Solar Team Twente draagt actief bij aan de UN Global Goals

Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool hebben een negatief effect op de Aarde. De gevolgen van het gebruik van deze vervuilde energie zijn groot. Het belang van duurzame energie wordt daardoor steeds groter. Duurzame energie uit zon, wind en water helpen om natuurlijke betekenis en invulling te geven aan hernieuwbare energie. ‘Design by nature’: door het verbeteren van de technologieën van de Twentse zonneauto draagt het Solar Team Twente bij aan Global Goal 7, betaalbare en duurzame energie.

In het kort

  • Het gebruik van vervuilde energie heeft een negatief effect op de Aarde, het belang van duurzame energie wordt daardoor steeds groter.
  • Solar Team Twente legt tijdens kick-off nadruk op ambitieuze toekomst: actief bijdragen aan de UN Global Goals.

Global Goal

global goal icon
Commitment Global Goals

Tijdens de kick-off van het ‘nieuwe’ Solar Team Twente op woensdag 21 november keek het team samen met partners terug op het succesvolle verleden, maar lag de nadruk vooral op de ambitieuze toekomst: actief bijdragen aan de UN Global Goals. 

 

Afgelopen editie heeft het Solar Team Twente zich al gecommitteerd aan de UN Global Goals en ook het komende jaar zetten zij zich verder in om bij te dragen aan het behalen van de Global Goals 7, 9 en 11. "Wij geloven sterk in zonne-energie als onuitputbare en schone energiebron. Met het ontwikkelen en bouwen van onze zonneauto leggen we hier nadruk op. Daarbij gaan we ook deze editie weer studenten en scholieren van verschillende onderwijslagen betrekken bij het solarteam”, vertelt Annelies Dekker, teamleider van het solarteam. 

Innovatie en educatie

Niet alleen richt het team zich op duurzame energietechnologie, ook willen zij bijdragen aan een betere toekomst voor innovatie en educatie. Door het ondertekenen van de KIVI Circulaire Educatie Deal is de eerste stap gezet. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland, zet zich in om de kwaliteit van leven in de samenleving te verbeteren, met technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Door de deal te ondertekenen wordt kennis van Solar Team Twente beschikbaar gesteld voor diverse opleidingen in heel Nederland. 

Powered by human nature

Teamlid uit 2007, Niels Moshagen, vertelde tijdens de kick-off over de wijze waarop het solarteam hem heeft geïnspireerd om maatschappelijke uitdagingen aan te blijven gaan. Hij is medeoprichter van Mindt, een bedrijf dat organisaties inspireert en helpt bij te dragen aan een duurzame wereld. Moshagen is een van de vele voorbeelden van oud-teamleden die hun passie voor duurzaamheid en techniek doorzetten in het bedrijfsleven. 

Technische innovaties

Een aantal technologische ontwikkelingen, werd kort toegelicht door Jan Lenssen, teamlid van Solar Team Twente 2017. Lenssen werkte met partner 3T aan een Motor Controller Unit (MCU): “De ontwikkeling van de MCU is een goed voorbeeld van de uitdagingen die Solar Team Twente aangaat. Onze MCU is namelijk gemaakt met Galium Nitride componenten, een techniek die nog volop in ontwikkeling is. Nog weinig bedrijven wagen zich aan dergelijke nieuwe technologieën.” 

Twentse antwoorden voor werelduitdagingen

Het Twentse solarteam bestaat uit twintig studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en een van de snelste zonneauto ter wereld gebouwd. Met de auto wordt deelgenomen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen, maar nog belangrijker om aandacht te genereren voor de mogelijkheden van zonne-energie en oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde uitdagingen.  

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3.000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent drie verschillende klassen. Het solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. 

Datum: 26 november 2018 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com

Lees ook #energietechnologie