Solar Team Twente verdedigt titel met twee zonneauto’s

Solar Team Twente zal op 22 september met twee van haar zonneauto’s aan de startlijn van het Europese kampioenschap zonneauto racen op circuit Zolder (BE) verschijnen. De deelname van twee zonneauto’s van hetzelfde team is nog niet eerder voor gekomen in de geschiedenis. Afgelopen editie reed  Solar Team Twente  als eerste over de finish en werd daarmee Europees kampioen. Ze versloeg daarmee een Tesla model X en alle andere deelnemende zonneauto’s tijdens een 24 uursrace. Het is aan het nieuwe team om deze titel twee jaar later te verdedigen.

In het kort

  • Solar Team Twente gaat weer een strijd aan 
  • Zuinig rijden in combinatie met de minste luchtweerstand

Global Goal

global goal icon
Twee zonneauto’s

Traditiegetrouw neemt het nieuwe solarteam deel aan de  iESC  met de zonneauto van het team daarvoor. Daarnaast zal dit jaar ook het vorige team deelnemen. Samen strijden de teams met de zonneauto’s RED One (2015) en RED Shift (2017) om de Europese titel.

Pittige condities

De zonneauto’s worden gedurende 24 uursrace getest op zuinig rijden in combinatie met de minste luchtweerstand. “De auto’s mogen gedurende de race twee keer stoppen om te laden. Dit is weinig, maar met de juiste strategie maken wij een goede kans om ook dit jaar Europees kampioen te worden,” aldus Marijn Kalter, verantwoordelijke voor de strategie van team 2019.

Racen tegen jezelf

Het oude team heeft zo genoten van de afgelopen editie van de race in België dat een aantal oud-teamleden deze editie meedoen met RED One, de zonneauto van 2015. “De race wordt een stuk interessanter nu het oude team nog een keer mee doet met de race. Door met twee auto’s mee te doen, race je als het ware tegen jezelf,” zegt Annelies Dekker, teamleidster 2019.

Voorbereiding voor de grote race

Olivier Berghuis, teamleider 2017, denkt dat het nieuwe team goed zal presteren op de iESC: “In de komende weken zullen we het team ondersteunen in de voorbereidingen op de iESC, zodat zij hier optimaal presteren en zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de grote race in Australië volgend jaar.”

iLumen European Solar Challenge

The European Solar Challenge is een race georganiseerd door iLumen. Het evenement zal plaatsvinden op het circuit Zolder in België van 21 t/m 23 september. Opvallend aan deze race is dat de deelnemende solarteams 24 uur aaneengesloten moeten rijden, waarbij zij de zonneauto’s maar twee keer mogen opladen. Hiermee onderscheidt de iESC zich van andere Solar Challenges.

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de  Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent drie verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit twintig studenten van  Hogeschool Saxion en  Universiteit Twente. In oktober 2019 zullen zij hun droom gaan waarmaken: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

Datum: 27 augustus 2018 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com