Technology Base: dé perfecte proeftuin voor testen zonneauto

Ter voorbereiding op de Bridgestone World Solar Challenge in Australië test het Solar Team Twente de nieuwe zonneauto RED E het liefst zo vaak mogelijk. Verschillende testlocaties worden gebruikt, waaronder ook de Technology Base in Twente. 

In het kort

  • Om de zonneauto optimaal te laten functioneren wordt de zonneauto van het Solar Team Twente meerdere keren getest. 
  • Technology Base is hier dé perfecte locatie voor. Dit is dé proeftuin voor het testen en ontwikkelen van (duurzame) technologie.

Global Goal

global goal icon
Proeftuin voor (duurzame) technologie

Op een afgesloten taxibaan van de Technology Base voert Solar Team Twente de testen met zonneauto RED E uit. Een zeer geschikte locatie om meerdere redenen. Naast dat de testlocaties op nog geen klein half uurtje rijden van de thuisbasis van het Solar Team Twente ligt, is de baan qua lengte ideaal. Op de kilometer lange baan kan de snelheid van de zonneauto namelijk goed getest worden om de remmen en de wielophanging te testen. Daarnaast biedt de afgesloten testlocatie de mogelijkheid voor de teamleden om in alle rust de testen te kunnen uitvoeren. 

Ecosysteem van technologische bedrijven

Het Twentse solarteam is bekend met vergelijkbare locaties. “We hebben deze editie al veel getest op de voormalige vliegbasis van Twente,” vertelt technisch manager Sybren Wubs. “Toen hebben we veel aan de andere kant van het vliegveld getest op de evenementenlocatie. Deze locatie beviel ons erg goed, maar was helaas veel bezet komende periode. Daarom zijn we opzoek gegaan naar een nieuwe testlocatie, die we hebben gevonden bij de Technology Base! We zijn enorm dankbaar dat we hier onze testen mogen uitvoeren in dit ecosysteem van technologische bedrijven, kennisinstellingen en publieke organisaties.”

Technology Base

De Technology Base is gevestigd op een groot gedeelte van de voormalige vliegbasis Twenthe. Op het terrein zijn verschillende innovatieve en duurzame bedrijven gevestigd, een omgeving die goed bij het Solar Team Twente past. Daarnaast wordt de locatie gebruikt door de politie en de brandweer om te oefenen met rampscenario’s. De Technology Base staat bekend als testlocatie voor bedrijven die willen testen, uitproberen en grenzen op willen zoeken. Dé perfecte locatie dus voor het testen van een hightech zonneauto.

De testfase van RED E

Naast testen op de Technology Base, test het solarteam de zonneauto op een aantal locaties buiten Twente. Zo vonden afgelopen weekend de eerste kombaantesten plaats, waar de auto voor het eerst voor meerdere uren achter elkaar reed. Deze week wordt de auto in een windtunnel getest, om meer inzicht te krijgen in de luchtweerstand van de zonneauto.

Waarom testen?

Om te controleren of de zonneauto presteert zoals verwacht, wordt de auto meerdere malen getest. “Een spannende fase, maar wel met een duidelijk doel. We willen de auto raceklaar maken voor de zware tocht door Australië,” vertelt technisch manager Sybren Wubs. “Je weet natuurlijk nooit hoe de wedstrijd gaat verlopen, maar door zo veel mogelijk scenario’s te testen, staan we in oktober goed voorbereid aan de startlijn.”

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3.000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De race kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente 'Challenge triggers innovation'

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie en een bijdrage te leveren aan duurzame energie.

Datum: 30 juli 2019 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energietechnologie