Solar Team Twente wint eerste editie van Solar Challenge Morocco!

Solar Team Twente is de winnaar van de Solar Challenge Morocco 2021! Een zware zonnerace over 2.500 kilometer door woestijnen en bergen van het West-Afrikaanse land.

Succesvolle innovaties leiden tot succes

De afgelopen jaren heeft Solar Team Twente gewerkt aan de ontwikkeling van een aantal onderdelen die speciaal voor de zonneauto zijn gebouwd. Het studententeam werkte daarbij nauw samen met verschillende zakenpartners. De in eigen ontwikkelede componenten bleken in Marokko goud waard!

Thijs Alberts, Electrical Engineer van Solar Team Twente: “Dit jaar zijn we begonnen met het in gebruik nemen van een nieuwe, zelfontworpen aandrijflijn, waaronder de JASMINE motorcontroller. Dat geheime wapen bleek de sleutel tot succes. “Door te werken met componenten die precies afgesteld kunnen worden op de specifieke kenmerken van een auto op zonne-energie en de omstandigheden van de race, hebben we een bijna probleemloze race kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, maar ook een belangrijke aanwinst voor de verdere ontwikkeling van zonne-elektrisch rijden.”

Bekijk hier het team voor 2021!

Zware race

Hoewel Solar Team Twente geen grote problemen had tijdens de race, was het zeker geen gemakkelijke. Thomas Jansink, raceleider: “De omstandigheden in Marokko waren zwaar en gevarieerd: in het Atlasgebergte moest RED Horizon, zoals de auto heet, hellingen van meer dan 12 procent overwinnen, zich een weg banen door drukke dorpen, het hoofd bieden aan de hobbels van ruige onverharde wegen en het was zeker spannend om met de zonnewagen door wadi's gevuld met water te rijden. We bleven kalm en nuchter en keken samen hoe we dat het beste konden aanpakken. Dat werkte goed.”

Nog nooit eerder is er zo’n grote race tussen zonnewagens verreden op het Afrikaanse continent – ​​vergde veel improvisatie van het team. Colin van Laar, teammanager: “Toen in februari duidelijk werd dat we dit jaar niet naar Australië zouden gaan, was dat best een teleurstelling. We hadden er allemaal naar uitgekeken en er lang naar toe gewerkt. Het was geweldig om te zien hoe we ons als team opstelden om aan de auto te blijven werken. Gelukkig deed zich de kans voor om in Marokko te racen. We pakten het met beide handen aan en deden er alles aan om goed voorbereid aan de start te staan. De teamspirit van die periode heeft ons de afgelopen dagen veel gebracht. We hebben samen heel hard gewerkt om er een succesvolle race van te maken.”

Goed alternatief

Normaal strijden de beste zonnewagens ter wereld om de twee jaar in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Door COVID-19 kon de race dit jaar niet doorgaan. De Solar Challenge Morocco bleek een goed alternatief.

Datum: 1 november 2021 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Fleur van den Brule

Actualiteit #zonnewagen