist de topatleet de zonneauto te verslaan.

3000 km vs. 300 m

“Een super spannende race,” vertelt coureur Jan Lenssen. “In 2017 reed ik tijdens de Bridgestone World Solar Challenge, maar dit is wel weer wat anders. Door de korte afstand en de bijzondere tegenstander gebeurde er erg veel in korte tijd. Het bleef ook echt lang spannend: Lisanne sprintte zo hard weg. Aan het eind kwamen we dicht in de buurt, maar helaas wisten we haar niet in te halen. Ik kijk terug op een erg gave ervaring.” Niet alleen voor het solarteam, maar ook voor atlete Lisanne de Witte, was het een bijzondere en spannende wedstrijd. “Super gaaf,” reageert Lisanne op de winst. “Ik denk dat dit voor mij een goede test was om echt hard te starten. Tijdens het lopen voel je dat de zonneauto achter je zit, dat maakt de wedstrijd echt spannend.”   

Proeftuin voor innovatie

De FBK Games is de proeftuin op gebied van atletiek. Interessante technologieën werden tijdens deze editie van de FBK Games toegepast en getest. Zo werd de waveligth ingezet om Hassan naar een Europees record te loodsen en sprong Ignisious Gaisah in een met sensoren uitgerust Xsens-pak, wat zorgde voor een nieuwe dimensie in het verspringen.

 

Nikki van Rijdt (evenementen coördinator bij het Solar Team Twente): “Wij zijn zelf ook een proeftuin maar dan in de duurzame mobiliteit. Door deel te nemen aan de FBK Games laten we samen zien wat de mogelijkheden zijn op gebied van innovatie en duurzaamheid in de topsport. Onze slogan is niet voor niets “Powered by Human Energy”. De coureurs, maar ook de rest van het team, werken hard en beoefenen topsport, net als de atleten. Met deze wedstrijd komt dat heel mooi tot zijn recht.”

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent drie verschillende klassen. Het solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Datum: 10 juni 2019 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Technologie en sport